Een project van 6 nieuwe windturbines in Ciney en Hamois

Een project van 6 nieuwe windturbines in Ciney en Hamois

Luminus stelt vanavond zijn nieuwe windproject voor aan de inwoners en het gemeentebestuur van Ciney en Hamois. Het bedrijf dat erg geëngageerd is in de strijd tegen de klimaatverandering plant er de bouw van 6 nieuwe windturbines. Deze zouden elk jaar 36.000.000 kWh groene energie produceren, wat overeenkomt met het jaarlijkse verbruik van ongeveer 9.000 gezinnen.

De strijd tegen de klimaatverandering
Voor Luminus is de strijd tegen de klimaatverandering een werk van elke dag. Het bedrijf investeert al meer dan 60 jaar in de productie van hernieuwbare energie. Meer dan 26% van zijn energieproductie is afkomstig van hernieuwbare energiebronnen van Belgische oorsprong. Luminus is nummer 1 in windenergie op het vasteland in België en in waterkracht in België. Zijn windmolenpark van 196 turbines is goed voor een geïnstalleerde capaciteit van 461 MW.

Positieve impact op het milieu
Eens volledig operationeel zouden de 6 nieuwe turbines in Ciney en Hamois, met een maximale capaciteit van 4,5 MW, elk jaar 36.000.000 kWh groene energie produceren, wat overeenkomt met het jaarlijkse verbruik van ongeveer 9.000 gezinnen. Hierdoor wordt elk jaar 16.000 ton CO2 vermeden in vergelijking met een thermische centrale op gas. Dit is vergelijkbaar met een uitstoot van ongeveer 9.000 wagens (1). In een periode zonder wind sturen de piekcentrales bij om te voldoen aan de vraag naar elektriciteit.

Buurtbewoners worden geïnformeerd
Luminus informeert vanavond de buurtbewoners en het gemeentebestuur over zijn plannen om 6 nieuwe windturbines te bouwen in Ciney en Hamois. Tijdens de bijeenkomst worden de betrokkenen geïnformeerd over de gebruikelijke procedure en de geplande milieu-effectenstudie. Dit onderzoek wordt door een onafhankelijk studiebureau uitgevoerd en houdt rekening met de opmerkingen van de buurtbewoners. De resultaten worden beschikbaar gesteld voor het publiek en de betrokken partijen.

(1) Op basis van 15.00 km/jaar en een gemiddelde uitstoot van het Belgische wagenpark van  152,5 g CO2/km

Contacteer ons
Martine Moreau Communication Manager, Luminus
Martine Moreau Communication Manager, Luminus
Over Luminus

We produceren elektriciteit en leveren energie en energiediensten. We zijn nummer 1 in onshore windenergie en waterkrachtenergie in België. We spelen ook een sleutelrol in de Belgische bevoorradingszekerheid dankzij meerdere elektriciteitscentrales op aardgas die het variabel karakter van zonne- en windenergie opvangen. Met een geïnstalleerd vermogen van 2.278 MW in januari 2021 vertegenwoordigt Luminus ongeveer 10% van het totale geïnstalleerde vermogen in België. We verkopen elektriciteit, gas en energiediensten aan residentiële en professionele klanten, met een marktaandeel van ongeveer 24%. We investeren in de energie-uitdagingen van morgen door onze klanten innovatieve oplossingen op het vlak van energie-efficiëntie aan te bieden en we blijven inzetten op hernieuwbare energie. We zijn met 2.100 medewerkers. De meerderheid van hen zet zich voltijds in voor de ontwikkeling van energie-efficiëntiediensten en hernieuwbare energie. Voor het negende jaar op rij maakt ons bedrijf deel uit van de 73 bedrijven die verkozen zijn tot Top Employer in België. We bogen op een sterke lokale verankering en de expertise van de EDF Groep, een van de wereldleiders in de energiesector. Meer informatie is beschikbaar op www.luminus.be

Luminus
Koning Albert II laan 7
1210 Brussel
België