De nieuwe Waalse minister van Energie, Philippe Henry, huldigt het windmolenpark van Luminus in Fernelmont officieel in

Vandaag heeft Philippe Henry, de nieuwe Waalse minister van Klimaat, Energie en Mobiliteit, de nieuwe windturbines in Fernelmont ingehuldigd die Luminus, nummer 1 in windenergie op het vasteland in België, heeft gebouwd in nauwe samenwerking met  de gemeente Fernelmont en de coöperatieve Champs d'énergie. Na het officiële gedeelte, dat in de voormiddag in de aanwezigheid van de lokale bestuurders heeft plaatsgevonden, wordt het grote publiek uitgenodigd om vanaf 13.00 uur het windmolenpark te komen ontdekken.

Voor Luminus, de gemeente Fernelmont en de coöperatieve Champs d’Energie is het een grote eer dat minister Henry Fernelmont heeft uitgekozen om zijn eerste windturbine in te huldigen als minister van Energie.

Een groot feest voor de omwonenden aan de voet van de windmolens

Luminus is trots op de vertrouwensband die het met de lokale overheden, met de coöperatieve Champs d’énergie en met de inwoners van Fernelmont heeft weten op te bouwen tijdens het ontwerp en de bouw van dit windmolenpark. Een van de vier windturbines van het park werd immers aangekocht door Marchôvent, dat drie coöperaties verenigt (Champs d'énergie, Nosse Moulin en Hesbenergie), en door de gemeente Fernelmont. Om dit windmolenpark officieel in te huldigen, vindt op zaterdag 5 oktober van 13 uur tot 19 uur een groot volksfeest plaats.

Alle ingrediënten zijn aanwezig om van deze dag een onvergetelijke gebeurtenis te maken: rondritten met een koets, kinderanimatie en -verhalen, hapjes, streekbieren, een fietscheck enz. Er zullen verschillende lezingen plaatsvinden over hernieuwbare energie, energieverbruik en de sociale economie.  Verschillende specialisten zullen alle vragen van de burgers over hernieuwbare energie beantwoorden en zullen hen een rondleiding geven in een windmolen. Het is de ideale gelegenheid om meer te weten te komen over windenergie, de technische eigenschappen van de turbines en de productie van groene stroom.

Adres: rue Neuve Ferme in 5380 Fernelmont. Er zijn twee parkings en een pendelbus voorzien.

Ook fietsers kunnen het windmolenpark bezoeken na een fietstocht georganiseerd door de vzw Fernel-Montainbike, met vertrek in vier dorpen: de markt van Noville-les-Bois (vanaf 13.30 uur), het kasteel van Franc-Waret (vanaf 14.00 uur), de kerk van Bierwart (vanaf 13.00 uur) en de Petite Académie d’Hanret (Route d'Andenne 57 in 5310 Hanret) (vanaf 13.00 uur).

Quentin Mortier, Voorzitter van de coöperatieve Champs d’énergie: “Deze inhuldiging is een eindpunt, maar ook een nieuw begin. Om een volwaardig alternatief te bieden, moet onze coöperatieve – die een belangrijke producent van hernieuwbare energie is geworden – zich bewijzen als een echte ‘lokale energiecommunity’. Daarom moeten we nu het energieverbruik trachten te veranderen, maar dat vraagt aanzienlijke veranderingen in het individuele en collectieve gedrag (zoals mobiliteit en huisvesting). Dit is dus nog maar het begin!”

Christelle Plomteux, burgemeester van Fernelmont: “Het windmolenpark van Fernelmont, dat op 5 oktober werd ingehuldigd, is ook het resultaat van een mooie samenwerking. De coöperatieve Champs d'énergie heeft twee andere coöperatieven en de gemeente Fernelmont samengebracht. Op die manier zijn alle inwoners betrokken. Ik ben er trots op dat onze gemeente een partner is van dit prachtige burgerproject.”

