Een windturbine van Luminus op de site van Dow Silicones te Seneffe

Maandag 9 september 2019 – Luminus heeft onlangs een windturbine geïnstalleerd op de site van Dow Silicones Belgium, gelegen op het industrieterrein te Seneffe. Deze turbine zal jaarlijks ongeveer 5.100.000 kWh hernieuwbare energie produceren, waarvan 50% ter plekke zal worden verbruikt door het bedrijf zelf.

Dow zet in op maatschappelijke ontwikkeling en vooruitgang op milieugebied

Meer dan 10 jaar geleden besloot Dow te investeren in hernieuwbare energie en te werken aan zijn energie-efficiëntie. Dow, die reeds eigenaar was van een windturbine met een capaciteit van 2,3 MW, bezit nu ook een tweede turbine op zijn site te Seneffe, in de provincie Henegouwen. Het is de ambitie van de groep uit te groeien tot één van de meest actieve bedrijven van zijn sector op het gebied van duurzame ontwikkeling.

Positieve impact op het milieu 

De windturbine van het merk Enercon E92 heeft een productiecapaciteit van 2,35 MW en is 150 meter hoog. Ze zal instaan voor een productie van  5.100.000 KWh per jaar, wat overeenkomt met het verbruik van 1275 gezinnen. Het bedrijf zal 50% van deze groene energie zelf gebruiken, de rest wordt in het distributienetwerk geïnjecteerd (en zal 637 gezinnen voorzien van groene energie).

Dankzij de installatie van deze turbine zal men elk jaar 1443 ton CO2 kunnen besparen in vergelijking met de uitstoot van een thermische centrale.  Deze besparing stemt overeen met de uitstoot van meer dan 630 wagens (1) of 235 woningen (2)

Nummer 1 in windenergie op het vasteland  

Met zijn 196 windturbines, waarvan er zich 79 in een bedrijfszone bevinden, beschikt Luminus in België over een geïnstalleerd vermogen van 461,5 MW aan hernieuwbare energie. Het bedrijf is nummer 1 op het vlak van onshore windenergie en wil zijn geïnstalleerde vermogen tegen 2021 verhogen tot meer dan 600 MW. 

Grégoire Dallemagne, CEO van Luminus: "De installatie van de windturbine op de site van Dow zal het bedrijf niet alleen in staat stellen zijn ecologische voetdruk te verkleinen; het wordt ook competitiever dankzij de daling van zijn energiefactuur.  We willen Dow bedanken voor het vertrouwen en we zijn er trots op dit bedrijf te kunnen begeleiden met deze zowel economische als ecologische (of eco-logische) investering.” 

Frank van der Meer, Directeur van de site Dow Silicones Belgium: “Dow Silicones Belgium organiseert met trots de inhuldiging van zijn tweede windturbine met Luminus op de site te Seneffe. Het partnerschap met Luminus in het kader van de bouw van deze tweede windturbine ligt helemaal in lijn met de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling die Dow tegen 2025 wil realiseren. Dow is steeds op zoek naar mogelijkheden om de ecologische voetafdruk van zijn activiteiten te verkleinen, en deze tweede turbine helpt ons dat doel te bereiken. Het partnerschap met Luminus geeft Dow toegang tot een ecologischere energiebron die bovendien een economisch voordeel met zich meebrengt. Dit project bewijst dat dit soort initiatieven voordelig zijn voor het milieu én de bedrijven. In 2011 zetten wij reeds onze eerste stappen in de sector van de hernieuwbare energie met de inhuldiging van onze eerste windturbine. Acht jaar later zijn we er bijzonder trots op dat een groot deel van ons energieverbruik (ongeveer 35% van het totaal) geproduceerd wordt door onze 2 windturbines, onze zonnepanelen en onze warmtekrachtkoppelingseenheid.”

 (1) op basis van 15.000 km/jaar en de gemiddelde uitstoot van het Belgische wagenpark van 152,5 g CO2/km 

 (2) op basis van een gemiddelde uitstoot van 6.150 kg/woning/jaar 

 

 

 

Over Dow

Dow (NYSE: DOW) combineert één van de meest uitgebreide panels van experts in technologie met industriële integratie, innovatievermogen en een wereldwijde dimensie om een winstgevende groei te creëren en uit te groeien tot het meest innoverende in materiaalkunde gespecialiseerde bedrijf, dat luistert naar zijn klanten en duurzaam omgaat met de planeet. Onze portefeuille van geavanceerde materialen, industriële tussenproducten en plastiek biedt onze klanten een brede waaier aan wetenschappelijke oplossingen in snel groeiende sectoren, zoals infrastructuur, de verpakkingssector en de consumptiegoederensector. Dow stelt ongeveer 37.000 mensen te werk op 113 sites die gevestigd zijn in 31 landen over de hele wereld. In 2018 realiseerde Dow een pro forma omzet van ongeveer 50 miljard dollar. Voor meer informatie kunt u terecht op de website www.dow.com. U kunt Dow ook volgen op Twitter via de hashtag @DowNewsroom.

Martine Moreau

Communication manager, Luminus

Paola Chiefalo

Site communications, Dow Silicones Belgium SPRL

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Luminus

We produceren elektriciteit en leveren energie en energiediensten. We zijn nummer 1 in onshore windenergie en waterkrachtenergie in België. We spelen ook een sleutelrol in de Belgische bevoorradingszekerheid dankzij meerdere elektriciteitscentrales op aardgas die het variabel karakter van zonne- en windenergie opvangen. Met een geïnstalleerd vermogen van 2.199 MW in januari 2024 vertegenwoordigt Luminus ongeveer 10% van het totale geïnstalleerde vermogen in België. We verkopen elektriciteit, gas en energiediensten aan residentiële en professionele klanten, met een marktaandeel van ongeveer 23%. We investeren in de energie-uitdagingen van morgen door onze klanten innovatieve oplossingen op het vlak van energie-efficiëntie aan te bieden en we blijven inzetten op hernieuwbare energie. We zijn met 2.915 medewerkers. De meerderheid van hen zet zich voltijds in voor de ontwikkeling van energie-efficiëntiediensten en hernieuwbare energie. Voor het twaalfde jaar op rij maakt ons bedrijf deel uit van de 87 bedrijven die verkozen zijn tot Top Employer in België. We bogen op een sterke lokale verankering en de expertise van de EDF Groep, een van de wereldleiders in de energiesector. Meer informatie is beschikbaar op www.luminus.be

Neem contact op met

Koning Albert II laan 7 1210 Brussel België

+32 (0)2 229 19 50

[email protected]

www.luminus.be