Energieprestatiecontract voor de polytechnische school van Hoei: elk jaar 340 ton minder CO2 dankzij de Provincie Luik en Luminus Solutions

Op dinsdag 5 januari brachten de Waalse ministers Willy Borsus en Christophe Collignon een werkbezoek aan de polytechnische school van Hoei, een van de sites in de provincie Luik waarvoor het centraal loket van RenoWatt een energieprestatiecontract heeft afgesloten. De ideale gelegenheid om een eerste balans op te maken.

Waalse overheidsinstellingen begeleiden in hun energietransitie

RenoWatt heeft als doel de deelnemende overheden bij te staan in hun energietransitie. Via zijn centraal loket, dat medegefinancierd wordt door de Waalse regering en de EIB (Europese Investeringsbank), biedt RenoWatt hen uitgebreide ondersteuning bij de energierenovatie van hun gebouwen.

RenoWatt zag het levenslicht in de provincie Luik op initiatief van de GRE-Liège. Na een proefperiode werd het project uitgebreid tot het hele grondgebied van de provincie. De polytechnische school van Hoei is een van de sites van deze eerste fase.

De school maakt deel uit van een energieprestatiecontract (EPC) voor 14 scholen in de provincie Luik, de stad Seraing en de gemeente Oupeye dat in december 2016 door Luminus Solutions werd binnengehaald.

Vermindering van het energieverbruik en van de uitstoot van broeikasgassen

De Provincie Luik heeft Luminus Solutions, een filiaal van Luminus, niet alleen de uitvoering van een volledig en geoptimaliseerd werkplan voor verschillende van haar vestigingen toevertrouwd, maar ook het onderhoud van de verwarmingsinstallaties en de opvolging van de performantie van de installaties gedurende 15 jaar. Dankzij de werken die uitgevoerd werden door Luminus Solutions, is het energieverbruik en de uitstoot van de broeikasgassen met 50% gedaald. Luminus Solutions voert alle werkzaamheden uit in samenwerking met haar lokale partners in het kader van een energieprestatiecontract (EPC). Dit is een zeer interessante formule voor de klant, zoals Raoul Nihart, CEO van Luminus Solutions, uitlegt: “Een energieprestatiecontract stelt een overheid in staat haar energieverbruik op verschillende sites duurzaam te verminderen. Het EPC voorziet een reeks energiebesparende ingrepen evenals onderhoudsdiensten die ons toelaten een langetermijnverbintenis aan te gaan. Met het EPC beschikken de lokale overheden over een doeltreffend instrument om de milieu-uitdagingen aan te pakken.”

Een groenere polytechnische school van Huy: elk jaar 340 ton minder CO2

Al bijna een jaar voert Luminus Solutions op de site van de school een reeks energiebesparende ingrepen uit. Het isoleren en renoveren van gevels, het vervangen van schrijnwerk, het isoleren van daken, het plaatsen van valse plafonds, het verbeteren van de verlichting, het installeren van zonnepanelen, het grondig renoveren van de ketelhuizen … de lijst is lang. Het belang van deze ingrepen lijkt evident in een tijd waarin de klimaatuitdagingen ons dwingen om het totale energieverbruik en de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

Enkele sprekende cijfers

  • In de polytechnische school liggen de gerealiseerde besparingen hoger dan verwacht. Tijdens het eerste stabilisatiejaar werd meer dan 50% aan primaire energie bespaard, d.w.z. meer dan 1.200.000 kWh.
  • De isolatiecoëfficiënt van de nieuwe ramen is tot vier keer hoger dan die van een houten raamwerk met enkele beglazing.
  • De geïnstalleerde zonnepanelen op het centrale gebouw hebben een totaal vermogen van 100 kWc, genoeg om elk jaar meer dan 95.000 kWh te produceren, wat overeenkomt met het jaarlijkse verbruik van meer dan 20 gezinnen.

