Een windturbine van Luminus op de site van Hydro in Ghlin (Mons)

Luminus heeft een windturbine gebouwd op het industrieterrein van Ghlin-Baudour, op het terrein van Hydro. Deze turbine zal jaarlijks ongeveer 6.500.000 kWh hernieuwbare energie produceren.  Daardoor zal de Hydro-fabriek in Ghlin, die bijna 9.000.000 kWh per jaar verbruikt, ongeveer 65% van haar stroom rechtstreeks uit windenergie kunnen halen.

Duurzaamheid zit diep verankerd in het Hydro-DNA

Hydro is een volledig geïntegreerd aluminiumbedrijf met 35.000 werknemers dat actief is in 40 landen over de hele wereld. De productiesite in Ghlin is gespecialiseerd in het recycleren van aluminiumschroot  (ca. 67,5 kt/jaar).

Hydro produceert verantwoord aluminium met een van de kleinste ecologische voetafdrukken ter wereld. De Hydro-fabriek in Hoogezand (Groningen) kreeg als eerste extrusiebedrijf wereldwijd het ASI-duurzaamheidscertificaat[1] toegekend. In de loop van 2019 zullen ook alle overige sites van Hydro in de Benelux, o.a. de site in Ghlin, ASI-gecertificeerd worden.

Volgens Bruno D’hondt, EVP Hydro Extrusion Europe, past deze investering perfect in de klimaatstrategie van Hydro: “We ontwikkelen de schoonste en meest energie-efficiënte technologie om aluminium te produceren. Ons doel is een duurzamere wereld te creëren door op innovatieve en efficiënte manieren natuurlijke grondstoffen om te zetten in  producten en oplossingen. Binnen afzienbare tijd willen wij onze productie volledig CO2-neutraal maken. Zo bieden we ook onze klanten de mogelijkheid CO2-neutrale grondstoffen in te zetten en bij te dragen tot een duurzamere wereld.”

Nummer 1 in onshore windenergie

Met zijn 189 windmolens, waarvan 70 op industriële sites, heeft Luminus een geïnstalleerd vermogen van bijna 450 MW aan hernieuwbare energie in België. Het bedrijf is nummer 1 op het vlak van onshore windenergie en wil zijn geïnstalleerde vermogen tegen 2021 verhogen tot meer dan 600 MW.

Luminus bouwt regelmatig windturbines op industriële sites, vooral in Vlaanderen, waar het bedrijf er al 89 installeerde, waarvan zes in 2017 bij Katoen Natie in de haven van Antwerpen. De windturbine van Ghlin is de tweede turbine die Luminus bouwt op een industriële site in Wallonië. Ze werd in gebruik genomen in januari 2019.

Grégoire Dallemagne, CEO van Luminus:  “Door deze windmolen te installeren op zijn site kan Hydro niet enkel zijn ecologische voetafdruk verkleinen maar ook zijn competitiviteit vergroten dankzij de daling van zijn energiefactuur.  We danken Hydro voor hun vertrouwen en zijn trots dat we hen mochten begeleiden in deze investering die zowel ecologisch als economisch is!”

Positieve impact op het milieu

Dankzij de installatie van deze turbine zal men jaarlijks 2.800 ton CO2 kunnen besparen in vergelijking met de uitstoot van een thermische centrale. Deze besparing stemt overeen met de uitstoot van ongeveer 1200 wagens (1) of 450 woningen (2).

 

 (1)  op basis van 15.000 km/jaar en de gemiddelde uitstoot van het Belgische wagenpark van 152,5 g CO2/km

 (2) op basis van een gemiddelde uitstoot van 6.150 kg/woning/jaar

 

[1] Aluminium Stewardship Initiative

 

 

 

Over Hydro

Hydro is een volledig geïntegreerd aluminiumbedrijf met 35.000 werknemers in 40 landen op alle continenten dat lokale expertise combineert met een wereldwijd bereik en ongeëvenaarde capaciteiten op het gebied van Research & Development. Hydro produceert primair aluminium, gewalste en geëxtrudeerde producten en gerecycleerd aluminium, maar ontgint ook bauxiet, raffineert aluminiumoxide en wekt energie op, wat van Hydro het enige 360°-bedrijf van de wereldwijde aluminiumindustrie maakt. Hydro is in alle aluminiummarktsegmenten aanwezig met verkoop­ en handelsactiviteiten in de hele waardeketen en levert aan meer dan 30.000 klanten. Dit bedrijf met hoofdkantoor in Noorwegen heeft ruim een eeuw ervaring op het vlak van hernieuwbare energie, technologie en innovatie en engageert zich om bij te dragen aan de levensvatbaarheid van zijn klanten en gemeenschappen door met innovatieve aluminiumoplossingen vorm te geven aan een duurzame toekomst.

Cédric Duszak

Casthouse Operations Manager, Hydro Extrusion Ghlin

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Luminus

We produceren elektriciteit en leveren energie en energiediensten. We zijn nummer 1 in onshore windenergie en waterkrachtenergie in België. We spelen ook een sleutelrol in de Belgische bevoorradingszekerheid dankzij meerdere elektriciteitscentrales op aardgas die het variabel karakter van zonne- en windenergie opvangen. Met een geïnstalleerd vermogen van 2.199 MW in januari 2024 vertegenwoordigt Luminus ongeveer 10% van het totale geïnstalleerde vermogen in België. We verkopen elektriciteit, gas en energiediensten aan residentiële en professionele klanten, met een marktaandeel van ongeveer 23%. We investeren in de energie-uitdagingen van morgen door onze klanten innovatieve oplossingen op het vlak van energie-efficiëntie aan te bieden en we blijven inzetten op hernieuwbare energie. We zijn met 2.915 medewerkers. De meerderheid van hen zet zich voltijds in voor de ontwikkeling van energie-efficiëntiediensten en hernieuwbare energie. Voor het twaalfde jaar op rij maakt ons bedrijf deel uit van de 87 bedrijven die verkozen zijn tot Top Employer in België. We bogen op een sterke lokale verankering en de expertise van de EDF Groep, een van de wereldleiders in de energiesector. Meer informatie is beschikbaar op www.luminus.be

Neem contact op met

Koning Albert II laan 7 1210 Brussel België

+32 (0)2 229 19 50

communication@luminus.be

www.luminus.be