Duurzame warmte van Luminus voor Center Parcs De Vossemeren

Luminus Solutions, Vanparijs Engineers en Center Parcs hebben de handen in elkaar geslagen om het vakantiepark De Vossemeren in Lommel nog duurzamer te maken. Hiervoor werd een warmtekrachtkoppeling (WKK) geïnstalleerd in De Vossemeren die het subtropisch zwembad op duurzame wijze verwarmt.

Efficiënte productie van lokale warmte en stroom

Vanparijs Engineers, dochterbedrijf van Luminus Solutions, installeerde een WKK-eenheid  van
635 kWe  bij Center Parcs De Vossemeren. Warmtekrachtkoppeling is een technologie waarbij tegelijkertijd warmte en elektriciteit worden opgewekt, en dit met een erg grote energie-efficiëntie. De WKK bij Center Parcs Vossemeren produceert elektriciteit voor het centrale complex, ofwel de Market Dome. De warmte van de WKK en de rookgassen worden gerecupereerd en gebruikt voor de verwarming van het subtropisch zwemparadijs Aqua Mundo.

We zijn blij dat we Center Parcs De Vossemeren met de installatie van een WKK mogen helpen hun CO2-voetafdruk te verkleinen. Met deze WKK-eenheid verlaagt Center Parcs hun CO2-uitstoot met maar liefst 490 ton. Dat komt overeen met de jaarlijkse CO2-uitstoot van ongeveer 49 gezinnen. Bovendien werd er ook een warmtebuffer geïnstalleerd zodat de overtollige warmte niet verloren gaat”, aldus Tomas Geeraert, Sales Account Manager van Luminus Solutions.

Het project in De Vossemeren fungeert als een pilootproject voor België. Het is onze ambitie om ook de andere Belgische parken van de groep uit te rusten met een duurzame energieopwekking”, voegt Erwin Dezeure, CSR-Director van Center Parcs, toe.

De installaties worden 100% gefinancierd door Power2Green, de investeringspoot van Luminus, en zijn ontworpen en gebouwd door dochteronderneming Luminus Solutions, gespecialiseerd in gedecentraliseerde energieproductie, d.w.z. de productie van elektriciteit en warmte met een klein vermogen die zijn aangesloten op het elektriciteitsnet om lokale energie met een lage koolstofvoetafdruk te produceren.

Sébastien Farinotti, Strategy & Business Development Director bij Luminus Solutions: “Vanparijs Engineers zal ook instaan voor de goede werking en het onderhoud achteraf. Zo is Center Parcs voor de komende 10 jaar zeker van een energiezuinige elektriciteits- en warmteproductie zonder bijkomende kosten, risico’s of administratie.“

De strategie van Luminus: zijn klanten helpen om minder en slimmer te verbruiken

“De strijd tegen de klimaatverandering is een topprioriteit voor Luminus”, zegt Grégoire Dallemagne, CEO van Luminus. “Deze installatie kadert volledig in onze strategie om onze klanten te helpen minder en slimmer te verbruiken en om de energie die ze toch nog nodig hebben op een zo duurzaam mogelijke manier te produceren. We zijn dan ook verheugd dat we Center Parcs mochten bijstaan met deze zowel economische als ecologische (of eco-logische) investering!

De duurzame ambities van Center Parcs

De vakantieparken van Center Parcs, zijn al ruim 50 jaar een standaard in de recreatiesector voor korte en lange vakanties dichtbij huis. Cottages midden in de natuur, een subtropisch zwemparadijs Aqua Mundo, een overdekte Market Dome en een groot scala aan indoor en outdoor activiteiten, alle ingrediënten zijn er aanwezig voor een actieve maar zeker ook duurzame vakantie.

Erwin Dezeure, CSR Director van Center Parcs : “Center Parcs geeft om mens en natuur en wil een voortrekkersrol vervullen op het gebied van duurzaamheid. Center Parcs voorziet in allerlei ‘groene’ faciliteiten, zoals energiezuinige apparatuur, slimme thermostaten en waterbesparende douchekoppen. Maar ook in de overdekte Market Dome en het subtropisch zwembad de Aqua Mundo zet Center Parcs de laatste technologieën in om de milieu-impact tot een minimum te beperken. De installatie van nieuwe warmtekrachtkoppelingen past in deze filosofie.”

