Groene energie: Luminus en Google ondertekenen een stroomafnameovereenkomst (CPPA) van 12 jaar voor 4 nieuwe windprojecten

Luminus zal Google voor zijn activiteiten in België groene energie leveren, afkomstig van vier recente onshore windprojecten met een totaal vermogen van 23,8 MW. De overeenkomst voorziet in de aankoop en levering van meer dan 550 GWh onshore windenergie over een periode van 12 jaar. De levering van de groene stroom zal uiterlijk in 2024 van start gaan.

Specifieke windprojecten ​
Met deze stroomafnameovereenkomst - een CPPA is een bilaterale overeenkomst tussen een producent en een verbruiker - zetten de twee bedrijven een nieuwe stap in de energietransitie. Luminus zal aan Google duurzame energie leveren, afkomstig van vier specifieke windprojecten, samen met de bijbehorende Garanties van Oorsprong. Drie van de vier projecten zijn mede-eigendom van verschillende partners en worden samen met hen ontwikkeld via de filialen van Luminus: e-NosVents (samen met IDETA) en Demainvest (samen met Wallonie Entreprendre). Luminus schat dat deze CPPA de koolstofvoetafdruk van Google met meer dan 6.700 ton CO2 per jaar zal verminderen (80.300 ton gedurende de looptijd van de overeenkomst, wat overeenstemt met de uitstoot van het jaarlijkse gas- en elektriciteitsverbruik van meer dan 22.000 huishoudens).

Op weg naar klimaatneutraliteit
Deze overeenkomst, die tot doel heeft de CO2-uitstoot op lange termijn te verminderen, kadert volledig binnen de doelstellingen op vlak van energie-efficiëntie van beide ondernemingen en binnen het engagement van Luminus om de energietransitie van de industriële actoren te ondersteunen.

Om de afhankelijkheid van fossiele energiebronnen te verminderen en in een context van fluctuerende energieprijzen biedt de ontwikkeling van windenergie op bedrijventerreinen ondernemingen de kans om een succesvolle drievoudige transitie te maken: economisch, maatschappelijk en ecologisch. Op die manier kunnen de bedrijven hun concurrentievermogen verhogen en hun CO2-uitstoot drastisch verminderen. Dankzij dit initiatief helpt Luminus de koolstofuitdagingen aan te pakken.

Samen, maken we het verschi!

Grégoire Dallemagne, CEO van Luminus : "Klimaatneutraliteit kan enkel bereikt worden door gezamenlijke inspanningen. De teams van Luminus verbinden zich ertoe te bouwen aan een CO2-neutrale energietoekomst, onder andere door bedrijven koolstofarme elektriciteit en energie-efficiënte oplossingen aan te bieden. Deze overeenkomst met Google is een volgende stap in de verwezenlijking van onze gezamenlijke milieudoelstellingen. We zijn blij dat we Google hierbij kunnen begeleiden en bedanken het bedrijf voor zijn vertrouwen."
Thierry Geerts, nationaal directeur van Google in België: “Duurzame ontwikkeling is sinds het ontstaan van het bedrijf een van de kernwaarden van Google. Al meer dan tien jaar spelen we een pioniersrol en bouwen we aan een koolstofvrije toekomst. Om onze doelstelling te verwezenlijken om tegen 2030 wereldwijd 24/7 volledig op koolstofvrije energie te draaien, zijn samenwerkingsverbanden en partnerships nodig met toonaangevende actoren uit de energiesector, zoals Luminus, die zich gezamenlijk inzetten voor duurzame energiepraktijken op lange termijn.”
Philippe Henry, vice-president van de Waalse regering : "Als minister van Energie en Klimaat ben ik blij met dit initiatief, dat aantoont dat Google een proces op gang wil brengen dat het bedrijf helpt met zijn energietransitie door het gebruik van hernieuwbare elektriciteit, en vooral elektriciteit die op Waals grondgebied wordt geproduceerd. Deze overeenkomst met Luminus is volledig in lijn met de doelstellingen van het Plan Air Climat Energie (PACE) dat we onlangs in de regering hebben aangenomen."

Stéphane Cornet

External Communications Manager, Luminus

Michiel Sallaets

Communications Lead Google Belgium, Luxembourg and Finland, The Netherlands, Google

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Luminus

We produceren elektriciteit en leveren energie en energiediensten. We zijn nummer 1 in onshore windenergie en waterkrachtenergie in België. We spelen ook een sleutelrol in de Belgische bevoorradingszekerheid dankzij meerdere elektriciteitscentrales op aardgas die het variabel karakter van zonne- en windenergie opvangen. Met een geïnstalleerd vermogen van 2.199 MW in januari 2024 vertegenwoordigt Luminus ongeveer 10% van het totale geïnstalleerde vermogen in België. We verkopen elektriciteit, gas en energiediensten aan residentiële en professionele klanten, met een marktaandeel van ongeveer 23%. We investeren in de energie-uitdagingen van morgen door onze klanten innovatieve oplossingen op het vlak van energie-efficiëntie aan te bieden en we blijven inzetten op hernieuwbare energie. We zijn met 2.915 medewerkers. De meerderheid van hen zet zich voltijds in voor de ontwikkeling van energie-efficiëntiediensten en hernieuwbare energie. Voor het twaalfde jaar op rij maakt ons bedrijf deel uit van de 87 bedrijven die verkozen zijn tot Top Employer in België. We bogen op een sterke lokale verankering en de expertise van de EDF Groep, een van de wereldleiders in de energiesector. Meer informatie is beschikbaar op www.luminus.be

Neem contact op met

Koning Albert II laan 7 1210 Brussel België

+32 (0)2 229 19 50

communication@luminus.be

www.luminus.be