Een project van 4 nieuwe windturbines in Walcourt, Gerpinnes en Florennes

Een project van 4 nieuwe windturbines in Walcourt, Gerpinnes en Florennes

Luminus stelt vanavond zijn nieuwe windproject voor aan de inwoners en het gemeentebestuur van Walcourt, Gerpinnes en Florennes. Het bedrijf dat erg geëngageerd is in de strijd tegen de klimaatverandering plant er de bouw van 4 nieuwe windturbines. Deze zouden elk jaar 28.800.000 kWh groene energie produceren, wat overeenkomt met het jaarlijkse verbruik van ongeveer 7.200 gezinnen.

De strijd tegen de klimaatopwarming

Voor Luminus is de strijd tegen de klimaatopwarming een werk van elke dag. Het bedrijf investeert al meer dan 60 jaar in de productie van hernieuwbare energie. Meer dan 23% van zijn energieproductie is afkomstig van hernieuwbare energiebronnen van Belgische oorsprong. Luminus is nummer 1 in windenergie op het vasteland en in waterkracht in België. Met zijn windpark van 189 turbines, goed voor een capaciteit van 448 MW produceert het Luminus jaarlijks 932 GWh elektriciteit. Dit komt neer op het energieverbruik van ongeveer 248.000 gezinnen.

Positieve impact op het milieu

Eens volledig operationeel zouden de 4 nieuwe turbines in Walcourt, Gerpinnes en Florennes, met een maximale capaciteit van ongeveer 3,45 MW, elk jaar 37.500.000 kWh groene energie produceren, wat overeenkomt met het jaarlijkse verbruik van ongeveer 9.375 gezinnen. Hierdoor wordt elk jaar 12.445 ton CO2 vermeden in vergelijking met een thermische centrale op gas. Dit is vergelijkbaar met een uitstoot van ongeveer 5.440 wagens (1). In een periode zonder wind sturen de piekcentrales bij om te voldoen aan de vraag naar elektriciteit.

Buurtbewoners worden geïnformeerd

Luminus informeert vanavond de buurtbewoners en het gemeentebestuur over zijn plannen om 4 windturbines te bouwen in Walcourt, Gerpinnes en Verlaine. Tijdens de bijeenkomst worden de betrokkenen geïnformeerd over de gebruikelijke procedure en de geplande milieu-effectenstudie. Dit onderzoek wordt door een onafhankelijk studiebureau uitgevoerd en houdt rekening met de opmerkingen van de buurtbewoners. De resultaten worden beschikbaar gesteld voor het publiek en de betrokken partijen.

(1) op basis van 15.000 km/jaar en een gemiddelde uitstoot van het Belgisch wagenpark van 152,5 g CO2/km

 

Contacteer ons
Martine Moreau EDF Luminus
Martine Moreau EDF Luminus
Over Luminus

We produceren elektriciteit en leveren energie en energiediensten. We zijn nummer 1 in onshore windenergie en waterkrachtenergie in België. We spelen ook een sleutelrol in de Belgische bevoorradingszekerheid dankzij meerdere elektriciteitscentrales op aardgas die het variabel karakter van zonne- en windenergie opvangen. Met een geïnstalleerd vermogen van 2.090 MW in april 2019 vertegenwoordigt Luminus ongeveer 10% van het totale geïnstalleerde vermogen in België. We verkopen elektriciteit, gas en energiediensten  aan bijna 2 miljoen residentiële en professionele klanten, hetgeen overeenstemt met een marktaandeel van ongeveer 20%. We investeren in de energie-uitdagingen van morgen door onze klanten innovatieve oplossingen op het vlak van energie-efficiëntie aan te bieden en we blijven inzetten op hernieuwbare energie. We zijn met bijna 2.000 medewerkers. De meerderheid van hen zet zich voltijds in voor de ontwikkeling van energie-efficiëntiediensten en hernieuwbare energie. Voor het zevende jaar op rij maakt ons bedrijf deel uit van de 64 bedrijven die verkozen zijn tot Top Employer in België. We bogen op een sterke lokale verankering en de expertise van de EDF Groep, een van de wereldleiders in de energiesector. Meer informatie is beschikbaar op www.luminus.be

Luminus
Markiesstraat 1 Rue du Marquis
1000 Brussels
Belgium