Een project van 3 winturbines in Émines

Luminus, nummer 1 in windenergie op het vasteland in België, stelt vanavond zijn nieuwe windproject voor aan de inwoners en het gemeentebestuur van La Bruyère. Het bedrijf, dat erg geëngageerd is in de strijd tegen de klimaatverandering, plant er de bouw van 3 nieuwe windturbines. Deze zullen elk jaar 21.600.000 kWh groene energie produceren, waarmee 4.600  CO2 kan vermeden worden.

Strijd tegen de klimaatverandering

Voor Luminus is de strijd tegen de klimaatverandering een werk van elke dag. Het bedrijf investeert al meer dan 60 jaar in de productie van hernieuwbare energie. Het is nummer 1 in windenergie op het vasteland en waterkracht in België. Luminus heeft momenteel 239 windturbines, goed voor een geïnstalleerd vermogen van 601 MW, waarmee ongeveer 330.000 gezinnen van groene energie kunnen worden voorzien.

Positieve impact op het milieu

De 3 nieuwe turbines, met elk een maximale capaciteit van 3,6 MW, zullen elk jaar 21.600.000 kWh groene energie produceren, goed voor het jaarlijks energieverbruik van ongeveer 6.170 gezinnen. Hiermee wordt 4.600 ton CO2 (eq.) vermeden in vergelijking met de gemiddelde Belgische elektriciteitsmix. Deze besparing is vergelijkbaar met de uitstoot van ongeveer 1.600 dieselauto’s (1). Het windproject van zou het Waalse gewest helpen zijn klimaatdoelstelling van 100 MW geïnstalleerd vermogen per jaar, of ongeveer 30 windturbines per jaar, te halen, wat de minimumdoelstelling  die voor 2030 is vastgesteld.

De windturbines zouden geplaats worden langs de autostrade E42, ter hoogte van Émines. De site in kwestie heeft een zeer groot windpotentieel, ligt ver van de omliggende woongebieden en is gemakkelijk bereikbaar. Tegelijk met de milieu-effectenstudie zal ook een nauwkeurige windstudie worden uitgevoerd op basis van de gegevens die via een meetmast worden verzameld.  

Buurtbewoners worden geïnformeerd

Luminus informeert vanavond de buurtbewoners en het gemeentebestuur van La Bruyère. Tijdens de bijeenkomst worden de betrokkenen geïnformeerd over de gebruikelijke procedure en de geplande milieu-effectenstudie. Dit onderzoek wordt door een onafhankelijk studiebureau uitgevoerd en houdt rekening met de opmerkingen van de buurtbewoners. De resultaten worden beschikbaar gesteld voor het publiek en de betrokken partijen. 

 

Nico De Bie

Head of External Communications, Luminus

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Luminus

We produceren elektriciteit en leveren energie en energiediensten. We zijn nummer 1 in onshore windenergie en waterkrachtenergie in België. We spelen ook een sleutelrol in de Belgische bevoorradingszekerheid dankzij meerdere elektriciteitscentrales op aardgas die het variabel karakter van zonne- en windenergie opvangen. Met een geïnstalleerd vermogen van 2.185 MW in maart 2023 vertegenwoordigt Luminus ongeveer 10% van het totale geïnstalleerde vermogen in België. We verkopen elektriciteit, gas en energiediensten aan residentiële en professionele klanten, met een marktaandeel van ongeveer 23%. We investeren in de energie-uitdagingen van morgen door onze klanten innovatieve oplossingen op het vlak van energie-efficiëntie aan te bieden en we blijven inzetten op hernieuwbare energie. We zijn met 2.537 medewerkers. De meerderheid van hen zet zich voltijds in voor de ontwikkeling van energie-efficiëntiediensten en hernieuwbare energie. Voor het elfde jaar op rij maakt ons bedrijf deel uit van de 87 bedrijven die verkozen zijn tot Top Employer in België. We bogen op een sterke lokale verankering en de expertise van de EDF Groep, een van de wereldleiders in de energiesector. Meer informatie is beschikbaar op www.luminus.be

Contact

Koning Albert II laan 7 1210 Brussel België

+32 (0)2 229 19 50

[email protected]

www.luminus.be