Drie nieuwe windmolens in Geel West

Luminus tekende vandaag een overeenkomst voor de bouw van 3 windmolens op het bedrijventerrein Geel West. De turbines komen er bij Janssen Pharmaceutica, Boons en Transfurans Chemicals. 

In 2017 vroeg Luminus de omgevingsvergunning voor drie windmolens op het bedrijventerrein Geel West aan. De werkzaamheden beginnen in 2019. Eens volledig operationeel zullen de drie windmolens met elk een totale hoogte van 189 meter en een geïnstalleerd vermogen van maximaal 4 MW jaarlijks 25.000.000 kWh groene energie produceren. Dit komt overeen met het jaarlijks verbruik van ongeveer 7.000 gezinnen. Hierdoor wordt 8.500 ton CO2-uitstoot vermeden in vergelijking met een steenkoolcentrale. Dit is vergelijkbaar met een emissie van ongeveer 3.500 wagens (1) die hierdoor voorkomen wordt.

Stef Heylen, CEO van Janssen Pharmaceutica : “Bij Janssen gaan we resoluut voor een verdere verlaging van onze CO2-uitstoot. We gebruiken de groene stroom van de windturbine op onze site vrijwel volledig voor onze eigen processen.” 

Grégoire Dallemagne, CEO van EDF Luminus: “Elke nieuwe windmolen is een stap vooruit naar een groenere wereld. We willen onze klanten energie-efficiënte oplossingen aanbieden om hen zo te helpen minder energie te verbruiken en samen de strijd aan te gaan tegen de klimaatopwarming. De energie die ze toch nog verbruiken, produceren we steeds meer op hernieuwbare wijze. Dit project draagt hiertoe bij.” 

Vera Celis, burgemeester van Geel : “De bouw van drie nieuwe windmolens in Geel West draagt bij tot het behalen van de klimaatdoelstellingen van onze stad. We investeerden ook al in andere initiatieven zoals stookketelrenovaties, dakisolatie, aankoop van elektrische voertuigen, het inzetten op 100% groene stroom, enz….”

Anne Grandjean

Communication Director, EDF Luminus

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Luminus

We produceren elektriciteit en leveren energie en energiediensten. We zijn nummer 1 in onshore windenergie en waterkrachtenergie in België. We spelen ook een sleutelrol in de Belgische bevoorradingszekerheid dankzij meerdere elektriciteitscentrales op aardgas die het variabel karakter van zonne- en windenergie opvangen. Met een geïnstalleerd vermogen van 2.199 MW in januari 2024 vertegenwoordigt Luminus ongeveer 10% van het totale geïnstalleerde vermogen in België. We verkopen elektriciteit, gas en energiediensten aan residentiële en professionele klanten, met een marktaandeel van ongeveer 23%. We investeren in de energie-uitdagingen van morgen door onze klanten innovatieve oplossingen op het vlak van energie-efficiëntie aan te bieden en we blijven inzetten op hernieuwbare energie. We zijn met 2.915 medewerkers. De meerderheid van hen zet zich voltijds in voor de ontwikkeling van energie-efficiëntiediensten en hernieuwbare energie. Voor het twaalfde jaar op rij maakt ons bedrijf deel uit van de 87 bedrijven die verkozen zijn tot Top Employer in België. We bogen op een sterke lokale verankering en de expertise van de EDF Groep, een van de wereldleiders in de energiesector. Meer informatie is beschikbaar op www.luminus.be

Neem contact op met

Koning Albert II laan 7 1210 Brussel België

+32 (0)2 229 19 50

communication@luminus.be

www.luminus.be