Een project van 4 nieuwe windturbines op het bedrijventerrein Hauts-Sarts in Herstal

Luminus en het SPI, de ontwikkelingsmaatschappij van de Provincie Luik, stellen vanavond hun nieuwe windproject voor aan de inwoners van Herstal. Ze plannen er de bouw van 4 nieuwe windturbines op het bedrijventerrein Haut-Sarts. Deze nieuwe windturbines zouden elk jaar 30.800.000 kWh groene energie produceren, wat overeenkomt met het verbruik van 7.700 gezinnen.

De strijd tegen de klimaatverandering

Voor Luminus is de strijd tegen de klimaatverandering een werk van elke dag. Het bedrijf investeert al meer dan 60 jaar in de productie van hernieuwbare energie. Meer dan 26% van zijn energieproductie is afkomstig van hernieuwbare energiebronnen van Belgische oorsprong. Luminus is nummer 1 in windenergie op het vasteland en in waterkracht in België. Met zijn windpark van 213 turbines beschikt Luminus over een geïnstalleerde capaciteit van 521 MW, goed voor het verbruik van 284.000 gezinnen.

Voor het SPI is het erg belangrijk om bedrijvenparken uit te rusten met technologieën die een bloiende energiegemeenschap mogelijk maken. Dit nieuwe project is een belangrijke stap in de ontwikkeling van echte 4.0-parken. Het komt tegemoet aan de wens van het SPI om van de energietransitie een prioriteit te maken voor de ontwikkeling van de provincie Luik.

Positieve impact op het milieu

De 4 nieuwe windturbines, met elk een maximale capaciteit van 4,5 MW, zouden elk jaar 30.800.000 kWh groene energie produceren, wat overeenkomt met het jaarlijks verbruik van 7.700 gezinnen. Hierdoor wordt elk jaar 8.724 ton CO2 (eq.) vermeden in vergelijking met de uitstoot van de gemiddelde Belgische elektriciteitsmix.

De gekozen locatie heeft heel wat troeven voor de ontwikkeling van windenergie:

  • Goed windpotentieel
  • Groepering van infrastructuur
  • Goede bereikbaarheid

Buurtbewoners worden geïnformeerd

Luminus en het SPI informeren vanavond de buurtbewoners van het bedrijventerrein Haut-Sarts en het gemeentebestuur van Herstal. Tijdens de bijeenkomst, die plaatsvindt met het grootste respect voor de geldende gezondheidsmaatregelen, worden de betrokkenen geïnformeerd over de gebruikelijke procedure en de geplande milieu-effectenstudie. Dit onderzoek wordt door een onafhankelijk studiebureau uitgevoerd en houdt rekening met de opmerkingen van de buurtbewoners. De resultaten worden beschikbaar gesteld voor het publiek en de betrokken partijen.

Over SPI

SPI is het ontwikkelingsagentschap voor de provincie Luik. De provincie Luik en haar 84 gemeenten zijn haar aandeelhouders. De SPI speelt al bijna 60 jaar een sleutelrol in het succes van haar grondgebied door een honderdtal medewerkers te mobiliseren om er een duurzaam, aantrekkelijk en erkend woongebied van te maken. Via haar drie complementaire activiteiten , Territorium, Infrastructuur en Diensten, biedt SPI een geïntegreerde oplossing aan haar klanten, of het nu gaat om particuliere bedrijven of om de overheid.

Nico De Bie

Head of External Communications, Luminus

Pierre Castelain

Responsale presse, SPI

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Luminus

We produceren elektriciteit en leveren energie en energiediensten. We zijn nummer 1 in onshore windenergie en waterkrachtenergie in België. We spelen ook een sleutelrol in de Belgische bevoorradingszekerheid dankzij meerdere elektriciteitscentrales op aardgas die het variabel karakter van zonne- en windenergie opvangen. Met een geïnstalleerd vermogen van 2.199 MW in januari 2024 vertegenwoordigt Luminus ongeveer 10% van het totale geïnstalleerde vermogen in België. We verkopen elektriciteit, gas en energiediensten aan residentiële en professionele klanten, met een marktaandeel van ongeveer 23%. We investeren in de energie-uitdagingen van morgen door onze klanten innovatieve oplossingen op het vlak van energie-efficiëntie aan te bieden en we blijven inzetten op hernieuwbare energie. We zijn met 2.915 medewerkers. De meerderheid van hen zet zich voltijds in voor de ontwikkeling van energie-efficiëntiediensten en hernieuwbare energie. Voor het twaalfde jaar op rij maakt ons bedrijf deel uit van de 87 bedrijven die verkozen zijn tot Top Employer in België. We bogen op een sterke lokale verankering en de expertise van de EDF Groep, een van de wereldleiders in de energiesector. Meer informatie is beschikbaar op www.luminus.be

Neem contact op met

Koning Albert II laan 7 1210 Brussel België

+32 (0)2 229 19 50

communication@luminus.be

www.luminus.be