In 2018 ging 67% van de investeringen van Luminus naar hernieuwbare energie

Inspanningen beloond met uitzonderlijke EcoVadis-score van 85/100

Als een van de belangrijkste spelers op de Belgische energiemarkt en als onderneming die erg veel belang hecht aan maatschappelijke verantwoordelijkheid, wil Luminus zijn rol in de ontwikkeling van een duurzamere energiesector ten volle spelen. Dat veronderstelt continue inspanningen om de strategie te vertalen naar concrete acties, maar ook dat de onderneming het voorbeeld geeft op het gebied van transparantie met betrekking tot de resultaten van haar duurzaamheidsbeleid.

Investeren in duurzaamheid en hernieuwbare energie

In het Duurzaamheidsrapport over 2018 gaat Luminus in op de belangrijkste verwezenlijkingen ten overstaan van de duurzame-ontwikkelingsdoelstellingen van de VN (Sustainable Development Goals – SGDs) die het bedrijf in 2015 heeft onderschreven, doelstellingen waarop de strategie van de onderneming is gebaseerd. Luminus wil immers de geprefereerde energiepartner van zijn klanten worden door hen te helpen om hun CO2-voetafdruk te verkleinen met innovatieve energie-efficiënte oplossingen en hernieuwbare energie. Deze strategie sluit bovendien naadloos aan bij de duurzame-ontwikkelingsdoelstellingen van de Groep EDF waarvan Luminus deel uitmaakt.

Zo heeft de onderneming in 2018 83 miljoen euro geïnvesteerd in hernieuwbare energie, goed voor 67% van de totale investeringen. Met bijna 200 windmolens is Luminus vandaag de grootste speler inzake onshore windenergie in België.

In 2018 werden tal van projecten uitgevoerd in scholen of openbare gebouwen, of nog, voor rekening van sociale-huisvestingsmaatschappijen, steeds om minder en slimmer energie te verbruiken en om de CO2-uitstoot te verminderen. Luminus heeft eveneens geïnvesteerd in de modernisering en levensduurverlenging van een aantal productiesites, zoals de thermische centrale in Gent-Ham of de waterkrachtcentrale van Ampsin.

Duurzaamheid staat vandaag uiteraard ook hoog op de agenda van de klanten, zowel professionelen als particulieren. Zij doen dan ook steeds vaker een beroep op Luminus voor verschillende energie-efficiëntie oplossingen. Dat kan gaan over warmtekrachtkoppeling, hoogspanningscabines, isolatie, zonnepanelen, verlichtingsoplossingen, of volledige energie-prestatiecontracten. Die toegenomen belangstelling voor duurzame energie-oplossingen heeft positieve gevolgen voor de tewerkstelling bij onze dochterondernemingen die gespecialiseerd zijn in energie-efficiëntiediensten.

EcoVadis Gold rating

De duurzaamheidsinspanningen van Luminus op sociaal en milieuvlak worden beoordeeld door EcoVadis*, een van de grootste spelers op het gebied van “business sustainability ratings”. Met een EcoVadis-score van 85 behoort Luminus – net als een jaar eerder - tot de top 1% uit 150 sectoren en 110 landen wereldwijd. Geen enkele andere Belgische energieleverancier behaalt een vergelijkbaar resultaat.

 

“Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) staat centraal in de missie van Luminus: we willen onze klanten helpen om hun CO2-voetafdruk te verkleinen dankzij innovatieve energie-efficiëntiediensten en hernieuwbare energie. We zijn ontzettend blij dat onze MVO-inspanningen worden erkend met een EcoVadis-score van 85, waarmee we tot de top 1% van de beoordeelde bedrijven behoren”, aldus Grégoire Dallemagne, CEO van Luminus.

 

 

* EcoVadis is marktleider op het gebied van MVO-beoordelingen. Deze ratings worden gebruikt door bedrijven waarvoor duurzaamheid binnen het inkoopproces of als leverancier een belangrijk criterium is. 

Peter Dercon

Head of External Communication a.i., Luminus

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Luminus

We produceren elektriciteit en leveren energie en energiediensten. We zijn nummer 1 in onshore windenergie en waterkrachtenergie in België. We spelen ook een sleutelrol in de Belgische bevoorradingszekerheid dankzij meerdere elektriciteitscentrales op aardgas die het variabel karakter van zonne- en windenergie opvangen. Met een geïnstalleerd vermogen van 2.199 MW in januari 2024 vertegenwoordigt Luminus ongeveer 10% van het totale geïnstalleerde vermogen in België. We verkopen elektriciteit, gas en energiediensten aan residentiële en professionele klanten, met een marktaandeel van ongeveer 23%. We investeren in de energie-uitdagingen van morgen door onze klanten innovatieve oplossingen op het vlak van energie-efficiëntie aan te bieden en we blijven inzetten op hernieuwbare energie. We zijn met 2.915 medewerkers. De meerderheid van hen zet zich voltijds in voor de ontwikkeling van energie-efficiëntiediensten en hernieuwbare energie. Voor het twaalfde jaar op rij maakt ons bedrijf deel uit van de 87 bedrijven die verkozen zijn tot Top Employer in België. We bogen op een sterke lokale verankering en de expertise van de EDF Groep, een van de wereldleiders in de energiesector. Meer informatie is beschikbaar op www.luminus.be

Neem contact op met

Koning Albert II laan 7 1210 Brussel België

+32 (0)2 229 19 50

[email protected]

www.luminus.be