EDF Luminus gaat verder met het rationaliseren van zijn thermisch park

In een economische context die bijzonder ongunstig is, bereidt EDF Luminus zich voor op de definitieve sluiting van 4 van zijn gascentrales: Seraing, Ham, Izegem en Angleur TG3.

 

Door de dalende vraag naar elektriciteit, de toename van de hernieuwbare energie en de prijsdaling van CO2 worden de Europese steenkoolcentrales steeds vaker ingeschakeld, waardoor bepaalde gascentrales van EDF Luminus de voorbije jaren maar weinig gedraaid hebben.

In het licht hiervan en overeenkomstig de Belgische wetgeving die vereist dat de Autoriteiten vóór 31 juli in kennis worden gesteld van een mogelijke definitieve stilleging, keurde de Raad van Bestuur van EDF Luminus op 24 juni het voorstel van het management goed om de regering in te lichten over de definitieve sluiting van de volgende centrales:

  • de centrale met gecombineerde cyclus van Seraing nabij Luik (485 MW),
  • de centrale met open cyclus 31-32 van Angleur nabij Luik (50 MW),
  • de centrale met gecombineerde cyclus in Gent (Ham) (52 MW),
  • de centrale met open cyclus van Izegem in West-Vlaanderen (22 MW).

De concrete sluiting is pas gepland voor 31 oktober 2017, maar ondertussen zal EDF Luminus de lopende besprekingen opvolgen met betrekking tot de mechanismen voor de vergoeding van de capaciteit van de thermische centrales. De vier betrokken centrales vertegenwoordigen samen een geïnstalleerd vermogen van 609 MW op een totaal thermisch vermogen van 1215 MW en stellen een veertigtal personen tewerk.

In geval van definitieve sluiting zal EDF Luminus alle pistes voor hertewerkstelling onderzoeken, en dit in nauw overleg met de syndicale organisaties.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Luminus

We produceren elektriciteit en leveren energie en energiediensten. We zijn nummer 1 in onshore windenergie en waterkrachtenergie in België. We spelen ook een sleutelrol in de Belgische bevoorradingszekerheid dankzij meerdere elektriciteitscentrales op aardgas die het variabel karakter van zonne- en windenergie opvangen. Met een geïnstalleerd vermogen van 2.199 MW in januari 2024 vertegenwoordigt Luminus ongeveer 10% van het totale geïnstalleerde vermogen in België. We verkopen elektriciteit, gas en energiediensten aan residentiële en professionele klanten, met een marktaandeel van ongeveer 23%. We investeren in de energie-uitdagingen van morgen door onze klanten innovatieve oplossingen op het vlak van energie-efficiëntie aan te bieden en we blijven inzetten op hernieuwbare energie. We zijn met 2.915 medewerkers. De meerderheid van hen zet zich voltijds in voor de ontwikkeling van energie-efficiëntiediensten en hernieuwbare energie. Voor het twaalfde jaar op rij maakt ons bedrijf deel uit van de 87 bedrijven die verkozen zijn tot Top Employer in België. We bogen op een sterke lokale verankering en de expertise van de EDF Groep, een van de wereldleiders in de energiesector. Meer informatie is beschikbaar op www.luminus.be

Neem contact op met

Koning Albert II laan 7 1210 Brussel België

+32 (0)2 229 19 50

communication@luminus.be

www.luminus.be