Een project van 4 nieuwe windturbines in Libin

Luminus stelt vanavond zijn nieuwe windproject voor aan de inwoners en het gemeentebestuur van Libin. Het bedrijf dat erg geëngageerd is in de strijd tegen de klimaatverandering plant er de bouw van 4 windturbines. Deze zouden elk jaar 25.000.000 kWh groene energie produceren, wat overeenkomt met het jaarlijkse verbruik van ongeveer 6.250 gezinnen.

De strijd tegen de klimaatopwarming

Voor Luminus is de strijd tegen de klimaatopwarming een werk van elke dag. Het bedrijf investeert al meer dan 60 jaar in de productie van hernieuwbare energie. Meer dan 23% van zijn energieproductie is afkomstig van hernieuwbare energiebronnen van Belgische oorsprong. Luminus is nummer 1 in windenergie op het vasteland en in waterkracht in België. Met zijn windpark van 189 turbines, goed voor een capaciteit van 448 MW produceert Luminus jaarlijks 932 GWh elektriciteit. Dit komt neer op het energieverbruik van ongeveer 248.000 gezinnen.

Positieve impact op het milieu

Eens volledig operationeel zouden de 4 nieuwe turbines in Libin, met een maximale capaciteit van 3,6 MW, elk jaar 25.000.000 kWh groene energie produceren, wat overeenkomt met het jaarlijkse verbruik van 6.250 gezinnen. Hierdoor wordt elk jaar 11.500 ton CO2 vermeden in vergelijking met een thermische centrale op gas. Dit is vergelijkbaar met een uitstoot van ongeveer 5.000 wagens (1). In een periode zonder wind sturen de piekcentrales bij om te voldoen aan de vraag naar elektriciteit.

Buurtbewoners worden geïnformeerd

Luminus informeert vanavond de buurtbewoners en het gemeentebestuur van Tinlin over zijn plannen om er 4 windturbines te bouwen ten zuiden van Transinne, langs de E411. Tijdens de bijeenkomst worden de betrokkenen geïnformeerd over de gebruikelijke procedure en de geplande milieu-effectenstudie. Dit onderzoek wordt door een onafhankelijk studiebureau uitgevoerd en houdt rekening met de opmerkingen van de buurtbewoners. De resultaten worden beschikbaar gesteld voor het publiek en de betrokken partijen.

(1) op basis van 15.000 km/jaar en een gemiddelde uitstoot van het Belgisch wagenpark van 152,5 g CO2/km

 

 

Peter Dercon

Head of External Communication a.i., EDF Luminus

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Luminus

We produceren elektriciteit en leveren energie en energiediensten. We zijn nummer 1 in onshore windenergie en waterkrachtenergie in België. We spelen ook een sleutelrol in de Belgische bevoorradingszekerheid dankzij meerdere elektriciteitscentrales op aardgas die het variabel karakter van zonne- en windenergie opvangen. Met een geïnstalleerd vermogen van 2.185 MW in maart 2023 vertegenwoordigt Luminus ongeveer 10% van het totale geïnstalleerde vermogen in België. We verkopen elektriciteit, gas en energiediensten aan residentiële en professionele klanten, met een marktaandeel van ongeveer 23%. We investeren in de energie-uitdagingen van morgen door onze klanten innovatieve oplossingen op het vlak van energie-efficiëntie aan te bieden en we blijven inzetten op hernieuwbare energie. We zijn met 2.537 medewerkers. De meerderheid van hen zet zich voltijds in voor de ontwikkeling van energie-efficiëntiediensten en hernieuwbare energie. Voor het elfde jaar op rij maakt ons bedrijf deel uit van de 87 bedrijven die verkozen zijn tot Top Employer in België. We bogen op een sterke lokale verankering en de expertise van de EDF Groep, een van de wereldleiders in de energiesector. Meer informatie is beschikbaar op www.luminus.be

Contact

Koning Albert II laan 7 1210 Brussel België

+32 (0)2 229 19 50

[email protected]

www.luminus.be