Een project van 3 nieuwe windturbines in Ath

Luminus, nummer 1 in windenergie op het vasteland en waterkracht in België, en het Agentschap voor Territoriale Ontwikkeling IDETA, stellen vandaag hun nieuwe windproject voor aan de inwoners en het gemeentebestuur van Ath. Ze plannen er de bouw van 3 nieuwe windturbines. Deze zouden elk jaar 19.000.000 kWh  groene energie produceren, wat overeenkomt met het jaarlijkse verbruik van ongeveer 4.750 gezinnen.

Positieve impact op het milieu

Eens volledig operationeel zouden de 3 nieuwe turbines in Athune, met een maximale capaciteit van 3,45 MW, elk jaar 19.000.000 kWh groene energie produceren, hetzij het verbruik van ongeveer 4.750 gezinnen. Hierdoor wordt elk jaar 8.700 ton CO2 vermeden in vergelijking met een thermische centrale op gas. Dit is vergelijkbaar met de uitstoot van ongeveer 3800 wagens (1).

Buurtbewoners worden geïnformeerd

Luminus en IDETA informeren vanavond de buurtbewoners en het gemeentebestuur over hun plannen om 3 windturbines te bouwen in Ath. Tijdens de bijeenkomst worden de betrokkenen geïnformeerd over de gebruikelijke procedure en de geplande milieu-effectenstudie. Dit onderzoek wordt door een onafhankelijk studiebureau uitgevoerd en houdt rekening met de opmerkingen van de buurtbewoners. De resultaten worden beschikbaar gesteld voor het publiek en de betrokken partijen

Partnership tussen Luminus & IDETA

Luminus en IDETA werken al nauw samen sinds de ontwikkeling van het windpark Tournai Ouest en in het kader van samenwerkingen met private projectontwikkelaars uit de windenergiesector, wat al sinds 2008 door IDETA word uitgedragen. Met de oprichting van E-Nosvents wilden Luminus en Luminus en IDETA hun samenwerking bestendigen. Luminus bezit een participatie van 60%. IDETA heeft 40% in handen. Luminus en IDETA willen samen projecten rond hernieuwbare energie opzetten en de omwonenden daarbij betrekken.

(1) op basis van 15.000 km/jaar en een gemiddelde uitstoot van het Belgische wagenpark van 152,5 g CO2/km

 

 

 

 

Martine Moreau

Communication Manager, Luminus

Anne-Marie Goemaere

Chargée de Communication, IDETA

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Luminus

We produceren elektriciteit en leveren energie en energiediensten. We zijn nummer 1 in onshore windenergie en waterkrachtenergie in België. We spelen ook een sleutelrol in de Belgische bevoorradingszekerheid dankzij meerdere elektriciteitscentrales op aardgas die het variabel karakter van zonne- en windenergie opvangen. Met een geïnstalleerd vermogen van 2.199 MW in januari 2024 vertegenwoordigt Luminus ongeveer 10% van het totale geïnstalleerde vermogen in België. We verkopen elektriciteit, gas en energiediensten aan residentiële en professionele klanten, met een marktaandeel van ongeveer 23%. We investeren in de energie-uitdagingen van morgen door onze klanten innovatieve oplossingen op het vlak van energie-efficiëntie aan te bieden en we blijven inzetten op hernieuwbare energie. We zijn met 2.915 medewerkers. De meerderheid van hen zet zich voltijds in voor de ontwikkeling van energie-efficiëntiediensten en hernieuwbare energie. Voor het twaalfde jaar op rij maakt ons bedrijf deel uit van de 87 bedrijven die verkozen zijn tot Top Employer in België. We bogen op een sterke lokale verankering en de expertise van de EDF Groep, een van de wereldleiders in de energiesector. Meer informatie is beschikbaar op www.luminus.be

Neem contact op met

Koning Albert II laan 7 1210 Brussel België

+32 (0)2 229 19 50

communication@luminus.be

www.luminus.be