Groene energie langs fietsroute in Hoegaarden

Luminus Solutions en Vanparijs Engineers voorzien gratis laadpunt voor fietsers

Bezoekers van Luminus Solutions en Vanparijs Engineers aan industriepark Blevyeld in Hoegaarden worden voortaan begroet door een Smartflower, een zes meter hoge zonne-installatie met twaalf zonnepanelen die als bloemblaadjes de zon volgen. De Smartflower wekt zo’n 4000 kWh groene energie op per jaar, energie waarvan, onder meer, fietsers op de fietsroute naast het bedrijf gratis gebruik zullen kunnen maken. 

Groene energie & sensibilisering

De Smartflower is geïnspireerd op zonnebloemen die het maximum halen uit het beschikbare zonlicht door met de zon mee te draaien. Zodra de zon opkomt, bloeit deze Smartflower open en richt ze zich automatisch naar de zon en begint ze dankzij de twaalf zonnepanelen onmiddellijk elektriciteit te produceren.

Frank Schoonacker, Director Corporate Affairs van Luminus: Vanuit klimaatoogpunt staan we op een keerpunt in onze geschiedenis. Groene energie is een game changer met het oog op de strijd tegen de klimaatopwarming. Luminus zet volop op in op groene energie en met deze Smartflower brengen we dat extra onder de aandacht”.  

De strijd tegen de klimaatopwarming & lokale verankering

De strijd tegen de klimaatverandering is een absolute prioriteit. Luminus hoeft daar niet meer van te worden overtuigd. De onderneming is zeer goed geplaatst om bij te dragen tot de oplossing. De strategische ambitie van Luminus is om de geprefereerde energiepartner te worden door zijn klanten te helpen hun CO2-voetafdruk te verkleinen met energie-efficiënte oplossingen en hernieuwbare energie. Luminus doet hiervoor onder andere beroep op haar dochterbedrijven Luminus Solutions en Vanparijs Engineers uit Hoegaarden.

Luminus Solutions staat in voor het technisch beheer van gebouwen (administratieve gebouwen, scholen, sporthallen, flatgebouwen, industrie,..) op basis van energieprestatiecontracten (EPC). Met zo’n EPC verbindt Luminus Solutions zich tot een daling van het energieverbruik door enerzijds te investeren in performante uitrustingen en door anderzijds het optimale onderhoud van die uitrustingen te garanderen.  

Vanparijs Engineers biedt al meer dan 20 jaar gespecialiseerd advies en geïntegreerde oplossingen in het domein van ononderbroken stroomvoorziening en decentrale energieproductie. Ze ontwerpen, bouwen, onderhouden en investeren in dynamische UPS systemen en installaties voor warmtekrachtkoppeling (WKK).

“Met deze Smartflower hier in onze voortuin worden voorbijgangers en bezoekers van Vanparijs Engineers en Luminus Solutions voortdurend bewust gemaakt van het belang van groene energie”, zegt Patrick Steegmans, Vice-President Technologies and Director UPS van Vanparijs Engineers.Fietsers die gebruik maken van de fietsroute die naast het bedrijf loopt (tussen knooppunt 15 en 69), kunnen hier even halt houden, uitrusten en meteen ook hun smartphone en fiets opladen dankzij de lokale geproduceerde, groene energie... volledig gratis uiteraard.”

De Smartflower blijft zeker tot eind januari 2020 in Hoegaarden staan.

Peter Dercon

Head of External Communication a.i., Luminus

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Luminus

We produceren elektriciteit en leveren energie en energiediensten. We zijn nummer 1 in onshore windenergie en waterkrachtenergie in België. We spelen ook een sleutelrol in de Belgische bevoorradingszekerheid dankzij meerdere elektriciteitscentrales op aardgas die het variabel karakter van zonne- en windenergie opvangen. Met een geïnstalleerd vermogen van 2.199 MW in januari 2024 vertegenwoordigt Luminus ongeveer 10% van het totale geïnstalleerde vermogen in België. We verkopen elektriciteit, gas en energiediensten aan residentiële en professionele klanten, met een marktaandeel van ongeveer 23%. We investeren in de energie-uitdagingen van morgen door onze klanten innovatieve oplossingen op het vlak van energie-efficiëntie aan te bieden en we blijven inzetten op hernieuwbare energie. We zijn met 2.915 medewerkers. De meerderheid van hen zet zich voltijds in voor de ontwikkeling van energie-efficiëntiediensten en hernieuwbare energie. Voor het twaalfde jaar op rij maakt ons bedrijf deel uit van de 87 bedrijven die verkozen zijn tot Top Employer in België. We bogen op een sterke lokale verankering en de expertise van de EDF Groep, een van de wereldleiders in de energiesector. Meer informatie is beschikbaar op www.luminus.be

Neem contact op met

Koning Albert II laan 7 1210 Brussel België

+32 (0)2 229 19 50

communication@luminus.be

www.luminus.be