België krijgt er 14.000 bomen bij dankzij Luminus Forest in One Day

In beperkte kring en in aanwezigheid van premier Alexander De Croo en federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten werden vandaag in Brakel bomen geplant in het kader van Luminus Forest in One Day, de nationale boomplantactie georganiseerd door Luminus, Jane Goodall Institute (JGI) Belgium, De Bosgroepen en Sylva Nova. In de komende dagen en weken toveren de professionals van Bosgroepen Oost-Vlaanderen het terrein van 1,73 ha verder om tot een bos met 5.480 inheemse bomen en struiken. Tegelijkertijd vinden er ook boomplantacties plaats in Alken en Visé, goed voor een totaal van 14.000 bomen.

Een partnership van 3 jaar

In 2019 sloten Luminus en JGI Belgium een strategisch partnership van 3 jaar. Elk jaar, de eerste zondag van februari, organiseren ze, in nauwe samenwerking met De Bosgroepen en Sylva Nova, een boomplantactie op drie verschillende locaties: Luminus Forest in One Day. Bedoeling is om op drie jaar tijd minstens 36.000 bomen te planten in België en 3.600.000 bomen in Afrika. In Afrika heeft een boom immers een grotere impact dan in Europa aangezien bomen daar het hele jaar door CO2 omzetten en schaduw, beschutting en voedsel voor mens en dier verschaffen. Ze gaan ook verdere ontbossing tegen.

Luminus Forest in One Day 2021: een “covid proof” editie

In 2020, tijdens de eerste editie van Luminus Forest in One Day, werden 18.000 bomen geplant in België en 1.200.000 bomen in Burundi. De vier partners wilden ook dit jaar van de boomplantactie een feest maken voor de buurtbewoners, de klanten en medewerkers van Luminus, alle vrijwilligers van De Bosgroepen en Sylva Nova en iedereen die zich inzet voor het klimaat. Gezien de huidige coronamaatregelen was dat niet mogelijk. De bomen zullen uitzonderlijk op meerdere dagen en zonder publiek geplant worden. Dit jaar worden ruim 14.000 bomen geplant in België: 5.480 bomen in Brakel, 6.000 bomen in Alken en 3.000 bomen in Visé. Dankzij de samenwerking met Luminus, zal het Jane Goodall Institute, net als vorig jaar, 1.200.000 bomen planten in Burundi. 2020 was immers het warmste jaar ooit gemeten en de strijd tegen de klimaatverandering mag niet on hold gezet worden omwille van de coronacrisis.

Grégoire Dallemagne, CEO van Luminus : “Samen met onze partners planten we inheemse bomen die goed bestand zijn tegen de verandering van het klimaat. Dat is erg belangrijk, want voor Luminus is de strijd tegen de klimaatverandering een topprioriteit. Als producent van groene energie willen we bouwen aan een CO2-neutrale energietoekomst waarbij bescherming van de planeet, welzijn en economische groei met elkaar verzoend worden dankzij elektriciteit en innovatieve diensten. We schatten dat dankzij onze boomplantactie in België en Burundi elk jaar minstens 80.000 ton CO2 uit de lucht gehaald kan worden.”

Anouska Plasmeijer, Executive Director van JGI Belgium, de Belgische tak van het Jane Goodall Institute, opgericht in 1977 door Jane Goodall, de beroemde primatologe en natuurbeschermster:: “Luminus Forest in One Day is zoveel meer dan alleen bomen planten in België. Onze vrijwilligers in Burundi zijn op dit moment ook 1.200.000 bomen aan het planten daar waar ze het hardst nodig zijn. Op kale heuvels om erosie tegen te gaan, bij scholen om te zorgen voor schaduw, en in de leefgebieden van de chimpansees om hun habitats te vergroten. Voor elke boom die in België in de grond gaat, planten we er minstens 80 in Afrika. We voelen ons gesterkt in onze missie nu niet alleen particulieren maar ook bedrijven zoals Luminus steeds meer de noodzaak inzien van het zorgdragen voor de aarde. Door op grote schaal bomen te planten, kunnen we echt iets doen tegen de klimaatverandering en biodiversiteitsverlies. Zo verwezenlijken we de droom van Jane en maken we samen het verschil.”

Alexander De Croo en Tinne Van der Straeten steunen dit initiatief

Om een positieve bijdrage te leveren aan het klimaat en de biodiversiteit zullen de professionals van Bosgroepen Oost-Vlaanderen, echte specialisten met een hart voor bos, het bos in Brakel verder aanplanten. “Ons team maakte het beplantingsplan en begeleidde de eigenaar bij alle administratie die bij zo’n bebossingsdossier komt kijken. De komende dagen zullen we met ons team de eigenaar helpen om alle boompjes verder aan te planten. Het wordt een mooi gemengd bos met inheemse boomsoorten zoals zomereik, beuk, boskers, zwarte els en wilgen”, zegt Hans Scheirlinck van Bosgroepen Oost-Vlaanderen. “Daarnaast worden ook struiken geplant zoals de hazelaar, meidoorn en lijsterbes. Dat komt de biodiversiteit alleen maar ten goede.”

