Een project van drie nieuwe windturbines in Tinlot en Clavier

Luminus en ENGIE hebben gisterenavond hun nieuwe windproject voorgesteld aan de buurtbewoners en het gemeentebestuur van Tinlot en Clavier. De drie nieuwe windturbines zullen elk jaar 21.600.000 kWh groene energie produceren, waarmee 8.640 ton CO2 kan vermeden worden.

Positieve impact op het milieu

De 3 nieuwe turbines, met elk een maximale capaciteit van 6 MW, zullen elk jaar 21.600.000 kWh groene energie produceren, goed voor het jaarlijks energieverbruik van ongeveer 6.200 gezinnen. Hiermee wordt 8640 ton CO2 (eq.) vermeden in vergelijking met een thermische centrale. Deze besparing is vergelijkbaar met de uitstoot van ongeveer 4.400  dieselauto’s (1). Het windproject in Tinlot en Clavier zou het Waalse gewest helpen zijn klimaatdoelstelling van 100 MW geïnstalleerd vermogen per jaar, of ongeveer 30 windturbines per jaar, te halen, wat de minimumdoelstelling  die voor 2030 is vastgesteld.

De drie windturbines zouden komen langs de N63 tussen Tinlot en Clavier. De site in kwestie heeft een groot windpotentieel, ligt ver van de omliggende woongebieden en is gemakkelijk bereikbaar.

Buurtbewoners worden geïnformeerd

ENGIE en Luminus informeerden de buurtbewoners en het gemeentebestuur van Tinlot en Clavier. Tijdens de bijeenkomst waarin alle coronamaatregelen werden nageleefd, werden de betrokkenen geïnformeerd over de gebruikelijke procedure en de geplande milieu-effectenstudie. De buurtbewoners zullen de mogelijkheid hebben om hun opmerkingen te formuleren over het voorgestelde project. Deze zullen vervolgens onderzocht worden tijdens de milieustudie. Dit onderzoek wordt door een onafhankelijk studiebureau uitgevoerd en houdt rekening met de opmerkingen van de buurtbewoners. De resultaten worden beschikbaar gesteld voor het publiek en de betrokken partijen.

 (1) op basis van 15.000 km/jaar, een gemiddelde dieseluitstoot van 3,175 kg CO2(e)/l en een verbruik van 6 l/100 km

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Luminus

We produceren elektriciteit en leveren energie en energiediensten. We zijn nummer 1 in onshore windenergie en waterkrachtenergie in België. We spelen ook een sleutelrol in de Belgische bevoorradingszekerheid dankzij meerdere elektriciteitscentrales op aardgas die het variabel karakter van zonne- en windenergie opvangen. Met een geïnstalleerd vermogen van 2.199 MW in januari 2024 vertegenwoordigt Luminus ongeveer 10% van het totale geïnstalleerde vermogen in België. We verkopen elektriciteit, gas en energiediensten aan residentiële en professionele klanten, met een marktaandeel van ongeveer 23%. We investeren in de energie-uitdagingen van morgen door onze klanten innovatieve oplossingen op het vlak van energie-efficiëntie aan te bieden en we blijven inzetten op hernieuwbare energie. We zijn met 2.915 medewerkers. De meerderheid van hen zet zich voltijds in voor de ontwikkeling van energie-efficiëntiediensten en hernieuwbare energie. Voor het twaalfde jaar op rij maakt ons bedrijf deel uit van de 87 bedrijven die verkozen zijn tot Top Employer in België. We bogen op een sterke lokale verankering en de expertise van de EDF Groep, een van de wereldleiders in de energiesector. Meer informatie is beschikbaar op www.luminus.be

Neem contact op met

Koning Albert II laan 7 1210 Brussel België

+32 (0)2 229 19 50

[email protected]

www.luminus.be