Een project van 2 nieuwe windturbines op het bedrijventerrein van Villers-le-Bouillet

Luminus en het SPI, de ontwikkelingsmaatschappij van de Provincie Luik, stellen vanavond hun nieuwe windproject voor aan de inwoners van Villers-le-Bouillet. Ze plannen er de bouw van 2 nieuwe windturbines op het bedrijventerrein van Villers-le-Bouillet. Deze nieuwe windturbines zouden elk jaar ongeveer 12.500.000 kWh groene energie produceren, wat overeenkomt met het verbruik van ongeveer 3.300 gezinnen.

La lutte contre le réchauffement climatique

Voor Luminus is de strijd tegen de klimaatverandering een werk van elke dag. Het bedrijf investeert al meer dan 60 jaar in de productie van hernieuwbare energie. Het bedrijf is nummer 1 in windenergie op het vasteland en in waterkracht in België. Met zijn windpark van 239 turbines beschikt Luminus over een geïnstalleerde capaciteit van 601 MW, goed voor het verbruik van 330.000 gezinnen.

Voor het SPI is het erg belangrijk om bedrijvenparken uit te rusten met technologieën die een bloiende energiegemeenschap mogelijk maken. Dit nieuwe project is een belangrijke stap in de ontwikkeling van echte 4.0-parken. Het komt tegemoet aan de wens van het SPI om van de energietransitie een prioriteit te maken voor de ontwikkeling van de provincie Luik.

Positieve impact op het milieu

De 2 nieuwe windturbines, met elk een maximale capaciteit van 3,8 MW, zouden elk jaar 12.500.000 kWh groene energie per jaar produceren, wat overeenkomt met het verbruik van 3.300 gezinnen. Hiermee wordt elk jaar 2.650 ton CO2 (eq.) vermeden in vergelijking met de uitstoot van de gemiddelde Belgische elektriciteitsmix. Het windproject in Villers-le-Bouillet zou het Waalse Gewest helpen zijn klimaatdoelstelling van 100 MW geïnstalleerd vermogen per jaar, of ongeveer 30 windturbines per jaar, te halen, wat de minimumdoelstelling  die voor 2030 is vastgesteld.

De gekozen locatie heeft heel wat troeven voor de ontwikkeling van hernieuwbare energie:

  • Goed windpotentieel
  • Groepering van infrastructuur
  • Goede bereikbaarheid

Informer les riverains

Luminus en het SPI informeren vanavond de buurtbewoners van Villers-le-Bouillet. Tijdens de bijeenkomst, die plaatsvindt met het grootste respect voor de geldende gezondheidsmaatregelen, worden de betrokkenen geïnformeerd over de gebruikelijke procedure en de geplande milieu-effectenstudie. Dit onderzoek wordt door een onafhankelijk studiebureau uitgevoerd en houdt rekening met de opmerkingen van de buurtbewoners. De resultaten worden beschikbaar gesteld voor het publiek en de betrokken partijen.

Martine Moreau

Martine Moreau

Communication Manager, Luminus

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Luminus

We produceren elektriciteit en leveren energie en energiediensten. We zijn nummer 1 in onshore windenergie en waterkrachtenergie in België. We spelen ook een sleutelrol in de Belgische bevoorradingszekerheid dankzij meerdere elektriciteitscentrales op aardgas die het variabel karakter van zonne- en windenergie opvangen. Met een geïnstalleerd vermogen van 2.185 MW in maart 2023 vertegenwoordigt Luminus ongeveer 10% van het totale geïnstalleerde vermogen in België. We verkopen elektriciteit, gas en energiediensten aan residentiële en professionele klanten, met een marktaandeel van ongeveer 23%. We investeren in de energie-uitdagingen van morgen door onze klanten innovatieve oplossingen op het vlak van energie-efficiëntie aan te bieden en we blijven inzetten op hernieuwbare energie. We zijn met 2.537 medewerkers. De meerderheid van hen zet zich voltijds in voor de ontwikkeling van energie-efficiëntiediensten en hernieuwbare energie. Voor het elfde jaar op rij maakt ons bedrijf deel uit van de 87 bedrijven die verkozen zijn tot Top Employer in België. We bogen op een sterke lokale verankering en de expertise van de EDF Groep, een van de wereldleiders in de energiesector. Meer informatie is beschikbaar op www.luminus.be

Contact

Koning Albert II laan 7 1210 Brussel België

+32 (0)2 229 19 50

[email protected]

www.luminus.be