Arval België en Luminus slaan handen in elkaar om stijgende nood aan laadpalen op te vangen

Mobiliteitsoplossingenbedrijf Arval, marktleider op de Belgische autoleasingmarkt, gaat samenwerken met Luminus om de rush op laadoplossingen als gevolg van de versnelde elektrificatie van de bedrijfswagenparken op te vangen. Bijna een op de twee bestuurders kiest bij Arval België vandaag voor een wagen die aan de stekker moet.

Groeiend succes elektrische wagens

In de eerste twee maanden van 2022 zette Arval België al 3.654 nieuwe bedrijfswagens op de Belgische wegen. Bijna 1 op de 5 (18%) daarvan is een 100 procent elektrisch voertuig. De marktleider op de Belgische leasingmarkt ziet maar liefst een verzesvoudiging van het aantal elektrische voertuigen in twee jaar tijd: in 2021 waren iets meer dan 1 op de 8 nieuw ingeschreven voertuigen bij Arval (12%) elektrisch en in 2020 minder dan 1 op 30 (3%).

Sinds 2020 zien we een exponentiële groei van het aantal full elektrische en hybride bedrijfswagens. Om deze forse stijging te ondersteunen is het belangrijk om snel voldoende laadoplossingen te voorzien bij de bestuurders van onze klanten. Dankzij ons partnership met Luminus, een van de grootste spelers in de energiesector, breidt onze capaciteit om snel een gepaste laadoplossing te leveren fors uit, bovenop onze huidige partners”, zegt Laurent Loncke, General Manager van Arval België.

Nood aan laadmogelijkheden zal nog verder stijgen

Vanaf 2023 worden de fiscale voordelen voor nieuwe bedrijfswagens verder afgebouwd als ze niet 100% elektrisch zijn. Sterker nog: vanaf 1 januari 2026 vallen die voordelen volledig weg voor nieuwe contracten. Daarom verwacht Arval België dat nog meer bestuurders de komende maanden en jaren kiezen voor een full elektrische of hybride wagen. Dit blijkt ook uit de bestellingen in de eerste twee maanden van 2022: 43% van de bestellingen zijn geëlektrificeerd (BEV en PHEV) en ruim 21% is 100% elektrisch. Uit recent onderzoek blijkt ook dat bijna 1 op de 4 werknemers in de privésector over een bedrijfswagen beschikt. Deze twee factoren zullen ervoor zorgen dat de vraag naar oplaadmogelijkheden voor deze wagens, dus laadpalen op de openbare weg, maar ook bij particulieren thuis, de komende jaren zal blijven stijgen.

Ook al blijft het aantal laadpalen op de openbare weg in België stijgen - in 2021 stonden een kleine 15.000 laadpalen op de openbare weg, terwijl dit er in 2020 nog maar 8.500 waren – toch wordt het cruciaal om ook bij de bestuurders thuis laadinfrastructuur te installeren. Luminus zal bij de bestuurders van klanten van Arval België intelligente laadpunten installeren die het elektriciteitsverbruik van de wagen kunnen meten, zodat dit kan terugbetaald worden aan de bestuurders die werknemer zijn van een bedrijf en thuis opladen. Daarnaast zal Luminus laadkaarten aanbieden zodat via Arval België bestuurders bij publieke laadpalen kunnen opladen. Tot slot zal Luminus ook intelligente, mobiele laders aanleveren aan bestuurders die niet de mogelijkheid hebben om een vaste laadpaal bij hun thuis te installeren.

Duurzame mobiliteitsoplossingen op maat

De samenwerking met Luminus past volledig binnen de strategie 2020-2025 van Arval België waarbij de focus ligt op een versnelde elektrificatie van het wagenpark, het aanbieden van alternatieve mobiliteitsvormen en het bereiken van een breder publiek via partnerships met andere bedrijven. Met Luminus als één van de partners wil Arval België haar ambitie waarmaken om klanten duurzame en innoverende mobiliteitsoplossingen aan te bieden op maat van hun behoeften.

“We merken nu al dat de meeste bedrijven de elektrificatie van hun bedrijfswagenpark versnellen. Ze passen hun car policy aan, maar gaan ook steeds vaker naar de total cost of ownership kijken, waardoor er bij onze klanten ook meer aandacht gaat naar het opladen van bedrijfswagens en hoe dit het efficiëntst kan gebeuren. Als vrijwel alle bedrijfswagens tegen 2026 elektrisch zullen zijn, dan moeten er veel meer laadpalen komen, zowel publiek, semi-publiek als privé, om de wagens op te laden.”  aldus Laurent Loncke, General Manager Arval België.

Bouwen aan een CO2-neutrale energietoekomst

Luminus wil meer dan ooit bouwen aan een CO2-neutrale energietoekomst. Elektrificatie is hiervoor de weg vooruit. Ook voor mobiliteit.

Grégoire Dallemagne, CEO van Luminus: “Ik ben enorm blij over ons partnership met Arval België. Het is nogmaals het bewijs dat de energietransitie volop bezig is. Indien we de klimaatdoelstellingen van 2050 willen bereiken, moeten we volop inzetten op elektrificatie. Het is de enige energie die op grote schaal CO2-neutraal kan gemaakt worden. Het heeft ook een veel hoger rendement. Een elektrische wagen bijvoorbeeld heeft een rendement dat driemaal hoger ligt dan een wagen met een verbrandingsmotor.  En zelfs wanneer de elektriciteit door een gascentrale wordt geproduceerd om de elektrische wagen op te laden, zal er minder CO2 worden uitgestoten dan wanneer die wagen op diesel of benzine rijdt. Dit partnership past dus prefect in onze strategie die erin bestaat te bouwen aan een CO2-neutrale energietoekomst waar bescherming van de planeet, welzijn en economische groei met elkaar verzoend worden dankzij elektriciteit en innovatieve oplossingen en diensten.”

Wie meer wil weten over het aanbod van mobiliteitsoplossingen en de laadoplossingen kan terecht op www.arval.be en www.luminus.be  

_DSC0633_2.png

PNG - 964 Kb

Nico De Bie

Head of External Communications, Luminus

Tony Peetermans

Head of Marketing & Communication, Arval

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Luminus

We produceren elektriciteit en leveren energie en energiediensten. We zijn nummer 1 in onshore windenergie en waterkrachtenergie in België. We spelen ook een sleutelrol in de Belgische bevoorradingszekerheid dankzij meerdere elektriciteitscentrales op aardgas die het variabel karakter van zonne- en windenergie opvangen. Met een geïnstalleerd vermogen van 2.199 MW in januari 2024 vertegenwoordigt Luminus ongeveer 10% van het totale geïnstalleerde vermogen in België. We verkopen elektriciteit, gas en energiediensten aan residentiële en professionele klanten, met een marktaandeel van ongeveer 23%. We investeren in de energie-uitdagingen van morgen door onze klanten innovatieve oplossingen op het vlak van energie-efficiëntie aan te bieden en we blijven inzetten op hernieuwbare energie. We zijn met 2.915 medewerkers. De meerderheid van hen zet zich voltijds in voor de ontwikkeling van energie-efficiëntiediensten en hernieuwbare energie. Voor het twaalfde jaar op rij maakt ons bedrijf deel uit van de 87 bedrijven die verkozen zijn tot Top Employer in België. We bogen op een sterke lokale verankering en de expertise van de EDF Groep, een van de wereldleiders in de energiesector. Meer informatie is beschikbaar op www.luminus.be

Neem contact op met

Koning Albert II laan 7 1210 Brussel België

+32 (0)2 229 19 50

communication@luminus.be

www.luminus.be