De kranten van de Groep Rossel een beetje groener dankzij Luminus

Bernard Marchant, CEO van de Rossel-groep, en Grégoire Dallemagne, CEO van Luminus, huldigen vandaag symbolisch, in heel beperkte kring, een windturbine in die Luminus heeft gebouwd op het terrein van Rossel Printing Company in Nivelles. Deze windturbine, met een vermogen van 2,35 MW, produceert elk jaar ongeveer 5.000 kWh groene energie. Hiermee wordt ieder jaar 1.400 ton CO2 vermeden.

Rossel Printing Company (RPC) is de Belgische krantendrukkerij van de Rossel-groep. Ze drukken elke nacht 30 kranten en meer dan 330.000 exemplaren (de kranten van Le Soir, Sudpresse, L'Echo, de verschillende edities van l’Avenir, Metro,..) en overdag de weekbladen van de Vlan-groep, goed voor in totaal meer dan 3,5 miljoen exemplaren per week. De drukkerij is gelegen in Nijvel, ten zuiden van Brussel, pal in het midden van het verspreidingsgebied van de kranten die zij drukt.

Een ecologische en economische investering

In februari 2016 werden de eerste contacten gelegd met Luminus om de relevantie van de installatie van een windturbine op  het terrein van RPC te analyseren. De Enercon E92 windturbine, met een tiphoogte van 130 meter en een vermogen van 2,35 MW, werd in de zomer van 2020 gebouwd en produceerde zijn eerste kWh groene energie in oktober 2020. Hij is rechtsreeks verbonden met de hoogspanningscabine van  Rossel Printing Company. Er zijn dus geen distributiekosten of heffingen. 

Met de komst van de Luminus windturbine op haar site kan RPC nu 60% van haar totale energieverbruik dekken met groene energie (40% met de door de windturbine geproduceerde energie, de rest wordt op het net gezet). In december 2020 heeft de windturbine al 63% van het maandelijkse verbruik van RPC gedekt. De jaarlijkse productie van 5.000 MWh komt overeen met het verbruik van ongeveer 1.400 gezinnen. Rossel Printing Company zal dankzij deze investering een aanzienlijke besparing realiseren op haar jaalijkse energiefactuur. Elk jaar wordt er ook 1.400 ton CO2 vermeden (1).

Een bedrijf dat al meer dan 15 jaar inzet op energie-efficiëntie

RPC zet sinds zijn oprichting eind 2005 volop in op energie-efficiëntie. Haar installaties zijn ontworpen op basis van de laatste technologische ontwikkelingen (aandrijftechniek door variatoren, koudeproductie door free-chilling). In 2011 kon het bedrijf dankzij de installatie van een warmtenet van de nabijgelegen cihoreifabriek voorzien in 3% van zijn jaarlijkse warmtebehoefte uit voedselafval. Daarnaast  werden in 2014 ook zonnepanelen geïnstalleerd (215 kWp, hetzij 5% van de elektriciteitsbehoefte van de onderneming) en in december 2015 werd er een warmtekrachtkoppeling geïnstalleerd die 60% van de haar warmtebehoefte en 12% van haar totale energiebehoefte dekt.  

De installatie van de windturbine op de site van Nivelles is een nieuwe stap die enthousiast onthaald wordt door de medewerkers van de site en de CEO, Bernard Marchant.

Luminus, leider in de energietransitie

Voor Luminus is de strijd tegen de klimaatverandering een werk van elke dag. Het bedrijf investeert al meer dan 60 jaar in de productie van hernieuwbare energie. Meer dan 26% van zijn  energieproductie is afkomstig van Belgische hernieuwbare energiebronnen. Het bedrijf is nummer 1 in windenergie op het vasteland in België en in waterkracht. Met zijn windpark van 234 turbines, beschikt Luminus over een geïnstalleerd vermogen van 588 MW.

Als belangrijke en verantwoordelijke speler op de Belgische elektriciteitsmarkt sluit Luminus partnerships met bedrijven. Luminus draagt zo industrieel bij aan de oplossing, met name door haar klanten innovatieve oplossingen op vlak van energie-efficiëntie aan te bieden en door massaal te investeren in hernieuwbare energie. Luminus bouwt voor haar klanten windturbines op industrieterreinen, parkeerterreinen of opslagterreinen. Deze laatste verliezen bijna geen ruimte (een oppervlakte van 20 bij 20 meter volstaat) en verbruiken 100% hernieuwbare energie die rechtstreeks op hun site wordt geproduceerd.  

Grégoire Dallemagne, CEO van Luminus : « Wij zijn trots dat we Rossel kunnen helpen haar CO2-uitstoot en energiefactuur terug te dringen door de installatie van een windturbine op de site van haar drukkerij  en de installatie van  zonnepanelen op verschillende andere sites. »

 

 

 

Over Rossel Printing Company

Drukkerij Rossel, gevestigd in de noordelijke zone van Nijvel, is de krantendrukkerij van de Rossel-groep voor België. Deze historische krantengroep is marktleider in Franstalig België. Deze drukkerij, die het resultaat is van de fusie van de drie vroegere drukkerijen van de groep die destijds gevestigd waren in Brussel, Charleroi en Luik, en ingehuldigd werd in november 2005, blijft een van de modernste van Europa. Zij produceert dagbladen zoals Le Soir, l'Echo, Grenz-Echo, titels van Sudpresse (Nord Eclair, La Meuse, La Nouvelle Gazette, La Province, La Capitale), Les Editions de l'Avenir, en overdag de verschillende edities van Vlan voor geheel België, of bepaalde krantenbijlagen.

 

 

[1] In vergelijking met de uitstoot van een traditionele energiemix

PPT images construction eolienne.pptx

PPTX - 23 Mb

Jean Wouters

Rossel Printing Company

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Luminus

We produceren elektriciteit en leveren energie en energiediensten. We zijn nummer 1 in onshore windenergie en waterkrachtenergie in België. We spelen ook een sleutelrol in de Belgische bevoorradingszekerheid dankzij meerdere elektriciteitscentrales op aardgas die het variabel karakter van zonne- en windenergie opvangen. Met een geïnstalleerd vermogen van 2.199 MW in januari 2024 vertegenwoordigt Luminus ongeveer 10% van het totale geïnstalleerde vermogen in België. We verkopen elektriciteit, gas en energiediensten aan residentiële en professionele klanten, met een marktaandeel van ongeveer 23%. We investeren in de energie-uitdagingen van morgen door onze klanten innovatieve oplossingen op het vlak van energie-efficiëntie aan te bieden en we blijven inzetten op hernieuwbare energie. We zijn met 2.915 medewerkers. De meerderheid van hen zet zich voltijds in voor de ontwikkeling van energie-efficiëntiediensten en hernieuwbare energie. Voor het twaalfde jaar op rij maakt ons bedrijf deel uit van de 87 bedrijven die verkozen zijn tot Top Employer in België. We bogen op een sterke lokale verankering en de expertise van de EDF Groep, een van de wereldleiders in de energiesector. Meer informatie is beschikbaar op www.luminus.be

Neem contact op met

Koning Albert II laan 7 1210 Brussel België

+32 (0)2 229 19 50

communication@luminus.be

www.luminus.be