Hoeselt kreeg er op één dag 8.850 bomen bij tijdens Forest in One Day

In totaal werden vandaag 18.000 bomen geplant in België

Deze zondag 2 februari hebben meer dan 1.600 mensen tijdens Forest in One Day, georganiseerd door Luminus en het Jane Goodall Institute Belgium, 18.000 bomen op drie verschillende locaties in België geplant, met name in Hoeselt, Waasmunster en Tinlot.  In Hoeselt werden zo op één dag 8.850 inheemse bomen geplant, goed voor een bos van zes voetbalvelden groot. Ook Vlaams minister van Energie en Omgeving Zuhal Demir kwam samen met meer dan 600 enthousiaste vrijwilligers mee planten.

Forest in One Day in Hoeselt

Luminus en het Jane Goodall Institute Belgium sloegen de handen in elkaar om in één dag drie nieuwe bossen aan te leggen. In Hoeselt werd een weiland van 3,9 ha tussen de Goosstraat en Romershoven omgetoverd tot een bos met 8.850 inheemse bomen en struiken. De boomplantactie was een groot succes. Wegens overdonderend succes dienden de inschrijvingen vroegtijdig afgesloten te worden. Meer dan 600 aanwezigen staken in Hoeselt de handen uit de mouwen en hielpen mee een bos in één dag aan te planten.

Voor de boomplantactie in Hoeselt gingen Luminus en het Jane Goodall Institute Belgium in zee met Bosgroep Limburg, echte specialisten met een hart voor bos. Het creëren van een nieuw bos vraagt namelijk veel voorbereidend werk en de nodige expertise. “De nodige plantgaten waren voorzien, maar 18.000 bomen planten is een hele klus waarbij alle hulp welkom is. We zijn zeer blij dat het Jane Goodall Institute en de klanten en medewerkers van Luminus mee zijn komen planten”, zegt gedeputeerde Bert Lambrechts, voorzitter van Bosgroep Limburg. “We hebben 13 verschillende inheemse soorten zoals zomereik, wintereik en esdoorn geplant. Daarmee krijgt de biodiversiteit in het gebied een enorme boost”, voegt hij nog toe.

Werner Raskin, burgemeester van Hoeselt: Hoeselt heeft het Europese burgemeestersconvenant in analogie met de nieuwe Europese klimaatdoelstellingen ondertekend. Hiermee beloven de gemeenten hun CO2 -uitstoot te verminderen tegen 2030. Deze 8.850 bomen zullen daarbij zeker helpen. Ik ben dan ook blij dat Hoeselt één van de drie plantlocaties was voor “Forest in One Day”. Na de industriële revolutie is het nu tijd voor de “Groene revolutie”. Onze kinderen en kleinkinderen hebben ook recht op een gezonde leefomgeving.”

Vlaams minister van Energie en Omgeving Zuhal Demir: “Enkel door allemaal de handen in elkaar slaan, kunnen we onze ambitie om Vlaanderen groener te maken ook écht waarmaken. Het is heel belangrijk dat er ook vanuit de privésector initiatieven als deze worden genomen om nieuwe bomen aan te planten. Ik verwacht dat andere bedrijven dit mooie voorbeeld volgen want de ambitie om 10.000 ha nieuw bos aan te planten tegen 2030 is groot, maar als de bedrijfswereld, verenigingen, particulieren én overheden elk hun boompje bijdragen, stijgen onze slaagkansen enorm.”

Strategisch partnership tussen Luminus en Jane Goodall Institute Belgium

Luminus en het Jane Goodall Institute Belgium bundelen al enkele jaren hun krachten. Vorig jaar besloten ze een stap verder te gaan en sloten ze een driejarig strategisch partnership. De komende drie jaar planten ze op één dag minstens 36.000 bomen op drie verschillende locaties in België: Forest in One Day. Daarnaast planten Luminus en Jane Goodall Institute Belgium nog eens minimum 3.600.000 bomen in Afrika.

