EDF Luminus stelt de STEG-centrale van Ham in Gent terug in werking, goed voor 52 MW ter beschikking van de markt

In de huidige gespannen context op de Belgische elektriciteitsmarkt zet EDF Luminus haar inspanningen verder om bij te dragen aan de bevoorradingszekerheid van ons land. Na de vervroegde terugkeer op de markt van de STEG-centrale van Seraing (470 MW) op 15 oktober, kondigt EDF Luminus de tijdelijke heropening van de STEG-centrale van Ham in Gent aan vanaf vandaag 22 oktober 2018.   

Het is een echte krachttoer vermits de definitieve sluiting van deze centrale werd aangekondigd. Omdat de eenheid nog altijd beschikbaar was maar niet operationeel, gaat EDF Luminus de uitdaging aan om de centrale terug in werking te stellen om zo te helpen te voldoen aan de vraag naar elektriciteit. Nadat Elia de centrale terug op het net heeft aangesloten, konden de onderhoudswerken en opstarttesten van start gaan. Deze vinden op regelmatige basis plaats en dit dankzij de opmerkelijke en voortdurende betrokkenheid van de teams van Production van EDF Luminus.

Grégoire Dallemagne, CEO van EDF Luminus: Ik wil de teams van Ham van harte bedanken. Onze collega’s hebben ondanks de moeilijke omstandigheden blijk gegeven van een enorme verantwoordelijkheidszin en een groot professionalisme. Het is een echtte krachttoer om de centrale van Ham te heropenen en zo bij te dragen aan de bevoorradingszekerheid van ons land.”

EDF Luminus pleit al sinds 2012 voor de invoering van een vergoedingsmechanisme voor de capaciteit (CRM) dat toelaat om op langere termijn de bevoorradingszekerheid van ons land veilig te stellen. De eerste stappen naar zo’n mechanisme zijn door de regering genomen. Nu moet er dringend werk gemaakt worden van de verdere uitwerking ervan.

 

Nico De Bie

Head of External Communication, EDF Luminus

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Luminus

We produceren elektriciteit en leveren energie en energiediensten. We zijn nummer 1 in onshore windenergie en waterkrachtenergie in België. We spelen ook een sleutelrol in de Belgische bevoorradingszekerheid dankzij meerdere elektriciteitscentrales op aardgas die het variabel karakter van zonne- en windenergie opvangen. Met een geïnstalleerd vermogen van 2.199 MW in januari 2024 vertegenwoordigt Luminus ongeveer 10% van het totale geïnstalleerde vermogen in België. We verkopen elektriciteit, gas en energiediensten aan residentiële en professionele klanten, met een marktaandeel van ongeveer 23%. We investeren in de energie-uitdagingen van morgen door onze klanten innovatieve oplossingen op het vlak van energie-efficiëntie aan te bieden en we blijven inzetten op hernieuwbare energie. We zijn met 2.915 medewerkers. De meerderheid van hen zet zich voltijds in voor de ontwikkeling van energie-efficiëntiediensten en hernieuwbare energie. Voor het twaalfde jaar op rij maakt ons bedrijf deel uit van de 87 bedrijven die verkozen zijn tot Top Employer in België. We bogen op een sterke lokale verankering en de expertise van de EDF Groep, een van de wereldleiders in de energiesector. Meer informatie is beschikbaar op www.luminus.be

Neem contact op met

Koning Albert II laan 7 1210 Brussel België

+32 (0)2 229 19 50

communication@luminus.be

www.luminus.be