34 laadpalen en 720 zonnepanelen op parking CERIA in Anderlecht van Effia

Newelec en Dauvister, twee dochterbedrijven van Luminus, werkten mee aan de groene parking Ceria nabij het metrostation met dezelfde naam. Newelec en zijn partners zorgden voor alle technische installaties zoals betaalautomaten, het detectiesysteem “vrij” of “bezet” en nummerplaatherkenning en installeerde 34 laadpalen voor elektrische wagens. Deze laadpalen zijn gekoppeld aan de 720 zonnepanelen die Dauvister, een ander filiaal van de Groep Luminus, er installeerde. Pendelaars kunnen zo hun elektrische wagen laden met lokaal opgewekte groene energie.

34 laadpalen op zonne-energie

De laadpalen in de parkeergarage zijn aangesloten op een regelsysteem dat het opladen van de voertuigen in realtime moduleert en prioriteit geeft op basis van het beschikbare vermogen en het laadniveau van de batterij.  De 720 zonnepanelen van 335 watt op het dak leveren een piekvermogen van 240 kW aan de laadstations. Waar mogelijk wordt voorkeur gegeven aan zonne-energie, zodat het aandeel hernieuwbare energie bij het opladen van de voertuigen zo groot mogelijk wordt. Bovendien produceren de zonnepanelen niet enkel groene energie, maar dienen ze ook als carport.

Zorgeloze parkeerervaring

Newelec installeerde de technische apparatuur die nodig is voor het beheer van de parkeergarage: het detectiesysteem ‘vrij’ of ‘bezet’ zodat automobilisten zo snel mogelijk kunnen parkeren, het videobewakingssysteem, de installatie van betaalautomaten en het systeem voor het lezen en herkennen van nummerplaten om de uitrit uit de parkeergarage vlot te laten verlopen.

Groene parking aan de rand van de stad

De parking ligt aan de rand van Brussel en telt 1 350 plaatsen voor auto’s en 300 plaatsen voor fietsen. Pendelaars en fietsers kunnen hun auto of fiets achterlaten op een veilige plek aan de rand van Brussel, en de rest van hun traject afleggen met het openbaar vervoer.  Eind december 2018 haalden Effia en Newelec samen een aanbesteding binnen die was uitgeschreven door het parkeeragentschap van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Parking.Brussels, voor alle technische apparatuur die nodig is voor het beheer ervan.

Martine Moreau

Martine Moreau

Communication Manager, Luminus

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Luminus

We produceren elektriciteit en leveren energie en energiediensten. We zijn nummer 1 in onshore windenergie en waterkrachtenergie in België. We spelen ook een sleutelrol in de Belgische bevoorradingszekerheid dankzij meerdere elektriciteitscentrales op aardgas die het variabel karakter van zonne- en windenergie opvangen. Met een geïnstalleerd vermogen van 2.199 MW in januari 2024 vertegenwoordigt Luminus ongeveer 10% van het totale geïnstalleerde vermogen in België. We verkopen elektriciteit, gas en energiediensten aan residentiële en professionele klanten, met een marktaandeel van ongeveer 23%. We investeren in de energie-uitdagingen van morgen door onze klanten innovatieve oplossingen op het vlak van energie-efficiëntie aan te bieden en we blijven inzetten op hernieuwbare energie. We zijn met 2.915 medewerkers. De meerderheid van hen zet zich voltijds in voor de ontwikkeling van energie-efficiëntiediensten en hernieuwbare energie. Voor het twaalfde jaar op rij maakt ons bedrijf deel uit van de 87 bedrijven die verkozen zijn tot Top Employer in België. We bogen op een sterke lokale verankering en de expertise van de EDF Groep, een van de wereldleiders in de energiesector. Meer informatie is beschikbaar op www.luminus.be

Neem contact op met

Koning Albert II laan 7 1210 Brussel België

+32 (0)2 229 19 50

communication@luminus.be

www.luminus.be