Een project van 3 nieuwe windturbines in Lincent

Een project van 3 nieuwe windturbines in Lincent

Luminus, nummer 1 in windenergie op het vasteland in België, stelt vanavond zijn nieuwe windproject voor aan de inwoners en het gemeentebestuur van Lincent. Het bedrijf, dat erg geëngageerd is in de strijd tegen de klimaatverandering, plant er de bouw van 3 nieuwe windturbines. Deze zullen elk jaar 25.000.000 kWh groene energie produceren, waarmee 5.300 ton CO2 kan vermeden worden.  

Strijd tegen de klimaatverandering 

Voor Luminus is de strijd tegen de klimaatverandering een werk van elke dag. Het bedrijf investeert al meer dan 60 jaar in de productie van hernieuwbare energie. Het is nummer 1 in windenergie op het vasteland en waterkracht in België. Luminus heeft momenteel 249 windturbines, goed voor een geïnstalleerd vermogen van 630 MW, waarmee ongeveer 344.000 gezinnen van groene energie kunnen worden voorzien.  

Positieve impact op het milieu 

De 3 nieuwe turbines, met elk een maximale capaciteit van 4,2  MW, zullen elk jaar 25.000.000 kWh groene energie produceren, goed voor het jaarlijks energieverbruik van ongeveer 7.142 gezinnen. Hiermee wordt 5.300 ton CO2 (eq.) vermeden in vergelijking met de gemiddelde Belgische elektriciteitsmix. Deze besparing is vergelijkbaar met de uitstoot van ongeveer 1.850 dieselauto’s (1). Het windproject van zou het Waalse gewest helpen zijn klimaatdoelstelling van 100 MW geïnstalleerd vermogen per jaar, of ongeveer 30 windturbines per jaar, te halen, wat de minimumdoelstelling  die voor 2030 is vastgesteld. 

De windturbines zouden geplaats worden op het grondgebied van Lincent tussen Lincent en Racour, ter hoogte van de autostrade E42. De site in kwestie heeft een zeer groot windpotentieel, ligt ver van de omliggende woongebieden en is gemakkelijk bereikbaar. 

Buurtbewoners worden geïnformeerd 

Luminus informeert vanavond de buurtbewoners en het gemeentebestuur van Lincent. Tijdens de bijeenkomst worden de betrokkenen geïnformeerd over de gebruikelijke procedure en de geplande milieu-effectenstudie. Dit onderzoek wordt door een onafhankelijk studiebureau uitgevoerd en houdt rekening met de opmerkingen van de buurtbewoners. De resultaten worden beschikbaar gesteld voor het publiek en de betrokken partijen.  

(1) bij 15.000 km/jaar, een gemiddelde dieseluitstoot van 3,175 kgCO2e/L en een brandstofverbruik van 6 l/100 km 

 

Contacteer ons
Nico De Bie Head of External Communications, Luminus
Nico De Bie Head of External Communications, Luminus
Over Luminus

We produceren elektriciteit en leveren energie en energiediensten. We zijn nummer 1 in onshore windenergie en waterkrachtenergie in België. We spelen ook een sleutelrol in de Belgische bevoorradingszekerheid dankzij meerdere elektriciteitscentrales op aardgas die het variabel karakter van zonne- en windenergie opvangen. Met een geïnstalleerd vermogen van 2.278 MW in januari 2021 vertegenwoordigt Luminus ongeveer 10% van het totale geïnstalleerde vermogen in België. We verkopen elektriciteit, gas en energiediensten aan residentiële en professionele klanten, met een marktaandeel van ongeveer 24%. We investeren in de energie-uitdagingen van morgen door onze klanten innovatieve oplossingen op het vlak van energie-efficiëntie aan te bieden en we blijven inzetten op hernieuwbare energie. We zijn met 2.100 medewerkers. De meerderheid van hen zet zich voltijds in voor de ontwikkeling van energie-efficiëntiediensten en hernieuwbare energie. Voor het negende jaar op rij maakt ons bedrijf deel uit van de 73 bedrijven die verkozen zijn tot Top Employer in België. We bogen op een sterke lokale verankering en de expertise van de EDF Groep, een van de wereldleiders in de energiesector. Meer informatie is beschikbaar op www.luminus.be

Luminus
Koning Albert II laan 7
1210 Brussel
België