EDF Luminus bouwt aan het grootste windmolenpark van Wallonië

EDF Luminus plant een uitbreiding met 13 turbines aan het reeds bestaande windmolenpark van 13 turbines op het grondgebied van Villers-le-Bouillet, Verlaine en Wanze. De 26 turbines samen vormen zo het grootste windmolenpark van Wallonië. 

EDF Luminus maakt zijn voortrekkersrol in de energietransitie waar

EDF Luminus baat momenteel al 13 windturbines uit in Villers-le-Bouillet, Verlaine en Wanze. Het bedrijf breidt het windmolenpark verder uit met 13 nieuwe turbines van elk 3,45 MW, goed voor een bijkomende capaciteit van 44,85 MW. 9 windturbines worden gebouwd op het grondgebied van Villers-le-Bouillet, 1 op dat van Verlaine en 3 op het grondgebied van Wanze. Ze komen  allen te staan langs de E42 Namen-Luik en zullen in 2019 in dienst gesteld worden.

Met in totaal 26 windturbines wordt dit het grootste windmolenpark van Wallonië. De 26 windturbines zullen jaarlijks 121.800.000 kWh groene stroom produceren, wat overeenstemt met het jaarlijkse verbruik van 30.450 gezinnen. Hierdoor wordt 52.000 ton CO2-uitstoot vermeden in vergelijking met een thermische centrale op steenkool. Dit is vergelijkbaar met een emissie van 23.000 wagens of van 8.500 woningen. Duidelijke cijfers, waarmee het park zal bijdragen aan een duurzame toekomst.

Een windmolenpark op een symbolische plaats

De bouw van het grootste windmolenpark van Wallonië staat symbool voor het belang dat het bedrijf hecht aan windenergie, een groene en betrouwbare oplossing om op doeltreffende wijze de strijd aan te gaan tegen de klimaatopwarming. Bovendien bevindt het park zich in een regio die het bedrijf nauw aan het hart ligt. Hier startte het windverhaal voor EDF Luminus en het is ook de thuisbasis van EDF EN Services Belgium, het  filiaal van EDF Luminus dat gespecialiseerd is in de uitbating en het onderhoud van installaties voor hernieuwbare energie.

Grégoire Dallemagne, CEO van EDF Luminus: “Begin 2005 stelde EDF Luminus in Villers-le-Bouillet haar eerste windmolenpark met 6 turbines in dienst. Zoveel jaren later bouwen we op dezelfde plaats het grootste windmolenpark van Wallonië. We hebben inmiddels een mooi parcours afgelegd. Vandaag zijn we nummer 1 in onshore windenergie in België. We zijn blij om zo veel te investeren in windenergie in België en op die manier bij te dragen aan een duurzame toekomst.”

Al meer dan 300 MW

EDF Luminus investeert al meer dan 60 jaar in de productie van hernieuwbare energie. Ruim 18% van zijn energieproductie is afkomstig van hernieuwbare energiebronnen in België. Het bedrijf investeert sinds 2001 in windenergie en zijn windmolenpark kent een constante groei. Met zijn windpark van 135 turbines, goed voor 309 MW, produceert EDF Luminus jaarlijks 661 GWh energie. Dit komt neer op een energieverbruik voor ongeveer 168.000 gezinnen.

Nico De Bie

Head of External Communication, EDF Luminus

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Luminus

We produceren elektriciteit en leveren energie en energiediensten. We zijn nummer 1 in onshore windenergie en waterkrachtenergie in België. We spelen ook een sleutelrol in de Belgische bevoorradingszekerheid dankzij meerdere elektriciteitscentrales op aardgas die het variabel karakter van zonne- en windenergie opvangen. Met een geïnstalleerd vermogen van 2.199 MW in januari 2024 vertegenwoordigt Luminus ongeveer 10% van het totale geïnstalleerde vermogen in België. We verkopen elektriciteit, gas en energiediensten aan residentiële en professionele klanten, met een marktaandeel van ongeveer 23%. We investeren in de energie-uitdagingen van morgen door onze klanten innovatieve oplossingen op het vlak van energie-efficiëntie aan te bieden en we blijven inzetten op hernieuwbare energie. We zijn met 2.915 medewerkers. De meerderheid van hen zet zich voltijds in voor de ontwikkeling van energie-efficiëntiediensten en hernieuwbare energie. Voor het twaalfde jaar op rij maakt ons bedrijf deel uit van de 87 bedrijven die verkozen zijn tot Top Employer in België. We bogen op een sterke lokale verankering en de expertise van de EDF Groep, een van de wereldleiders in de energiesector. Meer informatie is beschikbaar op www.luminus.be

Neem contact op met

Koning Albert II laan 7 1210 Brussel België

+32 (0)2 229 19 50

communication@luminus.be

www.luminus.be