Over Luminus Solutions en Vanparijs Engineers

Luminus Solutions, een filiaal van Luminus, is gespecialiseerd in gedecentraliseerde energieproductie, d.w.z. de productie van elektriciteit met behulp van installaties met een klein vermogen die zijn aangesloten op het elektriciteitsnet om lokale energie met een lage koolstofvoetafdruk te produceren. Daarnaast staat het  bedrijf ook in voor het technisch beheer van gebouwen (administratieve gebouwen, scholen, sporthallen, flatgebouwen, industrie,..) op basis van energieprestatiecontracten (EPC). Met zo’n EPC verbindt Luminus Solutions zich tot een daling van het energieverbruik door enerzijds te investeren in performante uitrustingen en door anderzijds het optimale onderhoud van die uitrustingen te garanderen. Vanparijs Engineers is een filiaal van Luminus Solutions dat gespecialiseerd is in warmtekrachtkoppeling en ononderbroken stroomvoorziening.

Over Power2Green

Bezorgd over de klimaatverandering en zich bewust van hun maatschappelijke verantwoordelijkheid bieden Integrale en Luminus aan bedrijven en overheden financiële oplossingen voor de bouw van installaties voor de productie van hernieuwbare energie. Deze structuur heet Power2Green en werkt volgens het principe van de derde investeerder. Hiermee kunnen bedrijven op heel eenvoudige manier overschakelen naar hernieuwbare energie. De klant beschikt over de installaties op basis van een huurcontract. De klant wordt zo autoproducent en verbruikt zelf de geproduceerde groene energie en kan de overtollige elektriciteit zelf verkopen. Op het einde van het contract wordt hij eigenaar van de installatie.

Over Center Parcs

Al ruim 50 jaar is Center Parcs expert op het gebied van korte vakanties in de natuur, gedurende het hele jaar. Als grondlegger van de korte vakantie dichtbij huis heeft Center Parcs een nieuwe standaard gezet in de recreatiesector, maar wil haar gasten ook in de toekomst blijven verrassen. Dat doet zij door te blijven innoveren en ook in de komende jaren een nieuwe standaard te zetten: in beleving, verblijf en echt even samenzijn. Center Parcs kenmerkt en onderscheidt zich door de talloze activiteiten voor ieder familielid, want het is pas echt vakantie als iedereen het naar zijn zin heeft, dan ben je echt even samen.
Center Parcs Europe is onderdeel van Pierre et Vacances Center Parcs Group. Center Parcs bezit 27 Europese parken in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk. In 2018-2019 werden 5 miljoen gasten ontvangen en realiseerde het bedrijf een omzet van 743 miljoen euro. www.centerparcs.nl

Brecht Snoeks

Communication Project Manager, Luminus

Marthijn Tabak

Public Relations Officer, Center Parcs

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Luminus

We produceren elektriciteit en leveren energie en energiediensten. We zijn nummer 1 in onshore windenergie en waterkrachtenergie in België. We spelen ook een sleutelrol in de Belgische bevoorradingszekerheid dankzij meerdere elektriciteitscentrales op aardgas die het variabel karakter van zonne- en windenergie opvangen. Met een geïnstalleerd vermogen van 2.199 MW in januari 2024 vertegenwoordigt Luminus ongeveer 10% van het totale geïnstalleerde vermogen in België. We verkopen elektriciteit, gas en energiediensten aan residentiële en professionele klanten, met een marktaandeel van ongeveer 23%. We investeren in de energie-uitdagingen van morgen door onze klanten innovatieve oplossingen op het vlak van energie-efficiëntie aan te bieden en we blijven inzetten op hernieuwbare energie. We zijn met 2.537 medewerkers. De meerderheid van hen zet zich voltijds in voor de ontwikkeling van energie-efficiëntiediensten en hernieuwbare energie. Voor het twaalfde jaar op rij maakt ons bedrijf deel uit van de 87 bedrijven die verkozen zijn tot Top Employer in België. We bogen op een sterke lokale verankering en de expertise van de EDF Groep, een van de wereldleiders in de energiesector. Meer informatie is beschikbaar op www.luminus.be

Contact

Koning Albert II laan 7 1210 Brussel België

+32 (0)2 229 19 50

[email protected]

www.luminus.be