Halen kreeg er op één dag 5.725 bomen bij dankzij Luminus Forest in One Day

6 februari 2022

Vandaag, zondag 6 februari 2022, hebben enkele honderden mensen tijdens Luminus Forest in One Day, de nationale boomplantactie georganiseerd door Luminus, Jane Goodall Institute (JGI) Belgium, De Bosgroepen en Sylva Nova, ondanks de regen en wind 15.000 bomen geplant op twee verschillende locaties in België. In Halen werden zo op één dag 5.725 bomen geplant, goed voor een bos van drie voetbalvelden groot. Op hetzelfde ogenblik vond er ook een boomplantactie plaats in Waasmunster. Volgende week is Crisnée aan de beurt. In totaal worden zo 18.125 bomen geplant in het kader van Luminus Forest in One Day.

Luminus Forest in One Day in Halen

Luminus en JGI Belgium sloegen de handen in elkaar om op één dag drie nieuwe bossen aan te leggen. In Halen werd een terrein aan de Zandstraat omgetoverd tot een klimaatslim bos van 5.725 bomen en struiken. Tot voor kort stond hier een ziek naaldbos dat zo verzwakt was door de klimaatverandering dat de letterzetter, een schorskever die verzot is op sparren, vrij spel kreeg.

Een kaalkap kon helaas niet vermeden worden, maar schepte wel de mogelijkheid om een kwijnende monocultuur om te zetten in een gemengd, klimaatslim bos.”, zegt Karolien Van Diest van Bosgroepen Limburg. “Voor de herbebossing kozen we voor een gezonde mengeling van boomsoorten. Dat zorgt ervoor dat het bos sterker, biodiverser en minder gevoelig is voor ziekten en plagen. De percelen werden voor meer dan de helft beplant met soorten die typisch zijn voor het inheemse bostype dat hier thuis hoort, zoals zomereik, wintereik, haagbeuk, gewone esdoorn, ruwe berk, brem, ... Daarnaast werden ook inheemse soorten als linde, taxus en boskers geplant. De overige soorten komen uit de lijst van klimaatslimme soorten zoals moeraseik, moseik, tamme kastanje en boomhazelaar. Zo wordt het bos nog veerkrachtiger en neemt het bos een maximum aan CO2 op.”

Erik Van Roelen, burgemeester van Halen: “Wij blijven het ontzettend belangrijk vinden om voortdurend inspanningen te leveren om het groene karakter van onze stad nog te versterken. Naast de boomplantacties vorig jaar in de Mosstraat en langs de Kolenbergstraat zijn we blij dat we ook hier weer bijkomende bomen kunnen aanplanten. Door te kiezen voor een klimaatslim bos dragen we dan ook weer een extra steentje bij aan de CO2-captatie in onze stad.”

Een partnership tussen Luminus en JGI Belgium

In 2019 sloten Luminus en JGI Belgium een strategisch partnership van 3 jaar. Elk jaar, de eerste zondag van februari, organiseren ze, in nauwe samenwerking met De Bosgroepen en Sylva Nova, een boomplantactie op drie verschillende locaties: Luminus Forest in One Day. Op drie jaar tijd worden er minstens 36.000 bomen in België en 3.600.000 bomen in Afrika geplant. In Afrika heeft een boom immers een grotere impact dan in Europa aangezien bomen daar het hele jaar door CO2 omzetten en schaduw, beschutting en voedsel voor mens en dier verschaffen.

Grégoire Dallemagne, CEO van Luminus : We zijn trots op ons partnership met het Jane Goodall Institute Belgium en onze boomplantactie Luminus Forest in One Day. Ontbossing is namelijk samen met de uitstoot van broeikasgassen, waaronder CO2, de oorzaak van de klimaatverandering. We schatten dat dankzij onze boomplantacties in België en Burundi elk jaar 80.000 ton CO2 uit de lucht kan gehaald worden. Dat is erg belangrijk in de strijd tegen de klimaatverandering. En van die strijd heeft Luminus haar bestaansreden gemaakt: samen bouwen aan een CO2-neutrale energietoekomst, waar bescherming van de planeet, welzijn en economische groei met elkaar verzoend worden dankzij elektriciteit en innovatieve oplossingen en diensten.”

