EDF Luminus zal deelnemen aan de strategische reserve met de centrale van Seraing

BRUSSEL – De bevoegde autoriteiten hebben de offerte weerhouden die EDF Luminus had ingediend in het kader van de aanbesteding voor het aanleggen van een strategische reserve. De STEG centrale van Seraing zal dan ook de komende drie jaar een belangrijke rol spelen in de bevoorradingszekerheid van ons land.

Concreet betekent dit dat vanaf 1 november aanstaande, en dit voor de drie volgende winters, de transportnetbeheerder Elia beroep zal kunnen doen op de STEG (Stoom- en gasturbine) centrale van Seraing wanneer er een risico op tekort aan elektriciteit geïdentificeerd wordt. De tijdelijke buitengebruikstelling die in maart 2013 voor deze productie-eenheid met een vermogen van 485 MW werd aangekondigd, is daarmee opgeheven.

EDF Luminus is verheugd met dit resultaat waarmee het bedrijf zijn bereidheid toont om deel te nemen aan het debat over de Belgische energie-uitdagingen, om bij te dragen aan de energievoorziening van het land en om zich aan te passen aan de marktevoluties. EDF Luminus stelt alles in het werk om de beschikbaarheid te garanderen van zijn volledig thermisch productiepark (6 centrales, goed voor een totale capaciteit van 1.281 MW), waarvan de flexibiliteit toelaat om complementair te zijn met hernieuwbare energiebronnen en hun intermitterende karakter op te vangen.

Zijn innoverende oplossing You.Balance biedt de mogelijkheid om tijdelijk het vermogen bij sommige professionele klanten af te schakelen. Het is een bijkomend middel om te antwoorden op pieken in de consumptie en alzo bij te dragen aan het evenwicht tussen vraag en aanbod.

Voor de toekomst zet EDF Luminus ook zijn investeringsstrategie in hernieuwbare energiebronnen voort (100 miljoen € in 2014), met als meest recente voorbeelden een investering van 12 miljoen € voor de modernisering van de waterkrachtcentrale van Lixhe en een investering van 9 miljoen € in de waterkrachtcentrale van Andenne. Daarnaast heeft EDF Luminus, die thans 66 windmolens bezit (140 MW), de ambitie om zijn windenergieproductie te verdubbelen op middellange termijn.

Anne Grandjean

Director of Communication

Nico De Bie

Head of External Communication

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Luminus

We produceren elektriciteit en leveren energie en energiediensten. We zijn nummer 1 in onshore windenergie en waterkrachtenergie in België. We spelen ook een sleutelrol in de Belgische bevoorradingszekerheid dankzij meerdere elektriciteitscentrales op aardgas die het variabel karakter van zonne- en windenergie opvangen. Met een geïnstalleerd vermogen van 2.199 MW in januari 2024 vertegenwoordigt Luminus ongeveer 10% van het totale geïnstalleerde vermogen in België. We verkopen elektriciteit, gas en energiediensten aan residentiële en professionele klanten, met een marktaandeel van ongeveer 23%. We investeren in de energie-uitdagingen van morgen door onze klanten innovatieve oplossingen op het vlak van energie-efficiëntie aan te bieden en we blijven inzetten op hernieuwbare energie. We zijn met 2.915 medewerkers. De meerderheid van hen zet zich voltijds in voor de ontwikkeling van energie-efficiëntiediensten en hernieuwbare energie. Voor het twaalfde jaar op rij maakt ons bedrijf deel uit van de 87 bedrijven die verkozen zijn tot Top Employer in België. We bogen op een sterke lokale verankering en de expertise van de EDF Groep, een van de wereldleiders in de energiesector. Meer informatie is beschikbaar op www.luminus.be

Neem contact op met

Koning Albert II laan 7 1210 Brussel België

+32 (0)2 229 19 50

communication@luminus.be

www.luminus.be