De Luminus Arena CO2-neutraal: eerste fase van de werken resulteert in een aanzienlijke daling van het verbruik

EDF Luminus en KRC Genk kondigden in juni 2016 hun samenwerking aan om de Luminus Arena tegen 2020 CO2-neutraal te maken. De eerste werken zijn nu afgerond. De stookketels werden vervangen en de verwarming werd geautomatiseerd met als resultaat een halvering van het verbruik.

Werken in 4 fases

EDF Luminus en KRC Genk stelden een actieplan in 4 fases op om verschillende werken uit te voeren aan het stadion met als objectief om tegen 2020 CO2-neutraal te zijn. De eerste fase is inmiddels afgerond.

Verbruik met 50% gedaald dankzij nieuwe gasketels, intelligente circulatiepompen en geautomatiseerde verwarming

Tijdens fase 1 werden twee atmosferische gasketels voor de veldverwarming, het spelershome, de fitnessruimte en kantoren vervangen door twee condenserende ketels van de nieuwste generatie. Deze nieuwe ketels verbruiken de helft minder dan de oude ketels.

Daarnaast werd ook de verwarming geautomatiseerd en werden circulatiepompen vervangen door intelligente types. De verwarming kan nu op voorhand geprogrammeerd worden rekening houdend met de kalender van wedstrijden, openingsuren van het restaurant, evenementen, enz. Ook is de temperatuur voortaan flexibel instelbaar per ruimte. De circulatiepompen moeten nu niet meer 24/7 draaien, maar draaien slechts nog 25% van de tijd, enkel en alleen wanneer dit nodig is.

Bij aanvang van de werken bedroeg de CO2-uitstoot van de Luminus Arena 1100 ton. Dankzij de werken uitgevoerd in fase 1 en de omschakeling naar een groenestroomcontract zal in 2017 maar liefst 460 ton CO2-uitstoot bespaard worden, oftewel een kleine 42% van het totaal.

Geplande werken volgende fases

Tijdens de volgende fases worden op intelligente wijze de nullastverliezen aangepakt, koeling en verwarming worden via sensoren gekoppeld met het gebouwbeheersysteem en alle energiestromen worden via een systeem van energiemonitoring- en bewaking continu opgevolgd. Verder zullen 400 zonnepanelen op het dak worden geplaatst, laadpalen voor elektrische wagens geïnstalleerd en nog veel meer. Fase 2 start in april van dit jaar.

Eerste energiepartner

Het CO2-neutraal maken van de Luminus Arena kadert volledig in de strategie van EDF Luminus om haar klanten te helpen minder te verbruiken. Grégoire Dallemagne, CEO van EDF Luminus: “We gaan er prat op om als energiepartner samen met onze klanten op zoek te gaan naar de beste oplossingen op het vlak van energie-efficiëntie. We verheugen er ons dan ook op dat de eerste werken hun resultaat afwerpen en de ecologische voetafdruk van de Luminus Arena nu al verkleind hebben. We zijn op de goede weg om het stadion  tegen 2020 CO2-neutraal te maken.”

Een gemeenschapsclub met een belangrijke maatschappelijke rol

Iedereen kan zijn steentje bijdragen in de strijd tegen de klimaatopwarming. Ook voetbaltempels en dat heeft KRC Genk goed begrepen. Patrick Janssens, CEO van KRC Genk: “We zijn trots op de resultaten van de eerste fase die we samen met Luminus kunnen voorstellen. De Luminus Arena CO2-neutraal in 2020 is voor KRC Genk om verschillende redenen een belangrijk project. Eerst en vooral omwille van onze maatschappelijk rol in de regio. Als gemeenschapsclub hebben we een voorbeeldfunctie. Ook de besparingen die het project ons als club oplevert zijn relevant, zoals ook blijkt uit de resultaten. Energieverbruik kan anders, beter voor de maatschappij en efficiënter, en die boodschap brengen we ook graag aan onze supporters.”

Nico De Bie

Head of External Communication, EDF Luminus

Willem Boogaerts

Brand & Communication Manager

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Luminus

We produceren elektriciteit en leveren energie en energiediensten. We zijn nummer 1 in onshore windenergie en waterkrachtenergie in België. We spelen ook een sleutelrol in de Belgische bevoorradingszekerheid dankzij meerdere elektriciteitscentrales op aardgas die het variabel karakter van zonne- en windenergie opvangen. Met een geïnstalleerd vermogen van 2.199 MW in januari 2024 vertegenwoordigt Luminus ongeveer 10% van het totale geïnstalleerde vermogen in België. We verkopen elektriciteit, gas en energiediensten aan residentiële en professionele klanten, met een marktaandeel van ongeveer 23%. We investeren in de energie-uitdagingen van morgen door onze klanten innovatieve oplossingen op het vlak van energie-efficiëntie aan te bieden en we blijven inzetten op hernieuwbare energie. We zijn met 2.915 medewerkers. De meerderheid van hen zet zich voltijds in voor de ontwikkeling van energie-efficiëntiediensten en hernieuwbare energie. Voor het twaalfde jaar op rij maakt ons bedrijf deel uit van de 87 bedrijven die verkozen zijn tot Top Employer in België. We bogen op een sterke lokale verankering en de expertise van de EDF Groep, een van de wereldleiders in de energiesector. Meer informatie is beschikbaar op www.luminus.be

Neem contact op met

Koning Albert II laan 7 1210 Brussel België

+32 (0)2 229 19 50

communication@luminus.be

www.luminus.be