Een project van 11 nieuwe windturbines in Thuin en Ham-sur-Heure-Nalinnes
Luminus stelt vanavond zijn nieuwe windproject voor aan de inwoners en het gemeentebestuur van Thuin en Ham-sur-Heure-Nalinnes. Het bedrijf, dat erg geëngageerd is in de strijd tegen de klimaatverandering, plant er de bouw van 11 nieuwe windturbines.
Positief impact op het milieu
De 11 nieuwe windturbines, met elk een maximale capaciteit van 6,2 MW, zullen elk jaar ongeveer 230.000.000 kWh groene energie produceren, goed voor het jaarlijks energieverbruik van ongeveer 60.000 gezinnen. Hiermee wordt ieder jaar 33.580 ton CO2 (eq) vermeden in vergelijking met de gemiddelde uitstoot van de Belgische elektriciteitsmix. Deze besparing is vergelijkbaar met de uitstoot van ongeveer 11.700 dieselwagens(1 ).
De gekozen locatie, gelegen in Florinchamps, heeft veel voordelen voor de ontwikkeling van windenergie:
- ver van de omliggende woongebieden
- een groot windpotentieel en dus een zeer goed potentieel voor de productie van hernieuwbare energie
- goede toegankelijkheid van de site
Het windproject in Thuin en Ham-sur-Heure Nalinnes, op de vlakte nabij Florinchamps, zou het Waalse Gewest ook helpen zijn klimaatdoelstelling van elk jaar 6.200 GWh windenergie tegen 2030 te halen.
Buurtbewoners worden geïnformeerd
Luminus informeert vanavond de buurtbewoners en het gemeentebestuur van Thuin en Ham-sur-Heure-Nalinnes. Tijdens de bijeenkomst worden de betrokkenen geïnformeerd over de gebruikelijke procedure en de geplande milieu-effectenstudie. Dit onderzoek wordt door een onafhankelijk studiebureau uitgevoerd en houdt rekening met de opmerkingen van buurtbewoners. De resultaten worden beschikbaar gesteld voor het publiek en de betrokken partijen.
Energie-efficiëntie, elektrificatie en hernieuwbare energie
De huidige geopolitieke context, de klimaatcrisis en de bijzondere omstandigheden op de energiemarkt nopen ons ertoe om onze manier van denken en leven te veranderen. Er is één gezamenlijke oplossing: het totale verbruik van fossiele brandstoffen verminderen. Dit kan door in te zetten op energiesoberheid, hernieuwbare energie en de elektrificatie van onze samenleving. Elektrificatie betekent echter ook een grotere vraag naar elektriciteit. Tegen 2050 moeten we daarom drie keer zoveel elektriciteit produceren als nu.
Kortom, we moeten onze samenleving fundamenteel veranderen als we tegen 2030 (nog maar zeven jaar te gaan) ten minste 55% minder broeikasgassen willen uitstoten en tegen 2050 koolstofneutraal willen zijn. Hernieuwbare energie, waaronder windenergie, is een van de middelen om dit te bereiken en moet dus alle kansen krijgen.
Strijd tegen de klimaatverandering
Voor Luminus is de strijd tegen klimaatverandering al vele jaren een werk van elke dag. Luminus investeert al bijna 70 jaar in de productie van hernieuwbare energie en is de nummer één in windenergie op het vasteland en waterkracht in België.
In de huidige context van klimaaturgentie helpt Luminus zijn klanten meer dan ooit om hun verbruik te verminderen door middel van innovatieve oplossingen en een deel van hun energie lokaal te produceren dankzij hernieuwbare bronnen. Meer dan 34% van de energieproductie van Luminus is afkomstig van Belgische hernieuwbare energiebronnen. Met zijn 271 windturbines heeft Luminus een geïnstalleerd vermogen van 702 MW, goed voor de bevoorrading van meer dan 382.000 gezinnen met groene stroom.
(1 ) bij 15.000 km/jaar, een gemiddelde dieseluitstoot van 3,175 kgCO2e/L en een brandstofverbruik van 6L/100 km.
(1) pour un kilométrage de 15.000 km/an, un niveau moyen d’émissions du diesel de 3,175 kgCO2e/L et une consommation de 6L/100 km