Drie nieuwe windturbines op bedrijventerrein Geel-West

Vandaag hebben Cathy Berx, gouverneur van Antwerpen en Vera Celis, burgemeester van Geel, drie nieuwe windturbines op het bedrijventerrein Geel-West officieel ingehuldigd die Luminus heeft gebouwd op de terreinen van Janssen Pharmaceutica, Boons en Transfurans Chemicals. Dankzij deze turbines produceren de bedrijven hun eigen groene elektriciteit en wordt elk jaar 7.081 ton CO2 vermeden.

Lokaal geproduceerde groene energie

De drie windturbines met elk een totale hoogte van 180 meter en een geïnstalleerd vermogen van  3,6 MW produceren samen jaarlijks 25.000.000 kWh groene energie. Dit komt overeen met het jaarlijkse energieverbruik van ongeveer 7.000 gezinnen. De lokaal geproduceerde groene energie wordt grotendeels gebruikt door Transfurans Chemicals en Janssen Pharmaceutica. Wat niet door deze twee bedrijven wordt verbruikt, wordt op het net gezet. Dankzij de groene energie van de drie windturbines wordt elk jaar 7.081 ton CO2 vermeden.

Grégoire Dallemagne, CEO van Luminus: “Met de installatie van een windturbine op hun terrein, verkleinen Janssen Pharmaceutica, Boons en Transfurans Chemicals niet enkel hun ecologische voetafdruk, maar daalt ook hun energiefactuur. We willen hen bedanken voor het vertrouwen en zijn trots dat Luminus hen mocht helpen met deze slimme investering, zowel op economisch als ecologisch vlak. Het is hier in Geel-West dat we onze 200e windturbine hebben gebouwd. Vandaag heeft Luminus 212 windturbines op het vasteland in België waardoor we onze leiderspositie dag na dag versterken.” 

Burgemeester Vera Celis bevestig het belang van hernieuwbare energie: “In ons goedgekeurd meerjarenplan is ruim aandacht besteed aan duurzame energie en klimaatverandering. Zelf als openbaar bestuur het goede voorbeeld geven en mee op zoek gaan naar mogelijke locaties voor windturbines hoort daarbij.”

Cathy Berx, gouverneur van Antwerpen: “We hebben nood aan projecten als dit. De groei aan windenergie ‘op het land’ vertraagt. Dat staat haaks op de ambitieuze doelstellingen die we moeten realiseren. In 2019 kwamen er in Vlaanderen amper 25 turbines bij, waarvan 7 in onze provincie. Op deze manier halen we de noodzakelijke doelstellingen aan hernieuwbare energie nooit. Vandaar mijn oproep aan alle stakeholders, in het bijzonder ook aan de lokale besturen, om dit voorbeeld in Geel te volgen. Goede projecten, met een rechtvaardig evenwicht tussen lasten en lusten helpen realiseren, vergt moed maar draagt wezenlijk bij tot een duurzame, hernieuwbare energiemix en zo tot een veel gezondere leefomgeving.”

Windturbines met een groot draagvlak

In 2017 vroeg Luminus de omgevingsvergunning voor drie windmolens op het bedrijventerrein Geel-West. De stad Geel formuleerde enkele aandachtspunten, maar verwelkomden de windmolens in hun advies tijdens de vergunningsprocedure. De provincie Antwerpen leverde vervolgens de omgevingsvergunning af en dit nadat alle betrokken instanties gunstig adviseerden voor de bouw deze windturbines. Luminus besteedde tijdens het vergunningstraject ook veel aandacht aan het creëren van lokaal draagvlak bij de gemeentes en omwonenden.

Nico De Bie

Head of External Communications, Luminus

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Luminus

We produceren elektriciteit en leveren energie en energiediensten. We zijn nummer 1 in onshore windenergie en waterkrachtenergie in België. We spelen ook een sleutelrol in de Belgische bevoorradingszekerheid dankzij meerdere elektriciteitscentrales op aardgas die het variabel karakter van zonne- en windenergie opvangen. Met een geïnstalleerd vermogen van 2.199 MW in januari 2024 vertegenwoordigt Luminus ongeveer 10% van het totale geïnstalleerde vermogen in België. We verkopen elektriciteit, gas en energiediensten aan residentiële en professionele klanten, met een marktaandeel van ongeveer 23%. We investeren in de energie-uitdagingen van morgen door onze klanten innovatieve oplossingen op het vlak van energie-efficiëntie aan te bieden en we blijven inzetten op hernieuwbare energie. We zijn met 2.915 medewerkers. De meerderheid van hen zet zich voltijds in voor de ontwikkeling van energie-efficiëntiediensten en hernieuwbare energie. Voor het twaalfde jaar op rij maakt ons bedrijf deel uit van de 87 bedrijven die verkozen zijn tot Top Employer in België. We bogen op een sterke lokale verankering en de expertise van de EDF Groep, een van de wereldleiders in de energiesector. Meer informatie is beschikbaar op www.luminus.be

Neem contact op met

Koning Albert II laan 7 1210 Brussel België

+32 (0)2 229 19 50

[email protected]

www.luminus.be