Groot buurtfeest aan de voet van de Luminus windturbines in Laarne en Lochristi

Luminus, nummer 1 in windenergie op het vasteland in België, huldigt vanavond  ter gelegenheid van Wereld Winddag drie nieuwe windturbines in die het bedrijf heeft gebouwd langs de E17 ter hoogte van Laarne en Lochristi. De inwoners van Laarne en Lochristi zijn uitgenodigd om mee te vieren. Ook Vlaams minister van Energie Bart Tommelein tekent present. Hij klimt ten voordele van Kom op Tegen Kanker omstreeks 16u naar de top van één van de windturbines.

Luminus Windfeest voor de omwonenden

Luminus is verheugd over de vertrouwensrelatie die het tijdens de ontwikkeling en bouw van dit windmolenpark met alle buurtbewoners heeft kunnen opbouwen. Om hen te bedanken organiseert het bedrijf vanavond tussen 16u en 20u een Luminus Windfeest. Alle ingrediënten zijn aanwezig om er een leuke dag van te maken: bezoek windmolen, springkasteel, lokale lekkernijen, degustatie van lokaal bier, schminkstand voor de allerkleinsten, enz. Minister Bart Tommelein tekent ook present. Ten voordele van Kom op Tegen Kanker lanceerde hij een veiling waarbij je kon bieden om een windturbine tot aan de top te beklimmen. Samen met de winnaar van deze veiling start hij omstreeks 16u met de beklimming.

Adres: Hanselaarstraat 40, 9080 Lochristi

Groene stroom voor 4775 gezinnen

Het windmolenpark van Laarne-Lochristi telt 3 turbines van elk 2,3 MW en zal 16.7000.000 kWh groene energie per jaar produceren, wat overeenstemt met het gemiddelde jaarverbruik van 4.775 gezinnen (1).  Dankzij dit nieuwe park zal elk jaar bijna 7.214 ton CO2 vermeden worden in vergelijking met een thermische centrale, hetzij het equivalent van de uitstoot van 3.153 wagens (2) of 1.173 gezinnen (3).

Grégoire Dallemagne, CE0 van EDF Luminus: “Elke nieuwe windmolen is een stap vooruit naar een groenere wereld, maar ik ben vooral verheugd over de lokale betrokkenheid van de buurtbewoners. Via onze coöperatieve kunnen ze mee investeren in een van de windturbines op het grondgebied van Lochristi. Zo versterken we de lokale verankering en moedigen we de burgers aan om deel uit te maken van de energietransitie.

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein: “In Windkracht 2020, het Windplan van de Vlaamse overheid, pleiten wij voor extra windturbines in havens, nabij militaire domeinen of langs autowegen. De aanleg van dit nieuwe windturbinepark langs de E17 past dus in die filosofie. Dat buurtbewoners, of andere geïnteresseerden ook coöperanten kunnen worden, maakt het nog mooier. Op die manier genieten zij mee van hernieuwbare energie en delen zij in de winst. Participatie vergroot het draagvlak en is de sleutel voor een geslaagde energieomslag.”

De strijd tegen de klimaatopwarming

Luminus speelt al meerdere jaren een belangrijke rol in de strijd tegen de klimaatopwarming. Het bedrijf is nummer 1 in windenergie op het vasteland en waterkracht in België. Met haar windmolenpark van 164 turbines produceert Luminus jaarlijks bijna 750 GWh hernieuwbare energie. Dat komt overeen met het jaarlijks energieverbruik van ongeveer 214.825 gezinnen. Met haar zeven waterkrachtcentrales, waarvan zes op de Maas en een op de Samber, voorziet het bedrijf 60.000 Belgische gezinnen van groene stroom.

      (1) op basis van een verbruik van 3.500 kWh/jaar
      (2) op basis van 15.000 km/jaar en de gemiddelde uitstoot van het Belgische wagenpark van 152,5 g CO2/km
      (3) op basis van de gemiddelde uitstoot van 6.150 kg/woning/jaar

 

 

Nico De Bie

Head of External Communication, EDF Luminus

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Luminus

We produceren elektriciteit en leveren energie en energiediensten. We zijn nummer 1 in onshore windenergie en waterkrachtenergie in België. We spelen ook een sleutelrol in de Belgische bevoorradingszekerheid dankzij meerdere elektriciteitscentrales op aardgas die het variabel karakter van zonne- en windenergie opvangen. Met een geïnstalleerd vermogen van 2.199 MW in januari 2024 vertegenwoordigt Luminus ongeveer 10% van het totale geïnstalleerde vermogen in België. We verkopen elektriciteit, gas en energiediensten aan residentiële en professionele klanten, met een marktaandeel van ongeveer 23%. We investeren in de energie-uitdagingen van morgen door onze klanten innovatieve oplossingen op het vlak van energie-efficiëntie aan te bieden en we blijven inzetten op hernieuwbare energie. We zijn met 2.915 medewerkers. De meerderheid van hen zet zich voltijds in voor de ontwikkeling van energie-efficiëntiediensten en hernieuwbare energie. Voor het twaalfde jaar op rij maakt ons bedrijf deel uit van de 87 bedrijven die verkozen zijn tot Top Employer in België. We bogen op een sterke lokale verankering en de expertise van de EDF Groep, een van de wereldleiders in de energiesector. Meer informatie is beschikbaar op www.luminus.be

Neem contact op met

Koning Albert II laan 7 1210 Brussel België

+32 (0)2 229 19 50

communication@luminus.be

www.luminus.be