Gemeente Dilbeek bespaart 19% op energie samen met Luminus

De gemeente Dilbeek wil haar steentje bijdragen in de strijd tegen de klimaatopwarming en tekende een energieprestatiecontract (EPC) met EDF Luminus Solutions, dochteronderneming van Luminus, om de energie-efficiëntie van haar gemeentelijke gebouwen te verbeteren. Hierdoor kan de gemeente 19% besparen op haar energieverbruik en haar CO2-uitstoot terugdringen. 

De strijd tegen de klimaatopwarming

Dilbeek heeft de ambitie om haar CO2-uitstoot tegen 2040 met 50% te verminderen. Tegen 2060 wil de gemeente zelfs klimaatneutraal zijn. Schepen Diane Van Hove: “Om alle Dilbekenaren mee te krijgen in ons verhaal moeten we als gemeente zelf het goede voorbeeld geven. In het kader van het globaal klimaatactieplan en het Burgemeestersconvenant tekenden we in 2016 reeds in op het EPC-coachingtraject van de provincie. Samen met de gespecialiseerde facilitator Energinvest gingen we op zoek naar een geschikte partner om dit project te realiseren. We zijn dan ook blij dat Luminus onze gemeentelijke gebouwen energie-efficiënter zal maken.”

Ook voor Luminus is de strijd tegen de klimaatopwarming een werk van elke dag. Het bedrijf wil haar klanten helpen minder en slimmer te verbruiken. De energie die ze toch nog nodig hebben, produceert het bedrijf steeds meer op hernieuwbare wijze. In 2016 richtte Luminus daartoe EDF Luminus Solutions op dat instaat voor het technisch beheer van gebouwen (administratieve gebouwen, scholen, sporthallen, flatgebouwen, industrie, ...) op basis van energieprestatiecontracten (EPC). Met zo’n EPC verbindt EDF Luminus Solutions zich tot een daling van het energieverbruik door enerzijds te investeren in performante uitrustingen en door anderzijds het optimale onderhoud van die uitrustingen te garanderen.

Energie-efficiëntie gemeentelijke gebouwen

Het energieprestatiecontract met de Gemeente Dilbeek omvat het verbeteren van de energie-efficiëntie en het onderhoud van de installaties van het gemeentelijk zwembad, het cultureel centrum en de gemeentelijke scholen. Andere gebouwen die mee opgenomen worden zijn Dil’Arte, kasteel De Viron, het administratief centrum Kasteelhoeve, Sporthal Ten Gaerde, de sportaccommodatie Roelandsveld en de Welzijnscampus.

In het gemeentelijk zwembad Dilkom bijvoorbeeld wordt een warmtekrachtkoppeling en een nieuwe stookplaats geïnstalleerd. Ook de sturing van de verwarming wordt herbekeken en de leidingen worden geïsoleerd. Dit alles zal resulteren in een energiebesparing van 26%, maar ook in een beter comfort voor de gebruikers van het zwembad.

In het Cultureel Centrum Westrand kan het energieverbruik met 23% worden verminderd. Schepen Van Hove: “In Westrand worden 490 zonnepanelen geïnstalleerd. Er wordt ook gezorgd voor een relighting die een aanzienlijke besparing zal betekenen. En ook hier weer met als eindresultaat niet enkel het financiële, maar ook een verminderde CO2 -uitstoot en een aangenamere beleving voor de bezoeker.”

Energieprestatiecontract van 10 jaar

De gemeente Dilbeek opteerde voor een energieprestatiecontract van tien jaar omdat het zo de garantie krijgt dat de voorziene energiebesparingen worden behaald én dat ze behouden blijven tijdens de duur van het contract. Met de inkomstenstroom, te danken aan de energiebesparing, worden de kosten van de gerealiseerde energiebesparende investeringen afbetaald. Schepen Diane Van Hove: “Dilbeek heeft een grote hoeveelheid gebouwen in beheer waarvan vele energieverslindend. Een onderhoudsenergieprestatiecontract biedt de gepaste oplossing.”

Grégoire Dallemagne, CEO van Luminus: “De meest groene energie is de energie die je niet verbruikt. Iets wat de gemeente Dilbeek met dit energieprestatiecontract goed begrepen heeft. Samen met onze filialen EDF Luminus Solutions, ATS en Insaver verbinden we er ons toe om hun energieverbruik én hun ecologische voetafdruk te laten dalen.”

Over Dilbeek

De gemeente Dilbeek is een gemeente in Vlaams-Brabant met 42.000 inwoners, met volgende deelgemeenten: Dilbeek, Itterbeek, Groot-Bijgaarden, Schepdaal, Sint-Martens-Bodegem en Sint-Ulriks-Kapelle. Het gemeentelijk gebouwenpatrimonium telt 75 gebouwen.

Over Energinvest

Energinvest (www.energinvest.be) is een strategisch, financieel en operationeel consultancy-bedrijf, gespecialiseerd in het ontwerp, de implementatie en financiering van energetische gebouwrenovatieprogramma’s. Als EPC-facilitator is Energinvest actief in de ESCO-markt sinds 2009. Energinvest is onder andere ontwikkelaar van de smart EPC-aanpak, een innovatief model voor Onderhouds- en Energieprestatiecontracten dat reeds bij vele overheden gebruikt wordt. Verschillende Vlaamse steden en gemeenten en andere overheidsinstanties hebben reeds beroep gedaan voor de facilitatie van hun EPC-projecten.

Nico De Bie

Head of External Communication, EDF Luminus

Diane Van Hove

Schepen van ondersteunende diensten, Gemeente Dilbeek

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Luminus

We produceren elektriciteit en leveren energie en energiediensten. We zijn nummer 1 in onshore windenergie en waterkrachtenergie in België. We spelen ook een sleutelrol in de Belgische bevoorradingszekerheid dankzij meerdere elektriciteitscentrales op aardgas die het variabel karakter van zonne- en windenergie opvangen. Met een geïnstalleerd vermogen van 2.199 MW in januari 2024 vertegenwoordigt Luminus ongeveer 10% van het totale geïnstalleerde vermogen in België. We verkopen elektriciteit, gas en energiediensten aan residentiële en professionele klanten, met een marktaandeel van ongeveer 23%. We investeren in de energie-uitdagingen van morgen door onze klanten innovatieve oplossingen op het vlak van energie-efficiëntie aan te bieden en we blijven inzetten op hernieuwbare energie. We zijn met 2.915 medewerkers. De meerderheid van hen zet zich voltijds in voor de ontwikkeling van energie-efficiëntiediensten en hernieuwbare energie. Voor het twaalfde jaar op rij maakt ons bedrijf deel uit van de 87 bedrijven die verkozen zijn tot Top Employer in België. We bogen op een sterke lokale verankering en de expertise van de EDF Groep, een van de wereldleiders in de energiesector. Meer informatie is beschikbaar op www.luminus.be

Neem contact op met

Koning Albert II laan 7 1210 Brussel België

+32 (0)2 229 19 50

communication@luminus.be

www.luminus.be