Een project van 2 nieuwe windturbines om te voldoen aan de energiebehoefte van het farmabedrijf Takeda in Lessines

10 juni 2021

Luminus, nummer 1 in windenergie op het vasteland in België, en het Agentschap voor Territoriale Ontwikkeling IDETA, organiseren op 10 en 11 juni een online infosessie voor de inwoners van Lessines. Tijdens dit infomoment leggen ze hun plannen uit voor de bouw van twee windturbines in Lessines, tussen de RN56 en de rue Pierre Fontaine, ter hoogte van het farmabedrijf Takeda. De twee windturbines zullen elk jaar 12.500.000 kWh groene energie produceren, waarmee 3.540 ton CO2 wordt vermeden.

Online infosessie

Door de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus is een traditionele, fysieke infosessie niet mogelijk. Luminus en IDETA organiseren daarom een online infosessie waar buurtbewoners worden geïnformeerd over de gebruikelijke procedure en de geplande geplande milieu-effectenstudie. Dit onderzoek wordt door een onafhankelijk studiebureau uitgevoerd en houdt rekening met de opmerkingen van de buurtbewoners. De resultaten worden beschikbaar gesteld voor het publiek en de betrokken partijen.

Op donderdag 10 en vrijdag 11 juni kunnen alle geïnteresseerden surfen naar https://www.rip-eolien-lessines.be/ en een video raadplegen waarin het geplande windpark in Lessines wordt voorgesteld. Tijdens de twee dagen dat de video online staat, kunnen de inwoners hun eventuele vragen stellen aan mevrouw Valentine Moreau (E-NosVents) op het nummer 069/ 23 47 01, van 8u30 tot 17u00.

Positieve impact op het milieu

De 2 nieuwe  windturbines, met elk een maximale capaciteit van 4,5 MW, zullen elk jaar  12.500.000 kWh groene energie produceren, goed voor het jaarlijks energieverbruik van ongeveer 3.125 gezinnen. Hierdoor wordt 10.158 ton CO2 (eq.) vermeden in vergelijking met de gemiddelde Belgische elektriciteitsmix. Deze besparing is vergelijkbaar met de uitstoot van ongeveer 1.250 dieselauto's (1). Het windproject in Lessines zou het Waalse Gewest helpen zijn klimaatdoelstelling van 100 MW geïnstalleerd vermogen per jaar, of ongeveer 30 windturbines per jaar, te halen, wat de minimumdoelstelling  die voor 2030 is vastgesteld.

De windturbines zouden worden geplaatst in een landbouwgebied, in de buurt van een hoofdweg (RN56) en een bedrijvenpark waar Takeda via een directe lijnverbinding rechtstreeks van de geproduceerde elektriciteit zal kunnen profiteren. Takeda streeft ernaar haar koolstofvoetafdruk tegen 2025 met 40% te verminderen en tegen 2040 koolstofneutraal te zijn. Het betrokken gebied heeft een zeer groot windpotentieel en is gemakkelijk toegankelijk. Het biedt een evenwicht tussen economische ontwikkeling, energieproductie en integratie van de windturbines in hun omgeving.

Strijd tegen de klimaatverandering

Voor Luminus is de strijd tegen de klimaatverandering een werk van elke dag. Het bedrijf investeert al meer dan 60 jaar in de productie van hernieuwbare energie. Luminus zet sinds 2001 in op windenergie en haar windpark kent een constante groei.. Het bedrijf heeft momenteel  235 windturbines, goed voor een geïnstalleerd vermogen van 592 MW, wat overeenkomt met het verbruik van ongeveer 321.000 gezinnen.

Partenariat entre Luminus & Ideta

Luminus en IDEAT et IDETA werken al nauw samen sinds de ontwikkeling van het windpark Tournai Ouest en in het kader van samenwerkingen met private projectontwikkelaars uit de windenergiesector, wat al sinds 2008 door IDETA word uitgedragen. Met de oprichting van E-Nosvents wilden Luminus en Luminus en IDETA hun samenwerking bestendigen. Luminus bezit een participatie van 60%. IDETA heeft 40% in handen. Luminus en IDETA willen samen projecten rond hernieuwbare energie opzetten en de omwonenden daarbij betrekken.

 

 

(1) bij 15.000 km/jaar, een gemiddelde dieseluitstoot van 3,175 kgCO2e/L en een brandstofverbruik van 6 l/100 km

 

Nico De Bie

Head of External Communications, Luminus

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Luminus

We produceren elektriciteit en leveren energie en energiediensten. We zijn nummer 1 in onshore windenergie en waterkrachtenergie in België. We spelen ook een sleutelrol in de Belgische bevoorradingszekerheid dankzij meerdere elektriciteitscentrales op aardgas die het variabel karakter van zonne- en windenergie opvangen. Met een geïnstalleerd vermogen van 2.199 MW in januari 2024 vertegenwoordigt Luminus ongeveer 10% van het totale geïnstalleerde vermogen in België. We verkopen elektriciteit, gas en energiediensten aan residentiële en professionele klanten, met een marktaandeel van ongeveer 23%. We investeren in de energie-uitdagingen van morgen door onze klanten innovatieve oplossingen op het vlak van energie-efficiëntie aan te bieden en we blijven inzetten op hernieuwbare energie. We zijn met 2.915 medewerkers. De meerderheid van hen zet zich voltijds in voor de ontwikkeling van energie-efficiëntiediensten en hernieuwbare energie. Voor het twaalfde jaar op rij maakt ons bedrijf deel uit van de 87 bedrijven die verkozen zijn tot Top Employer in België. We bogen op een sterke lokale verankering en de expertise van de EDF Groep, een van de wereldleiders in de energiesector. Meer informatie is beschikbaar op www.luminus.be

Neem contact op met

Koning Albert II laan 7 1210 Brussel België

+32 (0)2 229 19 50

communication@luminus.be

www.luminus.be