530 nieuwe woningen aangesloten op het grootste stadsverwarmingsnet van België
In Gent heeft burgemeester Daniël Termont vandaag de uitbreiding van het stadsverwarmingsnet naar de Tondelier-site officieel in werking gesteld. Met deze nieuwe uitbreiding is en blijft het Gentse stadsverwarmingsnet het grootste van het land.
Eerste fase van de Tondelier-site aangesloten
EDF Luminus en Tondelier Development nv zullen alle 530 nieuwbouwwoningen van de Tondelier-wijk in Gent aan de Gasmeterlaan in 5 fasen aansluiten op het stadsverwarmingsnet van EDF Luminus. Vandaag werd de stadsverwarming in De Nieuwe Molens, het eerste nieuwbouwgedeelte op Tondelier-site in Gent, officieel in werking gesteld door de Heer Daniël Termont, burgemeester van Gent.
Om de Tondelier-wijk aan te sluiten werd het stadsverwarmingsnet fors uitgebreid. Er werd een verbinding gemaakt vanaf de reeds aanwezig warmteleidingen aan de Blaisantvest dwars doorheen het Rabotpark tot aan de Tondelier-wijk. De eerste 51 appartementen in De Nieuwe Molens zijn zo aangesloten op het stadsverwarmingsnet en onttrekken voortaan 750 kilowatt aan warmte van de stadsverwarming.
Duurzaam, groen en zorgeloos verwarmen
In de wijk zelf komt nu een lokaal verdeelnet van 4,4 kilometer dat de warmte tot bij de individuele gebruikers zal brengen. Elke inwoner van de in totaal 530 te bouwen woningen zal worden voorzien van warmte voor ruimteverwarming en voor sanitair warm water en krijgt hiervoor een individuele slimme meter. Met die slimme meter zal niet alleen de bewoner zelf zijn warmteverbruik beter kunnen beheren via een applicatie op zijn smartphone of tablet, maar zal ook EDF Luminus toelaten de ecologische voetafdruk van de Tondelier-wijk te beperken.
Bruno Terryn, bestuurder Tondelier Development nv: “De keuze om de Tondelier-wijk aan te sluiten op het stadsverwarmingsnet was een keuze voor het milieu én het comfort van de bewoners. Er moest geen traditionele verwarmingsketel en dus ook geen schouw geplaatst worden. Vrijgekomen ruimte die nuttig kon besteed worden. Ook gemakkelijk voor de bewoners, want zij moeten geen tweejaarlijks onderhoud regelen, wat voor een traditionele ketel wel nodig is. Het technisch team van EDF Luminus staat dag en nacht, 7 dagen per week stand-by om de betrouwbaarheid van het netwerk te regelen. Bovendien scheelt verwarmen via de stadsverwarming een pak in de CO2-uitstoot.
Essentiële schakel in klimaatbeleid
De Stad Gent streeft er naar om tegen 2050 klimaatneutraal te worden. De 530 woningen in de nieuwe Tondelier-wijk moesten dan ook van duurzame energie worden voorzien. Daniël Termont, burgemeester van Gent: “Stad Gent heeft ambitieuze klimaatdoelstellingen. Het stadsverwarmingsnet is een belangrijke schakel in ons beleid rond klimaat en energie-efficiëntie. Door aan te sluiten op het warmtenet van EDF Luminus helpt del Tondelier-wijk die ambities van de Stad Gent realiseren.’
Ook voor EDF Luminus is de uitbreiding van de stadsverwarming een concreet voorbeeld van haar engagement in de strijd tegen de klimaatopwarming. Het bedrijf blijft dan ook verder investeren in zijn centrale aan de Ham in Gent waar, naast elektriciteit, de warmte voor de stadsverwarming wordt opgewekt. Grégoire Dallemagne, CEO van EDF Luminus: “Het warmtenet van Gent zorgt voor een besparing in CO2-uitstoot van meer dan 35% in vergelijking met verwarming via een klassieke CV-ketel. Zo helpt EDF Luminus de stad Gent om haar ecologische voetafdruk te verkleinen. En we willen dit blijven doen. We investeren in een nieuwe warmtekrachtkoppeling op onze site in Ham die eind 2018 in gebruik zal gesteld worden. Het stadsverwarmingsnet zal dan op nog duurzamere wijze en met nog minder C02-uitstoot gevoed worden.”
Grootste stadsverwarmingsnet van België
Het warmtenet in Gent omvat een ondergronds leidingstelsel van 23 km lang en is het grootste van België rekening houdend met het geleverde vermogen. Het voorziet heel wat klanten van warmte, waaronder bedrijven, de universiteit van Gent, het ziekenhuis AZ Sint-Lucas, sociale wooncomplexen, een winkelcentrum, een bibliotheek en zelfs een zwembad. Per jaar levert het warmtenet 70.000 MWh warmte wat overeenkomt met het gemiddelde verbruik van ca 5.500 gezinnen. Sinds vandaag is daar dus ook de gloednieuwe Tondelier-wijk bijgekomen.