Dak van cultuurcentrum De Spil in Roeselare uitgerust met zonnepanelen van Luminus

Op het dak van cultuurcentrum De Spil in Roeselare werden 140 zonnepalen geplaatst door Insaver, dat deel uitmaakt van de Luminus Groep. De zonne-installatie zal elk jaar 50.000 kWh groene energie produceren, waarmee De Spil ieder jaar 12 ton CO2 vermijdt.

100% groene en lokale stroom

De 140 zonnepanelen op het dak van De Spil hebben een vermogen van 52 kWp en produceren samen elk jaar 50.000 kWh groene energie. Dit komt overeen met het verbruik van ongeveer 13 gezinnen. Ruim 97% van de groene stroom wordt door De Spil zelf verbruikt. De rest wordt op het net geïnjecteerd. Insaver, dat deel uitmaakt van de Groep Luminus en gespecialiseerd is in zonnepanelen en dakwerken, stond in voor het ontwerp, de plaatsing en de inwerkingstelling.

Jan Pollaris, CEO van Insaver: “Zonnepanelen blijven cruciaal om onze energie verder te verduurzamen. Dankzij deze installatie verkleint De Spil zijn ecologische voetafdruk door ieder jaar 12 ton CO2 te vermijden. We zijn trots dat Insaver hen mocht helpen dit project te realiseren.”

Het cultuurcentrum van Roeselare

Al meer dan twee decennia lang is De Spil het cultuurcentrum van Roeselare met een podiumaanbod van muziek, dans, theater, comedy, humor, circus, expo’s en familievoorstellingen.

Sebastiaan Boucquey, hoofd techniek van cultuurcentrum De Spil: “Dankzij de zonne-installatie wordt het energieverbruik van De Spil groener én goedkoper: onze CO2-uitstoot daalt en we besparen ieder jaar op onze energiefactuur. Een win-win dus. Dit is mooi meegenomen in een sector die momenteel hard getroffen wordt door de coronacrisis.”

Strijd tegen de klimaatverandering

Voor Stad Roeselare is de strijd tegen de klimaatverandering een topprioriteit. De Stad ondertekende al in 2017 het Europese burgemeestersconvenant voor klimaat en energie, en engageerde zich zo om minder CO2 uit te stoten, slimmer om te gaan met energie, nieuwe energiebronnen kansen te geven en de stad aan te passen aan het veranderende klimaat. Kris Declercq, burgemeester van Roeselare: "Wij trekken met Roeselare resoluut de duurzame kaart en passen die grote ambitie toe waar we kunnen. Groene stroom en groene warmte dankzij het warmtenet stromen door ons patrimonium en ook binnenkort door ons meest duurzame stadhuis van Vlaanderen. We zijn opgetogen dat organisaties ook die ‘klimaatswitch’ maken, zoals De Spil met het nieuwe zonnepanelendak."

Ook voor Luminus is de strijd tegen de klimaatverandering een werk van elke dag. “Het is de bestaansreden van ons bedrijf”, zegt Grégoire Dallemagne, CEO van Luminus. “We willen onze klanten helpen hun CO2-voetafdruk te verkleinen, zoals hier, door de groene stroom zelf te produceren met deze zonnepanelen-installatie. We zijn trots dat De Spil en stad Roeselare ons het vertrouwen hebben geschonken. Enkel samen kunnen we bouwen aan CO2-neutrale energietoekomst”. 

Over Insaver 

Insaver is in 2012 ontstaan uit een oprechte interesse in de verbetering van de energiebesparing van gebouwen en werkt dagelijks aan het verkleinen van de ecologische voetafdruk van gezinnen en bedrijven in Vlaanderen & Brussel. Het bedrijf is gespecialiseerd in zonnepanelen, dakisolatie en –renovatie en batterijsystemen. In 2017 trad Insaver toe tot de Groep Luminus. Insaver realiseerde in 2020 meer dan 1450 installaties voor een totaal van 13500 KWp zonnepanelen. Insaver telt meer dan 30 werknemers en is gevestigd op het bedrijventerrein Europark in Houthalen-Helchteren.  

 

Nico De Bie

Head of External Communications, Luminus

Stefanie Da Silva Lemos

Medewerker Communicatie, De Spil

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Luminus

We produceren elektriciteit en leveren energie en energiediensten. We zijn nummer 1 in onshore windenergie en waterkrachtenergie in België. We spelen ook een sleutelrol in de Belgische bevoorradingszekerheid dankzij meerdere elektriciteitscentrales op aardgas die het variabel karakter van zonne- en windenergie opvangen. Met een geïnstalleerd vermogen van 2.199 MW in januari 2024 vertegenwoordigt Luminus ongeveer 10% van het totale geïnstalleerde vermogen in België. We verkopen elektriciteit, gas en energiediensten aan residentiële en professionele klanten, met een marktaandeel van ongeveer 23%. We investeren in de energie-uitdagingen van morgen door onze klanten innovatieve oplossingen op het vlak van energie-efficiëntie aan te bieden en we blijven inzetten op hernieuwbare energie. We zijn met 2.915 medewerkers. De meerderheid van hen zet zich voltijds in voor de ontwikkeling van energie-efficiëntiediensten en hernieuwbare energie. Voor het twaalfde jaar op rij maakt ons bedrijf deel uit van de 87 bedrijven die verkozen zijn tot Top Employer in België. We bogen op een sterke lokale verankering en de expertise van de EDF Groep, een van de wereldleiders in de energiesector. Meer informatie is beschikbaar op www.luminus.be

Neem contact op met

Koning Albert II laan 7 1210 Brussel België

+32 (0)2 229 19 50

communication@luminus.be

www.luminus.be