Een project van 6 nieuwe windturbines in Frameries en Bergen

Luminus, Engie en Eneco  stellen vandaag hun nieuwe windproject voor aan de inwoners van Frameries en Bergen. De 6 geplande windturbines voorzien jaarlijks de levering van elektriciteit aan 10.500 gezinnen met 42.000.000 kWh groene energie.

 

De buurtbewoners informeren

Luminus, Engie en Eneco informeren vanavond de buurtbewoners over hun plannen om 6 windturbines te bouwen in Frameries en Bergen. Tijdens deze bijeenkomst worden de betrokkenen geïnformeerd over de gebruikelijke procedure en de geplande milieu-effectenstudie. Dit onderzoek wordt door een onafhankelijk studiebureau uitgevoerd en houdt rekening met de opmerkingen van de buurtbewoners. De resultaten worden beschikbaar gesteld voor het publiek en de betrokken partijen.  

Positieve impact op milieu en omgeving

Eens volledig operationeel zouden de 6 windturbines jaarlijks 42.000.000 kWh elektriciteit aan 10.500 gezinnen leveren. Hierdoor wordt de uitstoot van 19.000 ton CO2 vermeden in vergelijking met een steenkoolcentrale. Dit is vergelijkbaar met een emissie van 8.000 wagens (1) of 3.000 woningen (2). Het maximale vermogen van elke windturbine bedraagt 4,2 MW. In een periode zonder wind sturen de piekcentrales bij om te voldoen aan de vraag naar elektriciteit.

De strijd tegen de klimaatopwarming

Voor Luminus is de strijd tegen de klimaatopwarming een werk van elke dag. Luminus investeert al meer dan 60 jaar in de productie van hernieuwbare energie. Het bedrijf zet sinds 2001 in op windenergie en zijn windmolenpark kent een constante groei. Met zijn 186 turbines met een vermogen van 440 MW produceert Luminus ongeveer 900 GWh hernieuwbare energie per jaar. Dit komt neer op het energieverbruik van ongeveer 240.000 gezinnen.

(1) op basis van 15.000 km/jaar en een gemiddelde uitstoot van het Belgische wagenpark van 152,5 g CO2/km

(2) op basis van een gemiddelde uitstoot van 6 150 kg/woning

Nico De Bie

Head of External Communication, EDF Luminus

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Luminus

We produceren elektriciteit en leveren energie en energiediensten. We zijn nummer 1 in onshore windenergie en waterkrachtenergie in België. We spelen ook een sleutelrol in de Belgische bevoorradingszekerheid dankzij meerdere elektriciteitscentrales op aardgas die het variabel karakter van zonne- en windenergie opvangen. Met een geïnstalleerd vermogen van 2.199 MW in januari 2024 vertegenwoordigt Luminus ongeveer 10% van het totale geïnstalleerde vermogen in België. We verkopen elektriciteit, gas en energiediensten aan residentiële en professionele klanten, met een marktaandeel van ongeveer 23%. We investeren in de energie-uitdagingen van morgen door onze klanten innovatieve oplossingen op het vlak van energie-efficiëntie aan te bieden en we blijven inzetten op hernieuwbare energie. We zijn met 2.915 medewerkers. De meerderheid van hen zet zich voltijds in voor de ontwikkeling van energie-efficiëntiediensten en hernieuwbare energie. Voor het twaalfde jaar op rij maakt ons bedrijf deel uit van de 87 bedrijven die verkozen zijn tot Top Employer in België. We bogen op een sterke lokale verankering en de expertise van de EDF Groep, een van de wereldleiders in de energiesector. Meer informatie is beschikbaar op www.luminus.be

Neem contact op met

Koning Albert II laan 7 1210 Brussel België

+32 (0)2 229 19 50

communication@luminus.be

www.luminus.be