De samenwerking met de internationaal erkende en gerespecteerde primatoloog en milieuactiviste Jane Goodall is niet alleen een eer, maar ook een unieke kans om grote hoeveelheden CO2 op te vangen door bomen te planten.”, aldus Grégoire Dallemagne, CEO van Luminus. Hij voegt ook nog toe: “De natuur blijft ons voortdurend inspireren. Bomen vangen CO2 op een erg efficiënte manier op. We schatten dat dankzij onze actie elk jaar minstens 80.000 C02 uit de lucht kan gehaald worden.”

Alleen al in 2020 planten Luminus en het Jane Goodall Institute Belgium naast de 18.000 bomen die tijdens Forest in One Day in België geplant werden in België ook nog eens 1.200.000 bomen in Afrika. Tanya Perez Echeverria, voorzitter van JGI Belgium: “In Afrika heeft een boom een grotere impact dan in Europa aangezien bomen daar het hele jaar door CO2 omzetten en schaduw, beschutting, voedsel voor mens en dier en hout verschaffen en verdere ontbossing tegengaan. Samen met Luminus maken we zo Jane Goodalls droom van een duurzame toekomst waar.”

 

Over Jane Goodall Institute Belgium

Opgericht in 1977, zet het Jane Goodall Instituut het baanbrekende onderzoek van Dr. Goodall naar het gedrag van chimpansees voort – onderzoek dat de wetenschappelijke perceptie van de relatie tussen mens en dier veranderde. Wat begon als een inspanning om chimpansees en hun habitat te beschermen, groeide uit tot een wereldwijde beweging die nu een generatie van jonge, globale burgers inspireert en de instandhouding van gemeenschappen in Afrika ondersteunt. Het Jane Goodall Institute focus op bomen planten, jeugd empowerment programma’s en het steunen van projecten waarmee chimpansees en andere wilde diersoorten beschermd worden. Meer info op www.janegoodall.be

Over De Bosgroepen

De Vlaamse bosgroepen zijn dé referentie voor bossen. Elke boseigenaar kan gratis en vrijblijvend aansluiten bij de bosgroepen. Hij of zij krijgt er advies, informatie en hulp bij de bosadministratie. Daarnaast coördineren de bosgroepen ook de beheerwerken en zijn ze de experts en partner bij uitstek om nieuw weerbaar bos te realiseren.  Op die manier streven ze naar duurzaam bosbeheer in Vlaanderen met gezonde bossen, meer en betere natuur, recreatie en houtproductie. Meer info op www.bosgroepen.be

Brecht Snoeks

Communication Project Manager, Luminus

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Luminus

We produceren elektriciteit en leveren energie en energiediensten. We zijn nummer 1 in onshore windenergie en waterkrachtenergie in België. We spelen ook een sleutelrol in de Belgische bevoorradingszekerheid dankzij meerdere elektriciteitscentrales op aardgas die het variabel karakter van zonne- en windenergie opvangen. Met een geïnstalleerd vermogen van 2.199 MW in januari 2024 vertegenwoordigt Luminus ongeveer 10% van het totale geïnstalleerde vermogen in België. We verkopen elektriciteit, gas en energiediensten aan residentiële en professionele klanten, met een marktaandeel van ongeveer 23%. We investeren in de energie-uitdagingen van morgen door onze klanten innovatieve oplossingen op het vlak van energie-efficiëntie aan te bieden en we blijven inzetten op hernieuwbare energie. We zijn met 2.915 medewerkers. De meerderheid van hen zet zich voltijds in voor de ontwikkeling van energie-efficiëntiediensten en hernieuwbare energie. Voor het twaalfde jaar op rij maakt ons bedrijf deel uit van de 87 bedrijven die verkozen zijn tot Top Employer in België. We bogen op een sterke lokale verankering en de expertise van de EDF Groep, een van de wereldleiders in de energiesector. Meer informatie is beschikbaar op www.luminus.be

Neem contact op met

Koning Albert II laan 7 1210 Brussel België

+32 (0)2 229 19 50

communication@luminus.be

www.luminus.be