Een primeur in België: het eerste 100% energie-onafhankelijke openbaar gebouw dankzij ons filiaal Dauvister

Temidden van het groen van de Hoge Venen heeft het “Naturzentrum” Haus Ternell, het natuurcentrum van de Duitstalige gemeenschap, zijn oude hoogspanningskabel vervangen door een 100% energie-onafhankelijk systeem dat het huis van warmte en elektriciteit voorziet.

Het natuurcentrum van de Duitstalige gemeenschap is een pionier op energievlak. Het “Haus Ternell” is immers de eerste site in de Benelux die onafhankelijk is van het elektriciteitsnetwerk en zelf instaat voor zijn verwarming.

Energie-onafhankelijk en goed voor de portemonnee

Het natuurcentrum, dat gelegen is in de buurt van Eupen, werd vroeger van elektriciteit voorzien door een oude hoogspanningskabel die te duur was om te onderhouden. Daarom werd er gekozen voor een warmtekrachtkoppeling die gekoppeld werd aan zonnepanelen, batterijen en pellets. Dankzij de warmtekrachtkoppeling is het mogelijk om tegelijkertijd warmte en elektriciteit op te wekken met één enkele installatie. Deze oplossing bleek ook een bijzonder grote besparing te zijn omdat de installatie twee keer minder kostte dan het vervangen van de hoogspanningslijn.

Goed voor de portemonnee en de planeet

De energie-onafhankelijkheid via een warmtekrachtkoppeling liet het “Haus Ternell” niet alleen toe om fors te besparen op hun energiefactuur, maar verminderde ook enorm hun CO2-uitstoot. Een belangrijk gegeven voor dit huis waarin het “museum van de Hoge Venen en het Bos” gehuisvest is en waar bosklassen worden georganiseerd om de allerkleinsten en allergrootsten te sensibiliseren voor de schoonheid van de lokale fauna en flora.

Een inspirerend voorbeeld

De site Ternell in Eupen is een pilootproject. “Steeds meer vakantiecentra, geïsoleerde woningen die niet of moeilijk aan te sluiten zijn op het netwerk en momenteel nog hun elektriciteit opwekken door middel van een generator, komen in aanmerking voor een systeem zoals in Haus Ternell : autonoom, energie-onafhankelijk en goed voor de portemonnee”, aldus Stéphane Dauvister, mede-CEO van Dauvister.

Over Dauvister

Dauvister is een Belgisch, dynamisch, innoverend en betrouwbaar bedrijf in de sector van de hernieuwbare energie. Het bedrijf, installateur van hernieuwbare energie en met name zonnepanelen, biedt haar klanten oplossingen op maat aan, tegen prijzen die rechtstreeks worden onderhandeld met de fabrikanten en een voortreffelijke dienst-na-verkoop. De klant geniet steeds van de beste prijs-kwaliteitverhouding, van een optimaal rendement, van een snelle terugverdientijd en een vollledige garantie. Dauvister maakt deel uit van de Groep EDF Luminus.

Nico De Bie

Head of External Communication, EDF Luminus

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Luminus

We produceren elektriciteit en leveren energie en energiediensten. We zijn nummer 1 in onshore windenergie en waterkrachtenergie in België. We spelen ook een sleutelrol in de Belgische bevoorradingszekerheid dankzij meerdere elektriciteitscentrales op aardgas die het variabel karakter van zonne- en windenergie opvangen. Met een geïnstalleerd vermogen van 2.199 MW in januari 2024 vertegenwoordigt Luminus ongeveer 10% van het totale geïnstalleerde vermogen in België. We verkopen elektriciteit, gas en energiediensten aan residentiële en professionele klanten, met een marktaandeel van ongeveer 23%. We investeren in de energie-uitdagingen van morgen door onze klanten innovatieve oplossingen op het vlak van energie-efficiëntie aan te bieden en we blijven inzetten op hernieuwbare energie. We zijn met 2.915 medewerkers. De meerderheid van hen zet zich voltijds in voor de ontwikkeling van energie-efficiëntiediensten en hernieuwbare energie. Voor het twaalfde jaar op rij maakt ons bedrijf deel uit van de 87 bedrijven die verkozen zijn tot Top Employer in België. We bogen op een sterke lokale verankering en de expertise van de EDF Groep, een van de wereldleiders in de energiesector. Meer informatie is beschikbaar op www.luminus.be

Neem contact op met

Koning Albert II laan 7 1210 Brussel België

+32 (0)2 229 19 50

communication@luminus.be

www.luminus.be