Anouska Plasmeijer, Executive Director van JGI Belgium, de Belgische tak van het Jane Goodall Institute, opgericht in 1977 door Jane Goodall, de beroemde ethologe en milieuactiviste: “Voor elke boom die vandaag de grond in gaat, plant het Jane Goodall Instituut er meer dan 60 in Burundi – in totaal 1.2 miljoen. Deze bomen leggen daar niet alleen CO2 vast, maar helpen ook om te beschermen tegen erosie, zorgen voor schaduw bij scholen en huizen, en vergroten de habitats van wilde dieren zoals de chimpansee. We zijn dankbaar dat we onze activiteiten zowel in België als in Afrika kunnen uitvoeren dankzij de steun van Luminus, en onderstrepen het belang van de private sector voor het zorgdragen van de planeet. Iedereen kan dagelijks het verschil maken, door het planten van bomen maar ook door bijvoorbeeld geen producten aan te schaffen die bijdragen aan ontbossing elders in de wereld. Laten we samen zorgen dat er wereldwijd, ook in België, meer bomen bijkomen dan er verdwijnen. “

 

Over Jane Goodall Institute Belgium

Opgericht in 1977, zet het Jane Goodall Instituut het baanbrekende onderzoek van Dr. Goodall naar het gedrag van chimpansees voort – onderzoek dat de wetenschappelijke perceptie van de relatie tussen mens en dier veranderde. Wat begon als een inspanning om chimpansees en hun habitat te beschermen, groeide uit tot een wereldwijde beweging die nu een generatie van jonge, globale burgers inspireert en de instandhouding van gemeenschappen in Afrika ondersteunt. Het Jane Goodall Institute focus op bomen planten, jeugd empowerment programma’s en het steunen van projecten waarmee chimpansees en andere wilde diersoorten beschermd worden. Meer info op www.janegoodall.be

Over De Bosgroepen

De Bosgroepen ondersteunen boseigenaars bij het duurzaam beheer van hun bos en zorgen voor meer bos in jouw buurt. Ze geven advies aan boseigenaren en ondersteunen hen bij de bosadministratie en beheerwerken. Naast het gezond houden van bestaande bossen zorgen De Bosgroepen ook voor bosuitbreiding. Met hun jarenlange expertise zijn De Bosgroepen immers de partner bij uitstek om nieuw, weerbaar bos te realiseren.

Over Sylva Nova

Sylva Nova is een bedrijf uit het Luikse dat actief is rond consultancy in de bosbouwsector. De zaakvoerder Pierre Hermans heeft reeds 20 jaar ervaring in bosbeheer, gaande van internationale opdrachten, projecten rond herbebossing maar evengoed rond het valoriseren van duurzaam bosbeheer in de Belgische praktijk. Meer info op www.sylvanova.eu

 

Brecht Snoeks

Communication Manager, Luminus

Anouska Plasmeijer

Executive Director, Jane Goodall Institute Belgium

Pascal Vanhees

Communicatiemedewerker, De Bosgroepen

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Luminus

We produceren elektriciteit en leveren energie en energiediensten. We zijn nummer 1 in onshore windenergie en waterkrachtenergie in België. We spelen ook een sleutelrol in de Belgische bevoorradingszekerheid dankzij meerdere elektriciteitscentrales op aardgas die het variabel karakter van zonne- en windenergie opvangen. Met een geïnstalleerd vermogen van 2.199 MW in januari 2024 vertegenwoordigt Luminus ongeveer 10% van het totale geïnstalleerde vermogen in België. We verkopen elektriciteit, gas en energiediensten aan residentiële en professionele klanten, met een marktaandeel van ongeveer 23%. We investeren in de energie-uitdagingen van morgen door onze klanten innovatieve oplossingen op het vlak van energie-efficiëntie aan te bieden en we blijven inzetten op hernieuwbare energie. We zijn met 2.915 medewerkers. De meerderheid van hen zet zich voltijds in voor de ontwikkeling van energie-efficiëntiediensten en hernieuwbare energie. Voor het twaalfde jaar op rij maakt ons bedrijf deel uit van de 87 bedrijven die verkozen zijn tot Top Employer in België. We bogen op een sterke lokale verankering en de expertise van de EDF Groep, een van de wereldleiders in de energiesector. Meer informatie is beschikbaar op www.luminus.be

Neem contact op met

Koning Albert II laan 7 1210 Brussel België

+32 (0)2 229 19 50

communication@luminus.be

www.luminus.be