Alexander De Croo, Eerste Minister: “In deze moeilijke coronatijden hebben veel mensen hun streek herontdekt door in de bossen ademruimte te zoeken. Maar bossen zijn meer dan verrijking van ons leven, ze zijn ook een te vaak onderschat middel tegen de klimaatverandering. Met het groenste regeerakkoord ooit maken we als federale regering mee werk van de omslag naar een meer duurzame samenleving en economie.”

Tinne Van Der Straeten, federaal minister van Energie: “België heeft met deze regering eindelijk een duidelijke keuze gemaakt om volledig in te zetten op de energietransitie naar 100% groene, hernieuwbare energie, weg van vervuilende, eindige, fossiele energiebronnen. Alleen ben je sneller, maar samen raak je verder. Als we onze klimaatdoelstellingen voor 2030 en 2050 willen halen, hebben we absoluut de steun en inzet van de sector nodig. Een actie zoals die van vandaag wil sensibiliseren en heeft ook een belangrijke symbolische waarde: het toont aan dat Luminus een partner is in deze transitie, en dat kan ik enkel toejuichen. Ik ben ervan overtuigd dat we onze constructieve samenwerking kunnen versnellen en verdiepen.”

 

Over Jane Goodall Institute Belgium

Opgericht in 1977, zet het Jane Goodall Instituut het baanbrekende onderzoek van Dr. Goodall naar het gedrag van chimpansees voort – onderzoek dat de wetenschappelijke perceptie van de relatie tussen mens en dier veranderde. Wat begon als een inspanning om chimpansees en hun habitat te beschermen, groeide uit tot een wereldwijde beweging die nu een generatie van jonge, globale burgers inspireert en de instandhouding van gemeenschappen in Afrika ondersteunt. Het Jane Goodall Institute focus op bomen planten, jeugd empowerment programma’s en het steunen van projecten waarmee chimpansees en andere wilde diersoorten beschermd worden. Meer info op www.janegoodall.be

Over De Bosgroepen

De Bosgroepen ondersteunen boseigenaars bij het duurzaam beheer van hun bos en zorgen voor meer bos in jouw buurt. Ze geven advies aan boseigenaren en ondersteunen hen bij de bosadministratie en beheerwerken. Naast het gezond houden van bestaande bossen zorgen De Bosgroepen ook voor bosuitbreiding. Met hun jarenlange expertise zijn De Bosgroepen immers de partner bij uitstek om nieuw, weerbaar bos te realiseren.

Over Sylva Nova

Sylva Nova is een bedrijf uit het Luikse dat actief is rond consultancy in de bosbouwsector. De zaakvoerder Pierre Hermans heeft reeds 20 jaar ervaring in bosbeheer, gaande van internationale opdrachten, projecten rond herbebossing maar evengoed rond het valoriseren van duurzaam bosbeheer in de Belgische praktijk. Meer info op www.sylvanova.eu

 

 

 

 

Foto's copyright LUCID

 

 

Nico De Bie

Head of External Communications, Luminus

Anouska Plasmeijer

Executive Director, Jane Goodall Institute Belgium

Hans Scheirlinck

Bosgroep coördinator, De Bosgroepen

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Luminus

We produceren elektriciteit en leveren energie en energiediensten. We zijn nummer 1 in onshore windenergie en waterkrachtenergie in België. We spelen ook een sleutelrol in de Belgische bevoorradingszekerheid dankzij meerdere elektriciteitscentrales op aardgas die het variabel karakter van zonne- en windenergie opvangen. Met een geïnstalleerd vermogen van 2.199 MW in januari 2024 vertegenwoordigt Luminus ongeveer 10% van het totale geïnstalleerde vermogen in België. We verkopen elektriciteit, gas en energiediensten aan residentiële en professionele klanten, met een marktaandeel van ongeveer 23%. We investeren in de energie-uitdagingen van morgen door onze klanten innovatieve oplossingen op het vlak van energie-efficiëntie aan te bieden en we blijven inzetten op hernieuwbare energie. We zijn met 2.915 medewerkers. De meerderheid van hen zet zich voltijds in voor de ontwikkeling van energie-efficiëntiediensten en hernieuwbare energie. Voor het twaalfde jaar op rij maakt ons bedrijf deel uit van de 87 bedrijven die verkozen zijn tot Top Employer in België. We bogen op een sterke lokale verankering en de expertise van de EDF Groep, een van de wereldleiders in de energiesector. Meer informatie is beschikbaar op www.luminus.be

Neem contact op met

Koning Albert II laan 7 1210 Brussel België

+32 (0)2 229 19 50

communication@luminus.be

www.luminus.be