Duurzamere meststoffen bij Timac Agro dankzij nieuwe warmtekrachtkoppeling geïnstalleerd door Luminus Solutions
6 januari 2022
De landbouw vooruithelpen op een duurzame manier en met respect voor het milieu, dat is de visie van Timac Agro (Groupe Roullier). Vanuit die optiek koos de meststoffenproducent ervoor om het energieverbruik van de fabriek in Charleroi op een efficiëntere en duurzamere manier aan te pakken. Het resultaat is een gloednieuwe WKK-installatie die het productieproces van lokale warmte en elektriciteit voorziet.
Meststoffenproducent Timac Agro BeLux maakt deel uit van Groupe Roullier, een toonaangevend internationale groep die al meer dan 60 jaar actief is in de agrovoedingsindustrie. Gesteund vanuit haar visie op duurzaamheid, trad het bedrijf in 2016 toe tot de ‘accords de branche’, afspraken tussen overheid en industrie in Wallonië om de energie-efficiëntie van productiesites te verbeteren en de CO2-uistoot van industriële processen te verminderen.
Doelstelling van Timac Agro: de energie die nodig is om de fabriek te laten draaien, op een duurzame en efficiënte manier zelf opwekken door middel van warmtekrachtkoppeling. Daarvoor deed het bedrijf een beroep op Luminus Solutions, dat deel uitmaakt van de Groep Luminus en gespecialiseerd is in allerhande energieoplossingen.
Een oplossing op maat voor meer rendement
Luminus Solutions heeft Timac Agro hierin begeleid vanaf het prille begin, met een analyse van de noden van het bedrijf en de haalbaarheid van het project, en in de opstart van alle administratieve stappen die gepaard gaan met de bouw van zo’n installatie. Dit is nodig in een vroeg stadium om tijdig alle vergunningen in orde te brengen, certificaten aan te vragen en de goedkeuring van de netbeheerder te krijgen.
Raoul Nihart, CEO van Luminus Solutions: “Zoals steeds was de aanpak van Luminus Solutions het ontwerpen van een installatie op maat van de klant. In een eerste fase werden alle opties onderzocht om te komen tot een optimale oplossing die het best voldeed aan de noden van Timac Agro én het hoogste rendement opleverde.”
Het resultaat werd onlangs in gebruik genomen: een efficiënte decentrale energieproductie in de vorm van een 1200 kWe warmtekrachtkoppeling die volledig geïntegreerd werd in het productieproces van de meststoffen.
Een warmtekrachtkoppeling produceert zowel elektriciteit als warmte uit één enkele fossiele of hernieuwbare energiebron. De warmte die vrijkomt bij de verbranding en de geproduceerde elektriciteit dienen om grote gebouwen te verwarmen zoals een fabriek, een ziekenhuis, enz. Warmtekrachtkoppelingen hebben een rendement van 90-95% en is daarom veruit de meest efficiënte technologie voor de gedecentraliseerde productie van elektriciteit en warmte. Warmtekrachtkoppeling bespaart fossiele brandstof en beperkt zo de CO2-uitstoot.
In het geval van Timac Agro worden de rookgassen rechtstreeks geïnjecteerd in het droogproces en wordt het warme water van de WKK gebruikt voor de voorverwarming van de brander- en verdunningsluchtstromen. De geproduceerde elektriciteit wordt volledig op de site verbruikt.
De WKK – voorzien van een akoestische omkasting om het geluidsniveau te beperken – werd geïnstalleerd in een nieuw gebouw naast het bestaande ketelhuis, dat in gebruik blijft.
Tien jaar energie- en CO2 besparing
Project Manager Dieter Backx (Luminus Solutions): “Door een groot deel van zijn energie op deze manier zelf te produceren, kan Timac Agro een verwachte CO2 besparing van 30% realiseren, oftewel een daling van zijn CO2 uitstoot met ongeveer 900 ton per jaar. Dankzij het hoge rendement is de investering bovendien in minder dan 3 jaar terugverdiend.”
Luminus Solutions zal ook instaan voor het onderhoud van de installatie. Op die manier blijft de energiebesparing gegarandeerd en kan Timac Agro de komende 10 jaren genieten van een efficiënte en duurzame energieproductie. De WKK zal ongeveer 8GWh elektriciteit per jaar produceren, wat overeenkomt met ongeveer 50% van het totale verbruik van Timac Agro.
Over Luminus Solutions
Bij Luminus Solutions begeleiden wij onze B2B-klanten in hun energietransitie met een heel gamma aan energieoplossingen op maat voor de industrie, de zorg en de tertiaire sector. Zo helpen wij hen om hun CO2-voetafdruk te verkleinen, hun energieverbruik te optimaliseren en hun stroomvoorziening te beveiligen. Bijvoorbeeld met lokale energieproductie, energetische optimalisatie van gebouwen en energieprestatiecontracten.
Samen met dochteronderneming VMI Engineering & Contracting ontwikkelen wij al meer dan 25 jaar projecten rond warmtekrachtkoppeling en ononderbroken stroomvoorziening. Met een aanpak en oplossing op maat dimensioneren, ontwerpen, bouwen en onderhouden wij onze installaties volgens de noden van onze klanten, met grote aandacht voor innovatie en een optimaal rendement. Zo werd VMI een gevestigde waarde op de Belgische, Zwitserse en Franse markt.
Beide bedrijven zijn sinds 2016 onderdeel van Luminus en Dalkia.