Groene stroom voor 10.000 gezinnen

Het eerste windmolenpark van Luminus in Fernelmont telt 3 windmolens die sinds november 2009 in dienst zijn. De turbines, van het type Enercon E82, hebben elk een vermogen van 2,3 MW. De jaarlijkse productie van het park wordt geschat op bijna 14 GWh, hetzij het verbruik van ongeveer 3.500 gezinnen.

Het tweede windmolenpark telt 4 windmolens van het type V112 met elk een vermogen van 3,45 MW. Deze turbines werden in oktober 2018 in dienst gesteld. De jaarlijkse productie bedraagt 26 GWh, goed voor de bevoorrading van 6.500 bijkomende gezinnen met groene stroom (1). Eén van die windmolens is eigendom van Marchôvent (Champs d’énergie, Nosse Moulin, Hesb Energie en de gemeente Fernelmont).

Dankzij deze twee parken worden in totaal ongeveer 10.000 huishoudens van groene energie voorzien en wordt jaarlijks ongeveer 40.000 ton CO2 minder uitgestoten (2).

Grégoire Dallemagne, CEO van Luminus: “Ons doel is om te werken aan een schonere wereld en bij te dragen aan de strijd tegen de klimaatverandering. Elke nieuwe windturbine is een stap in de richting van een groenere wereld. Vandaag zijn we verheugd dat we onze ambities met de omwonenden kunnen delen en dat we samen met hen de opening van dit nieuwe park kunnen vieren.”

De strijd tegen de klimaatopwarming

Sinds meerdere jaren speelt Luminus een belangrijke rol in de strijd tegen de klimaatopwarming. Het bedrijf investeert sinds 2001 in windenergie en is nummer 1 op het vlak van windenergie op het vasteland en waterkracht in België. Met zijn 196 windmolens heeft Luminus een geïnstalleerd vermogen van 461 MW aan windenergie in België. Dankzij zijn 7 waterkrachtcentrales op de Samber en de Maas voorziet het bedrijf 60.000 bijkomende huishoudens van groene stroom. Het bedrijf wil zijn geïnstalleerde vermogen voor windenergie tegen 2021 verhogen tot meer dan 600 MW.

 

 

  1. op basis van een verbruik van 3500 kWh/jaar
  2. op basis van een gemiddelde uitstoot van 6.150 kg/woning/jaar

Martine Moreau

Communication Manager

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Luminus

We produceren elektriciteit en leveren energie en energiediensten. We zijn nummer 1 in onshore windenergie en waterkrachtenergie in België. We spelen ook een sleutelrol in de Belgische bevoorradingszekerheid dankzij meerdere elektriciteitscentrales op aardgas die het variabel karakter van zonne- en windenergie opvangen. Met een geïnstalleerd vermogen van 2.199 MW in januari 2024 vertegenwoordigt Luminus ongeveer 10% van het totale geïnstalleerde vermogen in België. We verkopen elektriciteit, gas en energiediensten aan residentiële en professionele klanten, met een marktaandeel van ongeveer 23%. We investeren in de energie-uitdagingen van morgen door onze klanten innovatieve oplossingen op het vlak van energie-efficiëntie aan te bieden en we blijven inzetten op hernieuwbare energie. We zijn met 2.915 medewerkers. De meerderheid van hen zet zich voltijds in voor de ontwikkeling van energie-efficiëntiediensten en hernieuwbare energie. Voor het twaalfde jaar op rij maakt ons bedrijf deel uit van de 87 bedrijven die verkozen zijn tot Top Employer in België. We bogen op een sterke lokale verankering en de expertise van de EDF Groep, een van de wereldleiders in de energiesector. Meer informatie is beschikbaar op www.luminus.be

Neem contact op met

Koning Albert II laan 7 1210 Brussel België

+32 (0)2 229 19 50

communication@luminus.be

www.luminus.be