Eerste slimme windmolen helpt Luik Natie Coldstore groeien

Logistieke specialist Luik Natie Coldstore pakt vandaag uit met een energieprimeur. Het bedrijf laat de koeling van zijn diepvriesmagazijnen in Kallo voortaan aansturen op basis van de beschikbaarheid van windenergie. Dat kan dankzij de eerste ‘slimme’ windmolen die vandaag officieel in gebruik is genomen door Eandis, in aanwezigheid van Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom. Mede dankzij deze investering kan Luik Natie Coldstore de capaciteit van zijn diepvriesmagazijnen eind volgend jaar verdubbelen.

Eandis zet eerste slimme windmolens op het elektriciteitsnet

Op de linkerscheldeoever van de Antwerpse haven startte Wind aan de Stroom dit voorjaar met de bouw van het grootste windmolenpark op land. Wind aan de Stroom, de projectvennootschap die werd opgericht om de ontwikkeling van windenergie op de linkerscheldeoever mogelijk te maken, nam voor de bouw Siemens onder de arm. Tegen eind september komen er 15 windmolens met een vermogen van elk 3 megawatt. Daarbij horen ook ‘slimme turbines’ die worden aangestuurd door netwerksignalen van Eandis, in het kader van een onderzoeksproject rond slimme netten.

Dankzij slimme technieken kan Eandis de windmolens aansluiten op het bestaande elektriciteitsnet. Daardoor zijn er minder dure en tijdrovende netinvesteringen nodig, bijvoorbeeld in kabels en transformatoren. De slimme aansturing zorgt er bovendien voor dat de windmolens op elk moment zoveel mogelijk groene stroom op het net kunnen brengen, zelfs bij een defect op de netten van Eandis of Elia.

Via een nieuw netwerkbeheerssysteem dat dit voorjaar in gebruik werd genomen, meet Eandis permanent de stroom, de spanning en - op bepaalde delen - de temperatuur in de kabels. Zo wordt er actief over gewaakt dat de fysieke limiet van de kabels niet wordt overschreden. Is er toch een abnormale situatie waarin overbelasting dreigt, dan stuurt Eandis een signaal om de wieken net genoeg uit de wind te zetten of om te zorgen voor een groter verbruik door bedrijven in de buurt. Dat proces gebeurt automatisch, zonder enige menselijke tussenkomst.

Slimme vraagsturing bij Luik Natie Coldstore

De eerste slim aangestuurde windmolen staat op de terreinen van Luik Natie Coldstore en werd vandaag in dienst genomen. Hij zorgt er mee voor dat er veel groene stroom beschikbaar is voor bedrijven in de buurt. Luik Natie Coldstore ging nog een stap verder, door zijn elektriciteitsafname ook maximaal af te stemmen op de beschikbaarheid van windenergie. Via een slimme sturing op de koelcompressoren, kan Luik Natie Coldstore op de meest optimale manier groene elektriciteit gebruiken.

De slimme sturing van Luik Natie Coldstore combineert de weersvoorspellingen met gegevens van Eandis over de windenergieproductie in de buurt, om te beslissen wanneer de diepvriesmagazijnen best worden gekoeld. Als er veel goedkope windenergie is, kunnen de diepvriesmagazijnen kouder worden gekoeld (bijvoorbeeld tot -25 °C in plaats van -21 °C). Is er nadien minder wind, dan kan de koeling worden stilgelegd tot een aanvaardbare temperatuurstijging. Zo kan het bedrijf tot 40% besparen op zijn stroomfactuur.

Het slimme energieproject helpt Luik Natie Coldstore om te groeien. Het is een belangrijk onderdeel in het investeringsplan om het aantal diepvriesmagazijnen in de tweede helft van 2016 te verdubbelen. Daarbij zullen 25 extra personeelsleden worden aangeworven. De slimme energiesturing biedt ook toekomstmogelijkheden. Zo plant het bedrijf slimme aansluitstations voor diepvriescontainers, die anders gekoeld zouden moeten worden via ingebouwde generatoren.

Toekomstmogelijkheden

‘Deze eerste slimme windturbine toont duidelijk de meerwaarde aan van onze slimme energienetten, waar we de voorbije jaren hard aan hebben gewerkt’, zegt Walter Van den Bossche, CEO van Eandis. ‘Zo implementeerde Eandis dit voorjaar een nieuw netwerkbeheerssysteem van waaruit we ons volledige middenspanningsnet, dat bestaat uit 227 transformatorstations en 780 schakelposten, centraal kunnen meten en aansturen. Dat is uniek in Europa. Het vormt een fundament voor de bouw van slimme energietechnieken, cruciaal in het energieverhaal van morgen.’

‘Diepvriesmagazijnen verbruiken veel stroom,’ zegt Stefaan Verhelst, CEO van Luik Natie. ‘De slimme windmolens gaven ons inspiratie om - samen met onze koelinstallateur - op zoek te gaan naar slimme energietechnieken. Ook onze energieleverancier EDF Luminus dacht actief mee. Daardoor kunnen we onze energiekost verlagen van 25 naar 10% van onze totale werkingskosten. En die extra financiële slagkracht gaan we gebruiken om onze capaciteit fors uit te breiden en extra mensen aan te werven.’

Meer info? Bezoek dan de webpagina van Eandis over slimme netten:
www.eandis.be > Over Eandis > Het bedrijf > Nieuwe ontwikkelingen > Slimme netten

Foto’s? Bekijk ze in de perskamer van Eandis (www.eandis.be/pers)

Perscontacten:

Eandis – Simon Van Wijmeersch

simon.vanwijmeersch@eandis.be

0476 30 10 34

 

Wind aan de Stroom – Giovanni Vercammen giovanni.vercammen@windaandestroom.be 0473 58 32 78

 

Luik Natie – Pascal Gybels

pascal.gybels@luiknatie.be  
0477 321 706

 

Elia – Kathleen Iwens

kathleen.iwens@elia.be
0478 66 45 55

 

Siemens - Stéphanie Legay

stephanie.legay@siemens.com
0475 63 53 90 

EDF Luminus – Nico De Bie

nico.debie@edfluminus.be
0474 88 36 48

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Luminus

We produceren elektriciteit en leveren energie en energiediensten. We zijn nummer 1 in onshore windenergie en waterkrachtenergie in België. We spelen ook een sleutelrol in de Belgische bevoorradingszekerheid dankzij meerdere elektriciteitscentrales op aardgas die het variabel karakter van zonne- en windenergie opvangen. Met een geïnstalleerd vermogen van 2.199 MW in januari 2024 vertegenwoordigt Luminus ongeveer 10% van het totale geïnstalleerde vermogen in België. We verkopen elektriciteit, gas en energiediensten aan residentiële en professionele klanten, met een marktaandeel van ongeveer 23%. We investeren in de energie-uitdagingen van morgen door onze klanten innovatieve oplossingen op het vlak van energie-efficiëntie aan te bieden en we blijven inzetten op hernieuwbare energie. We zijn met 2.915 medewerkers. De meerderheid van hen zet zich voltijds in voor de ontwikkeling van energie-efficiëntiediensten en hernieuwbare energie. Voor het twaalfde jaar op rij maakt ons bedrijf deel uit van de 87 bedrijven die verkozen zijn tot Top Employer in België. We bogen op een sterke lokale verankering en de expertise van de EDF Groep, een van de wereldleiders in de energiesector. Meer informatie is beschikbaar op www.luminus.be

Neem contact op met

Koning Albert II laan 7 1210 Brussel België

+32 (0)2 229 19 50

communication@luminus.be

www.luminus.be