De ambitie van Luminus: bouwen aan een CO2-neutrale toekomst

“Bij Luminus willen we bouwen aan een CO2-neutrale energietoekomst waarbij bescherming van de planeet, welzijn en economische groei met elkaar verzoend worden dankzij elektriciteit en innovatieve oplossingen en diensten”, verduidelijkt Grégoire Dallemagne, CEO van Luminus. “Een project zoals RenoWatt kadert volledig in onze strategie om onze klanten te helpen hun CO2-voetafdruk te verkleinen en de groene stroom die ze nodig hebben, zelf te produceren, zoals hier in Hoei. Wij zijn er trots op dat onze filialen, zoals Luminus Solutions, de openbare sector helpen bij zijn energietransitie. Samen maken we het verschil.” 

Willy Borsus, viceminister-president van de Waalse Regering:  "De energietransitie is nu. Voor een CO2-neutrale energietoekomst is het noodzakelijk om te leren hoe je veel efficiënter met energie omgaat. Het verbeteren van de energie-efficiëntie van openbare gebouwen is een van de stappen en dat is het doel van RenoWatt. Het verheugt mij dat het proefproject in de Ecole Polytechnique van Hoei, het eerste succes in een lange reeks, een positief resultaat heeft opgeleverd. Dit project voor de isolatie en renovatie van gebouwen biedt ook een zeer grote kans op besparingen en het scheppen van werkgelegenheid, met inbegrip van lokale werkgelegenheid. Daarnaast bieden de nieuwe technieken die worden toegepast, de huidige technologieën en de digitale technologie belangrijke aanvullende perspectieven. Dit type bouwplaats vormt ongetwijfeld een belangrijk onderdeel van het Waalse herstel- en overgangsplan. »

Over Luminus Solutions  

Luminus Solutions werd opgericht in 2016 door Luminus en Dalkia. Het bedrijf valoriseerde de deskundigheid en ervaring van zijn twee aandeelhouders en biedt oplossingen aan B2B-klanten in België om energie te besparen via renovatie en onderhoud van installaties. Na slechts enkele jaren is Luminus Solutions erin geslaagd om verschillende energieprestatiecontracten (EPC’s) binnen te halen en uit te voeren in Brussel, Vlaanderen en Wallonië. Het bedrijf levert ondertussen ook technisch onderhoud in een groot deel van België en heeft de eerste stappen gezet op de industriële markt voor energie-efficiëntie.

Documentation_Renowatt.pptx

PPTX - 4.2 Mb

Nico De Bie

Head of External Communications, Luminus

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Luminus

We produceren elektriciteit en leveren energie en energiediensten. We zijn nummer 1 in onshore windenergie en waterkrachtenergie in België. We spelen ook een sleutelrol in de Belgische bevoorradingszekerheid dankzij meerdere elektriciteitscentrales op aardgas die het variabel karakter van zonne- en windenergie opvangen. Met een geïnstalleerd vermogen van 2.199 MW in januari 2024 vertegenwoordigt Luminus ongeveer 10% van het totale geïnstalleerde vermogen in België. We verkopen elektriciteit, gas en energiediensten aan residentiële en professionele klanten, met een marktaandeel van ongeveer 23%. We investeren in de energie-uitdagingen van morgen door onze klanten innovatieve oplossingen op het vlak van energie-efficiëntie aan te bieden en we blijven inzetten op hernieuwbare energie. We zijn met 2.915 medewerkers. De meerderheid van hen zet zich voltijds in voor de ontwikkeling van energie-efficiëntiediensten en hernieuwbare energie. Voor het twaalfde jaar op rij maakt ons bedrijf deel uit van de 87 bedrijven die verkozen zijn tot Top Employer in België. We bogen op een sterke lokale verankering en de expertise van de EDF Groep, een van de wereldleiders in de energiesector. Meer informatie is beschikbaar op www.luminus.be

Neem contact op met

Koning Albert II laan 7 1210 Brussel België

+32 (0)2 229 19 50

communication@luminus.be

www.luminus.be