EDF Luminus bouwt zijn eerste windturbine op een industriële site in Wallonië

EDF Luminus is gestart met de bouw van zijn eerste windturbine op een Waals bedrijventerrein, meer bepaald bij FRI-Pharma in Gembloux.

De turbine die EDF Luminus installeert op het terrein van FRI-Pharma, een bedrijf gespecialiseerd in de bouw en exploitatie van koelpakhuizen voor derden en gevestigd in het bedrijvenpark Crealys te Gembloux, zal jaarlijks ongeveer 5.000.000 kWh hernieuwbare energie produceren. Dankzij deze windmolen zal FRI-Pharma, dat bijna 2.200.000 kWh per jaar verbruikt, ongeveer 66% van zijn stroom rechtstreeks uit windenergie kunnen halen. De rest van de geproduceerde elektriciteit zal in het distributienet worden geïnjecteerd. Dankzij deze investering zal FRI-Pharma zijn energiefactuur aanzienlijk kunnen verminderen.

Bedrijven met een beleid voor duurzame ontwikkeling

Met zijn 164 windturbines produceert EDF Luminus elk jaar bijna 750 GWh hernieuwbare energie in België. Het bedrijf is nummer 1 op het vlak van onshore windenergie en wil zijn geïnstalleerd vermogen tegen 2021 verhogen tot meer dan 600 MW.

Een Waalse primeur

Dit is de eerste windturbine die EDF Luminus op een industriële site in Wallonië installeert. In Vlaanderen, waar de bevolkingsdichtheid hoger is, bouwde EDF Luminus reeds meer dan 50 windmolens in verschillende bedrijvenparken. Zo werden eind 2017 zes windmolens in dienst gesteld bij Katoen Natie in de haven van Antwerpen.

Grégoire Dallemagne, CEO van EDF Luminus: “De voordelen van de installatie van een turbine bij een industriële klant liggen voor de hand. Op die manier kan de klant niet enkel zijn ecologische voetafdruk verkleinen, maar wordt hij ook competitiever dankzij de daling van zijn energiefactuur. Een investering met een positieve impact op het klimaat is geen kost, maar een opportuniteit.”

Positieve impact op het milieu

Dankzij de installatie van deze turbine zal men elk jaar 2.160 ton CO2 kunnen besparen in vergelijking met de uitstoot van een thermische centrale. Deze besparing stemt overeen met de uitstoot van ongeveer 950 wagens (1) of 350 woningen (2).

(1) op basis van 15.000 km/jaar en de gemiddelde uitstoot van het Belgische wagenpark van 152,5 g CO2/km

(2) op basis van de gemiddelde uitstoot van 6.150 kg/woning

Nico De Bie

Head of External Communication, EDF Luminus

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Luminus

We produceren elektriciteit en leveren energie en energiediensten. We zijn nummer 1 in onshore windenergie en waterkrachtenergie in België. We spelen ook een sleutelrol in de Belgische bevoorradingszekerheid dankzij meerdere elektriciteitscentrales op aardgas die het variabel karakter van zonne- en windenergie opvangen. Met een geïnstalleerd vermogen van 2.199 MW in januari 2024 vertegenwoordigt Luminus ongeveer 10% van het totale geïnstalleerde vermogen in België. We verkopen elektriciteit, gas en energiediensten aan residentiële en professionele klanten, met een marktaandeel van ongeveer 23%. We investeren in de energie-uitdagingen van morgen door onze klanten innovatieve oplossingen op het vlak van energie-efficiëntie aan te bieden en we blijven inzetten op hernieuwbare energie. We zijn met 2.915 medewerkers. De meerderheid van hen zet zich voltijds in voor de ontwikkeling van energie-efficiëntiediensten en hernieuwbare energie. Voor het twaalfde jaar op rij maakt ons bedrijf deel uit van de 87 bedrijven die verkozen zijn tot Top Employer in België. We bogen op een sterke lokale verankering en de expertise van de EDF Groep, een van de wereldleiders in de energiesector. Meer informatie is beschikbaar op www.luminus.be

Neem contact op met

Koning Albert II laan 7 1210 Brussel België

+32 (0)2 229 19 50

communication@luminus.be

www.luminus.be