bcheck, of hoe je snel en goedkoper energie kan besparen

bcheck, een Brusselse start-up die ontstaan is uit #next, de innovatie-incubator van Luminus, is erin geslaagd een klein toestel te ontwikkelen waarmee de energie-efficiëntie van klimaatregelaars (alle types individuele en collectieve verwarmingsketels, warmtepompen, ventilatie,..) kan verhoogd worden. Het toestel maakt zo een energiebesparing tot 30% mogelijk.  

Bcheck zorgt voor onmiddellijke energiebesparing

bcheck is een systeem van sensoren dat in België werd ontwikkeld en hier wordt geproduceerd dat op alle soorten verwarmingsketels, warmtepompen, ventilatie,…kan worden geïnstalleerd om de werking en het rendement ervan te monitoren. De verzamelde gegevens kunnen met behulp van algoritmes en artificiële intelligentie worden gelezen en geïnterpreteerd. Het systeem is bovendien in staat om te voorspellen wanneer een installatie in panne zal vallen, zodat problemen kunnen worden opgelost vooraleer ze zich voordoen. Het is een uniek, goedkoop (vanaf 4,95 €/maand exc. btw), gebruiksklaar en niet-invasief system.

Met bcheck kunnen aanzienlijke energiebesparingen gedetecteerd worden die onmiddellijk gerealiseerd kunnen worden. Jacques Bolzer, CEO van bcheck: “bcheck detecteert quick-wins  om de energie-efficiëntie van een installatie te vergroten, wat kan leiden tot onmiddellijke energiebesparingen tot 30%.” Dat is goed voor de portefeuille van de klant, maar ook voor de strijd tegen de klimaatverandering. Als je weet dat de Europese doelstellingen erop gericht zijn de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met 55% te verminderen, begrijp je hoe dringend het is om maatregelen te nemen. bcheck biedt een onmiddellijk antwoord.

De Brusselse start-up kan al heel wat mooie namen tot haar klanten rekenen (Eggo, Fineg maar ook Regus en sociale huisvestingsmaatschappijen zoals Zuiderhaard en de Anderlechtse Haard om er maar enkele te noemen).

#next, de innovatie-incubator van Luminus

bcheck is ontstaan uit #next, het innovatieplatform van Luminus, en kreeg bij zijn oprichting  steun van de regionale pool voor overheidsfinanciering finance&investbrussels

"Ik ben trots en blij dat een idee dat uit onze incubator is ontstaan een positieve en belangrijke bijdrage levert in de strijd tegen de klimaatverandering en energiearmoede” zegt Grégoire Dallemagne, CEO van Luminus. Deze twee thema's liggen ons bijzonder nauw aan het hart en maken integraal deel uit van onze bestaansreden, namelijk bouwen aan een CO2-neutrale energietoekomst, waarbij bescherming van de planeet, welzijn en economische groei met elkaar verzoend worden dankzij elektriciteit en innovatieve oplossingen en diensten.”

Over bcheck

Aan de basis van wat in 2019 tot de oprichting van bcheck heeft geleid, liggen 3 medewerkers van Luminus die de kans kregen om hun idee verder uit te werken binnen het eigen innovatieplatform van Luminus, #next. De unieke oplossing van bcheck brengt predictief onderhoud naar de woningmarkt. Predictief onderhoud is een innovatieve vervolgstap op, o.m., gepland onderhoud, wat tot dusver vooral het domein was van grotere ondernemingen. bcheck richt zich tot eigenaars en gebouwenbeheerders, maar ook tot verzekeraars en installateurs. Het systeem en de app bieden tal van voordelen: verbeterde betrouwbaarheid omdat schade en pannes kunnen worden vermeden, betere kostenbeheersing, optimale planning van het onderhoud, maar ook een beter comfort voor de bewoners en betere energieprestaties. De jonge, innovatieve Brusselse onderneming telt vandaag, naast de 3 stichters, 8 medewerkers.

Over finance&invest.brussels

finance&invest.brussels, de groep die wordt gevormd door de Gewestelijke Investeringsmaatschappij voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en haar dochterondernemingen, vergemakkelijkt en vervolledigt de financieringsketen voor waarde creërende bedrijven in het Brussels Gewest. Hoe doet het dat? Door concrete oplossingen te bieden voor de financiële behoeften van ondernemers op belangrijke momenten in hun leven: creatie, ontwikkeling, innovatie, internationalisering, milieutransitie, overname-overdracht.

Nico De Bie

Head of External Communications, Luminus

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Luminus

We produceren elektriciteit en leveren energie en energiediensten. We zijn nummer 1 in onshore windenergie en waterkrachtenergie in België. We spelen ook een sleutelrol in de Belgische bevoorradingszekerheid dankzij meerdere elektriciteitscentrales op aardgas die het variabel karakter van zonne- en windenergie opvangen. Met een geïnstalleerd vermogen van 2.199 MW in januari 2024 vertegenwoordigt Luminus ongeveer 10% van het totale geïnstalleerde vermogen in België. We verkopen elektriciteit, gas en energiediensten aan residentiële en professionele klanten, met een marktaandeel van ongeveer 23%. We investeren in de energie-uitdagingen van morgen door onze klanten innovatieve oplossingen op het vlak van energie-efficiëntie aan te bieden en we blijven inzetten op hernieuwbare energie. We zijn met 2.915 medewerkers. De meerderheid van hen zet zich voltijds in voor de ontwikkeling van energie-efficiëntiediensten en hernieuwbare energie. Voor het twaalfde jaar op rij maakt ons bedrijf deel uit van de 87 bedrijven die verkozen zijn tot Top Employer in België. We bogen op een sterke lokale verankering en de expertise van de EDF Groep, een van de wereldleiders in de energiesector. Meer informatie is beschikbaar op www.luminus.be

Neem contact op met

Koning Albert II laan 7 1210 Brussel België

+32 (0)2 229 19 50

communication@luminus.be

www.luminus.be