Een project van 10 nieuwe windturbines in Gouvy

Luminus, nummer 1 in windenergie op het vasteland in België, stelt vanavond zijn nieuwe windproject voor aan de inwoners en het gemeentebestuur van Gouvy. Het bedrijf dat erg geëngageerd is in de strijd tegen de klimaatverandering plant er de bouw van 10 nieuwe windturbines. Deze zullen elk jaar 80.000.000 kWh groene energie produceren, wat overeenkomt met het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van ongeveer 23.000 gezinnen.

De strijd tegen de klimaatverandering

Voor Luminus is de strijd tegen de klimaatverandering een werk van elke dag. Het bedrijf investeert al meer dan 60 jaar in de productie van hernieuwbare energie. Meer dan 26% van zijn energieproductie is afkomstig van hernieuwbare energiebronnen van Belgische oorsprong. Luminus is de nummer 1 in windenergie op het vasteland in België en in waterkracht in België. Zijn windpark van 213 turbines is goed voor een geïnstalleerde capaciteit van 521 MW, wat overeenkomt met het verbruik van meer dan 284.000 gezinnen.

Positieve impact op het milieu

De 10 nieuwe windturbines, met elk een maximale capaciteit van 5 MW, zullen elk jaar 80.000.000 kWh groene energie produceren, goed voor het jaarlijks elektriciteitsverbruik van ongeveer 23.000 gezinnen. Hierdoor wordt 22.660 ton CO2 (eq.) vermeden in vergelijking met de uitstoot van de gemiddelde Belgische elektriciteitsmix.

De gekozen locatie heeft heel wat troeven voor de ontwikkeling van windenergie:  

  • Grote afstand tot omliggende woningen
  • Goed windpotentieel
  • Inplanting in omgeving met veel naaldbomen, waar Luminus de nodige ervaring in heeft

Buurtbewoners worden geïnformeerd

Luminus informeert vanavond de buurtbewoners en het gemeentebestuur van Gouvy. Tijdens de bijeenkomst, die plaatsvindt met het grootste respect voor de geldende gezondheidsmaatregelen, worden de betrokkenen geïnformeerd over de gebruikelijke procedure en de geplande milieu-effectenstudie. Dit onderzoek wordt door een onafhankelijk studiebureau uitgevoerd en houdt rekening met de opmerkingen van de buurtbewoners. De resultaten worden beschikbaar gesteld voor het publiek en de betrokken partijen.

 

Nico De Bie

Head of External Communications, Luminus

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Luminus

We produceren elektriciteit en leveren energie en energiediensten. We zijn nummer 1 in onshore windenergie en waterkrachtenergie in België. We spelen ook een sleutelrol in de Belgische bevoorradingszekerheid dankzij meerdere elektriciteitscentrales op aardgas die het variabel karakter van zonne- en windenergie opvangen. Met een geïnstalleerd vermogen van 2.199 MW in januari 2024 vertegenwoordigt Luminus ongeveer 10% van het totale geïnstalleerde vermogen in België. We verkopen elektriciteit, gas en energiediensten aan residentiële en professionele klanten, met een marktaandeel van ongeveer 23%. We investeren in de energie-uitdagingen van morgen door onze klanten innovatieve oplossingen op het vlak van energie-efficiëntie aan te bieden en we blijven inzetten op hernieuwbare energie. We zijn met 2.915 medewerkers. De meerderheid van hen zet zich voltijds in voor de ontwikkeling van energie-efficiëntiediensten en hernieuwbare energie. Voor het twaalfde jaar op rij maakt ons bedrijf deel uit van de 87 bedrijven die verkozen zijn tot Top Employer in België. We bogen op een sterke lokale verankering en de expertise van de EDF Groep, een van de wereldleiders in de energiesector. Meer informatie is beschikbaar op www.luminus.be

Neem contact op met

Koning Albert II laan 7 1210 Brussel België

+32 (0)2 229 19 50

[email protected]

www.luminus.be