De vzw "Spullenhulp" kiest voor zonne-energie met EDF Luminus

EDF Luminus en de vzw “Spullenhulp” hebben een samenwerkingsovereenkomst ondertekend voor de installatie van fotovoltaïsche panelen op het dak van de site van Spullenhulp in Anderlecht.  Een groen en duurzaam project dat 220 MWh per jaar zal produceren.

Maatschappelijk ondernemen tegen armoede en sociale uitsluiting

Iedereen kent de vzw “Spullenhulp” met haar inzamelingsacties voor kleding, maar de meeste mensen hebben geen zicht op wat er achter de schermen van deze liefdadigheidsinstelling gebeurt. De hoofdzetel met sorteercentrum in Anderlecht, die een oppervlakte van 9.000 m² bestrijkt, stelt 250 personen tewerk. Elk jaar worden er 6.000 ton kledij en 2.000 ton meubels en allerhande spullen gesorteerd, die nadien opnieuw worden uitgedeeld of worden doorverkocht. Hiermee wil men twee maatschappelijke missies vervullen: de socio-professionele integratie van honderden personen met een beperkte toegang tot de arbeidsmarkt en de financiering van sociale acties in de strijd tegen armoede en sociale uitsluiting.

Een duurzaam project ten dienste van de planeet en de mens

Op het dak van dit moderne complex zijn 2.450 m² zonnepanelen geïnstalleerd met een totale capaciteit van 245 kWc. Dat stemt overeen met 220 MWh, hetzij het gemiddelde verbruik van een vijftigtal huishoudens. De door deze installatie geproduceerde energie zal ter plaatse benut worden.

In het kader van dit project, ondersteund door EDF Luminus, een verantwoordelijke speler op het vlak van hernieuwbare energie en energieomschakeling in België, zal men een energieaudit uitvoeren in het gebouw van de vzw gelegen aan de Amerikaansestraat in Brussel, waar een opvangcentrum voor daklozen, een opslagplaats en de centrale winkel gevestigd zijn. Uit deze audit moet blijken welke werkzaamheden men moet uitvoeren om de energieprestaties te verbeteren.

Dankzij de verbetering van de energie-efficiëntie en de optimalisering van het verbruik zal de vzw besparingen kunnen realiseren. Dat geld kan dan weer geïnvesteerd worden in andere acties ter bestrijding van de armoede.

All Together 4 Solidarity

Al verschillende jaren wordt binnen EDF Luminus de actie “All Together 4 Solidarity” georganiseerd: op de vijf grootste sites van het bedrijf zamelen de medewerkers bij hun collega’s speelgoed, schoolmateriaal en kleding in. Deze vrijwilligers staan in voor de communicatie, de inzameling en de sortering van de spullen. Zo vergemakkelijken ze het werk van de verenigingen. Ook dit jaar zullen ze een nieuwe inzameling organiseren voor Spullenhulp.             

2020-doelstellingen

Grégoire Dallemagne, CEO van EDF Luminus: “EDF Luminus verbindt zich ertoe de strijd aan te gaan met de klimaatopwarming en de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. We zijn verheugd dit duurzame en groene project te kunnen verwezenlijken samen met de vzw “Spullenhulp”, ten gunste van meer solidariteit en verantwoordelijkheid.”

Odile Dayez, Communicatiedirectrice van de vzw Spullenhulp: “Als sociale onderneming zet Spullenhulp zich elke dag in voor de samenleving en het milieu; ze doet dit via een brede waaier van economische activiteiten. Daarom is deze samenwerking met Luminus zeer zinvol. We beperken onze ecologische voetafdruk en verhogen de middelen voor onze sociale acties.”

Over Spullenhulp

Sinds 1937 strijdt de vzw Spullenhulp tegen armoede en sociale uitsluiting. Via haar verschillende sociale diensten (onthaal, luisterend oor, huisvesting, socio-professionele integratie, gezondheidszorg, materiële en voedselhulp) help de vzw elk jaar meer dan 2.600 gezinnen en personen. Dit werk wordt mogelijk gemaakt door de economische activiteiten van Spullenhulp: inzameling, sortering en doorverkoop van tweedehandskleding, -meubels en -spullen. Spullenhulp stelt de economie ten dienste van de mens en geeft solidariteit een andere dimensie. Meer informatie op www.petitsriens.be/nl.

Nico De Bie

Head of External Communication, EDF Luminus

Odile Dayez

Directrice Communication et Marketing, Spullenhulp

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Luminus

We produceren elektriciteit en leveren energie en energiediensten. We zijn nummer 1 in onshore windenergie en waterkrachtenergie in België. We spelen ook een sleutelrol in de Belgische bevoorradingszekerheid dankzij meerdere elektriciteitscentrales op aardgas die het variabel karakter van zonne- en windenergie opvangen. Met een geïnstalleerd vermogen van 2.199 MW in januari 2024 vertegenwoordigt Luminus ongeveer 10% van het totale geïnstalleerde vermogen in België. We verkopen elektriciteit, gas en energiediensten aan residentiële en professionele klanten, met een marktaandeel van ongeveer 23%. We investeren in de energie-uitdagingen van morgen door onze klanten innovatieve oplossingen op het vlak van energie-efficiëntie aan te bieden en we blijven inzetten op hernieuwbare energie. We zijn met 2.915 medewerkers. De meerderheid van hen zet zich voltijds in voor de ontwikkeling van energie-efficiëntiediensten en hernieuwbare energie. Voor het twaalfde jaar op rij maakt ons bedrijf deel uit van de 87 bedrijven die verkozen zijn tot Top Employer in België. We bogen op een sterke lokale verankering en de expertise van de EDF Groep, een van de wereldleiders in de energiesector. Meer informatie is beschikbaar op www.luminus.be

Neem contact op met

Koning Albert II laan 7 1210 Brussel België

+32 (0)2 229 19 50

communication@luminus.be

www.luminus.be