EDF Luminus huldigt zijn eerste windturbine in op een industriële site in Wallonië

Willy Borsus, Waals minister-president, en Jean-Luc Crucke, Waals minister van Energie, huldigen vandaag de eerste windturbine van EDF Luminus in op een Waals bedrijvenpark, meer bepaald op de site van FRIPHARMA te Gembloux. De windturbine zal rechtstreeks aangesloten zijn op het bedrijf, dat op die manier in zijn eigen stroom kan voorzien. Een primeur.

De windturbine die EDF Luminus heeft gebouwd op het terrein van FRIPHARMA in het bedrijvenpark Crealys te Gembloux zal ongeveer 5.000.000 kWh hernieuwbare energie per jaar produceren. FRIPHARMA, een bedrijf dat gespecialiseerd is in de opslag van goederen op gecontroleerde temperaturen van +5° en -25° en dat bijna 2.200.000 kWh per jaar verbruikt, zal ongeveer 66% van de door de windmolen geproduceerde stroom zelf verbruiken. De rest zal op het distributienet worden geïnjecteerd. Dankzij deze investering zal FRIPHARMA zijn energiefactuur aanzienlijk kunnen verminderen.

Een Waalse primeur

Dit is de eerste windturbine die EDF Luminus op een industriële site in Wallonië heeft gebouwd. In Vlaanderen, waar de bevolkingsdichtheid hoger is, bouwde EDF Luminus al  meer dan 50 windmolens in verschillende bedrijvenparken. In september van dit jaar werden 3 windmolens in dienst gesteld in het bedrijvenpark van Geel en Laakdal.

Grégoire Dallemagne, CEO van EDF Luminus: “De voordelen van de installatie van een turbine bij een industriële klant liggen voor de hand. Op die manier kan de klant niet enkel zijn ecologische voetafdruk verkleinen, maar wordt hij ook competitiever dankzij de daling van zijn energiefactuur. Een investering met een positieve impact op het klimaat is geen kost, maar een opportuniteit.”

Positieve impact op het milieu

Dankzij de installatie van deze turbine zal men elk jaar 2.160 ton CO2 kunnen besparen in vergelijking met de uitstoot van een thermische centrale. Deze besparing stemt overeen met de uitstoot van ongeveer 950 wagens (1) of 350 woningen (2). Daarnaast zal EDF Luminus op de parking van FRIPHARMA laadpalen voor elektrisch voertuigen installeren aan de voet van de windmolen. Op die manier kunnen de voertuigen van de werknemers van het bedrijf rechtstreeks van groene stroom worden voorzien.

De strijd tegen de klimaatopwarming: een zaak van iedereen

Voor EDF Luminus is de strijd tegen de klimaatopwarming een werk van elke dag. EDF Luminus investeert al meer dan 60 jaar in de productie van hernieuwbare energie. Het bedrijf zet sinds 2001 in op windenergie en zijn windmolenpark kent een constante groei. Met zijn 174 windmolens met een vermogen van 408 MW produceert EDF Luminus elk jaar bijna 900 GWh hernieuwbare energie in België. Dat dekt het energieverbruik van ongeveer 230.000 gezinnen. Het bedrijf is nummer 1 in windenergie op het vasteland en wil zijn geïnstalleerde vermogen tegen 2021 verhogen tot meer dan 600 MW.

 

 

 

 (1) op basis van 15.000 km/jaar en de gemiddelde uitstoot van het Belgische wagenpark van 152,5 g CO2/km

 (2) op basis van de gemiddelde uitstoot van 6.150 kg/woning

 

Nico De Bie

Head of External Communication, EDF Luminus

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Luminus

We produceren elektriciteit en leveren energie en energiediensten. We zijn nummer 1 in onshore windenergie en waterkrachtenergie in België. We spelen ook een sleutelrol in de Belgische bevoorradingszekerheid dankzij meerdere elektriciteitscentrales op aardgas die het variabel karakter van zonne- en windenergie opvangen. Met een geïnstalleerd vermogen van 2.199 MW in januari 2024 vertegenwoordigt Luminus ongeveer 10% van het totale geïnstalleerde vermogen in België. We verkopen elektriciteit, gas en energiediensten aan residentiële en professionele klanten, met een marktaandeel van ongeveer 23%. We investeren in de energie-uitdagingen van morgen door onze klanten innovatieve oplossingen op het vlak van energie-efficiëntie aan te bieden en we blijven inzetten op hernieuwbare energie. We zijn met 2.915 medewerkers. De meerderheid van hen zet zich voltijds in voor de ontwikkeling van energie-efficiëntiediensten en hernieuwbare energie. Voor het twaalfde jaar op rij maakt ons bedrijf deel uit van de 87 bedrijven die verkozen zijn tot Top Employer in België. We bogen op een sterke lokale verankering en de expertise van de EDF Groep, een van de wereldleiders in de energiesector. Meer informatie is beschikbaar op www.luminus.be

Neem contact op met

Koning Albert II laan 7 1210 Brussel België

+32 (0)2 229 19 50

communication@luminus.be

www.luminus.be