Bioracer slaat de duurzame weg in met zonnepanelen van Luminus

Insaver, dat deel uitmaakt van de Groep Luminus, installeerde 612 zonnepanelen op het dak van de hoofdzetel van Bioracer in Tessenderlo. De gloednieuwe zonne-installatie bij de Limburgse ontwerper en producent van wieler- en sportkledij is goed voor 229 MWh groene stroom per jaar, waarmee ieder jaar 39 ton CO2 -uitstoot wordt vermeden.

Een Limburgs succesverhaal

Bioracer is een succesvolle onderneming die zich specialiseert in de nichemarkt van sportkleding, meer bepaald in gepersonaliseerde wieler-, schaats-, loop-, skate- en triatlonuitrustingen. Het Limburgse bedrijf kleedt al meer dan 35 jaar miljoenen renners wereldwijd: zowel lokale vriendengroepen als bekende wielerploegen, waaronder Team INEOS Grenadiers en de nationale teams van o.a. België, Nederland en Duitsland.

Met wereldwijd zo’n 12.000 unieke ontwerpen per jaar maken fietsshirts twee derde van de productie van Bioracer uit. Maar het bedrijf maakt ook alle andere kledingstukken die wielrenners (en andere sporters) nodig hebben: vesten, petten, body’s, regenkledij, overschoenen, arm- en beenstukken, korte en lange broeken, en ga zo maar door. Tot in Zuid-Amerika dragen fietsers ondertussen kledij uit Limburg. Elke week produceert het bedrijf 20.000 stuks, die allemaal gepersonaliseerd kunnen worden. In het hoofdkwartier in Tessenderlo gebeurt nog een klein deel van de productie. Toppers uit de wielersport komen er regelmatig langs om in een hoogtechnologische windtunnel hun aerodynamica in race-outfit op punt te zetten.

Bioracer is vastbesloten om de planeet te beschermen tegen verval. Dit is waarom het bedrijf duurzame consumptie en productie stimuleert, afval beheert en reduceert, productieprocessen optimaliseert, een duurzame levensstijl promoot, acties voor meer biodiversiteit onderneemt en op rationele wijze energie gebruikt. Nu produceert Bioracer ook nog groene energie dankzij de gloednieuwe zonne-installatie op het dak van hun hoofdkantoor in Tessenderlo.

Danny Segers, CEO van Bioracer: Als bedrijf in de textielsector moeten we er geen doekjes om winden: we zijn niet bepaald actief in de meest groene sector. Een mirakeloplossing voor volledige duurzaamheid bestaat niet, maar wij zijn ervan overtuigd dat Bioracer mee aan het voorfront staat voor een duurzame transitie binnen de sector. Mass customization, make-to-order, sportieve producten, lokale productie (dicht bij de consument), korte geïntegreerde ketens, gerecycleerde materialen, productie-automatisatie, groene energie, een inclusief HR-beleid en elektrificatie van de transportmiddelen. Het zijn allemaal ingrepen die Bioracer nog verder in de richting van duurzaamheid zullen leiden. De samenwerking met Luminus voor het zonnepanelenproject is de eerste van een hele reeks investeringen in groene energie.”

100% groene en lokale energie

Insaver, dat deel uitmaakt van de Groep Luminus, rondde onlangs de installatie af van een nieuwe zonnepaneleninstallatie op het dak van het hoofdkantoor van Bioracer in Tessenderlo. De zonne-installatie heeft een capaciteit van 245 kWp en zal ieder jaar 229 MWh groene energie produceren. Hiermee wordt 39 ton CO2-uitstoot per jaar vermeden in vergelijking met de Belgische energiemix, wat overeenkomt met de uitstoot van  ongeveer 14 dieselwagens (1).

Jan Pollaris, CEO van Insaver: “Duurzame energie is ‘the way to go’. Deze visie delen wij met een groeiend aantal ondernemingen die actief willen bijdragen aan de bescherming van onze planeet. Door zonnepanelen te installeren, produceert Bioracer zelf 100% groene energie en vermindert het zijn ecologisch voetafdruk. Ik ben blij dat Bioracer, marktleider in zijn sector, Insaver vertrouwde voor de realisatie van dit mooie project.”

Bouwen aan een CO2-neutrale energietoekomst

Voor Luminus is de strijd tegen de klimaatverandering een werk van elke dag. Het bedrijf heeft er zijn bestaansreden van gemaakt, namelijk bouwen aan een CO2-neutrale energietoekomst waar bescherming van de planeet, welzijn en economische groei met elkaar verzoend worden dankzij elektriciteit en innovatieve oplossingen en diensten.

Grégoire Dallemagne, CEO van Luminus: “De zonnepaneleninstallatie bij Bioracer kadert perfect binnen onze ambitie om onze klanten te helpen hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Dankzij de installatie van zonnepanelen kunnen bedrijven hun afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verminderen en onaangename verrassingen vermijden in een context van stijgende energieprijzen. Zo kunnen we het concurrentievermogen van onze bedrijven verhogen en de CO2-uitstoot verminderen. Ik wil Bioracer van harte bedanken voor hun vertrouwen..

  1. bij 15.000 km/jaar, een gemiddelde dieseluitstoot van 3,175 kgCO2e/L en een brandstofverbruik van 6 l/100 km

 

 

Nico De Bie

Head of External Communications, Luminus

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Luminus

We produceren elektriciteit en leveren energie en energiediensten. We zijn nummer 1 in onshore windenergie en waterkrachtenergie in België. We spelen ook een sleutelrol in de Belgische bevoorradingszekerheid dankzij meerdere elektriciteitscentrales op aardgas die het variabel karakter van zonne- en windenergie opvangen. Met een geïnstalleerd vermogen van 2.199 MW in januari 2024 vertegenwoordigt Luminus ongeveer 10% van het totale geïnstalleerde vermogen in België. We verkopen elektriciteit, gas en energiediensten aan residentiële en professionele klanten, met een marktaandeel van ongeveer 23%. We investeren in de energie-uitdagingen van morgen door onze klanten innovatieve oplossingen op het vlak van energie-efficiëntie aan te bieden en we blijven inzetten op hernieuwbare energie. We zijn met 2.915 medewerkers. De meerderheid van hen zet zich voltijds in voor de ontwikkeling van energie-efficiëntiediensten en hernieuwbare energie. Voor het twaalfde jaar op rij maakt ons bedrijf deel uit van de 87 bedrijven die verkozen zijn tot Top Employer in België. We bogen op een sterke lokale verankering en de expertise van de EDF Groep, een van de wereldleiders in de energiesector. Meer informatie is beschikbaar op www.luminus.be

Neem contact op met

Koning Albert II laan 7 1210 Brussel België

+32 (0)2 229 19 50

communication@luminus.be

www.luminus.be