Jaarlijks 30 miljoen Leuvense pintjes op zonne-energie dankzij lokale investeerders

AB InBev en Luminus installeerden met de hulp van 269 particuliere, lokale investeerders en de onderneming Integrale 2.117 zonnepanelen op het dak van de Leuvense Stella Artois-brouwerij. Dat is goed voor de productie van bijna 30 miljoen 25cl pintjes per jaar. Ook de stad Leuven is tevreden met het lokale zonnedeelproject. Schepen David Dessers tekende present om de investeerders te bedanken met een persoonlijke groet. 

AB InBev heeft als grootste brouwer ter wereld een zeer sterk duurzaamheidsbeleid en wilde niet alleen zelf gebruiken maken van de groene energie, maar ook alle Leuvenaars daarbij betrekken. Zij kregen via een zonnedeelproject als eerste de kans om mee te investeren en zo samen in te zetten op de strijd tegen de klimaatverandering. In een tweede fase konden alle inwoners van Vlaams-Brabant en de rest van het land mee investeren.  

Postkaart met zonnige groetjes

Het zonnedeelproject werd gelanceerd door twee entiteiten. Enerzijds Power2Green, een joint-venture die werd opgericht door de institutionele investeerder Integrale en Luminus. Power2Green biedt bedrijven en overheden financiële oplossingen voor de bouw van installaties voor hernieuwbare energie. De tweede entiteit is het crowdfundingsplatform Mozzeno. Via dat platform investeerden 269 burgers mee in de installatie van de 2.117 zonnepanelen op het dak van de Stella Artois-brouwerij. Zij genieten gedurende 5 jaar van een gemiddeld bruto rendement van 3%. Ze krijgen nu ook als kleine bedanking een kaart met enkele dronefoto’s van hun zonnepaneel én een six-pack gratis Stella Artois.

Grégoire Dallemagne, CEO van Luminus: “Dit zonnedeelproject kadert volledig in onze strategie om onze klanten te helpen hun CO2-voetafdruk te verkleinen. Bijvoorbeeld, zoals hier, door de groene stroom die ze nodig hebben zelf te produceren dankzij deze zonnepanelen. Hiermee bespaart de Stella Artois-brouwerij elk jaar maar liefst 139 ton CO2 per jaar. We zijn trots dat we AB InBev kunnen bijstaan in hun energietransitie en de inwoners van Leuven dankzij het zonnedeelproject konden meenemen in ons verhaal. Enkel samen kunnen we bouwen aan een CO2-neutrale toekomst.”

“Een dergelijk project toont de wil aan van private institutionele investeerders om oplossingen aan te bieden voor de financiering van de energietransitie via innovatieve en daadkrachtige partnerships”, voegt Fabian de Bildering, commercieel directeur van Integrale, toe.

Bier voortaan gebrouwd op zonne-energie

De 2.117 zonnepanelen op het dak van de brouwerij, goed voor een oppervlakte van 3.800 m2, produceren jaarlijks 576.000 kWh groene energie. Dit komt overeen met het jaarverbruik van ongeveer 150 gezinnen of de productie van bijna 30 miljoen 25cl bierflesjes per jaar. Dauvister, dochteronderneming van Luminus, stond in voor de installatie van de zonne-installatie. De opgewekte stroom wordt volledig door de brouwerij zelf verbruikt.

Alexander Soenen, brouwerijdirecteur Stella Artois: “We brouwen al eeuwenlang bier in Leuven, voor Leuven en nu ook groener dánkzij enkele Leuvenaars en mensen uit de streek. We zijn trots dat we blijvend investeren in duurzame energie en koesteren de betrokkenheid met onze thuisstad. Onze productie draait al volledig op groene energie, maar het is nog straffer dat we bovenop ook écht zelf zonnepanelen installeren. Dat maakt mij trots als brouwerijdirecteur.”

Ook de stad Leuven is tevreden met het project en David Dessers wil alle Leuvense investeerders en bij uitbreiding alle investeerders bedanken voor hun steun in de strijd tegen de klimaatverandering.

Om onze klimaatambities waar te maken moeten we in Leuven tegen 2030 tien keer zoveel elektriciteit opwekken met zonnepanelen als vandaag het geval is. Er is dus een grote inhaalbeweging nodig en er ligt nog heel wat onbenut potentieel. We zijn dan ook blij dat AB InBev, toch wel een icoon in Leuven, mee op de kar springt en haar daken vol zonnepanelen heeft gelegd. Hopelijk volgen veel Leuvense bedrijven dit voorbeeld”, reageert Leuvens schepen van klimaat en duurzaamheid David Dessers.

 

Over Power 2 Green

Bezorgd over de klimaatverandering en zich bewust van hun maatschappelijke verantwoordelijkheid bieden Integrale en Luminus aan bedrijven en overheden financiële oplossingen voor de bouw van installaties voor de productie van hernieuwbare energie. Deze structuur heet Power2Green en werkt volgens het principe van de derde investeerder. Hiermee kunnen bedrijven op heel eenvoudige manier overschakelen naar hernieuwbare energie. De klant beschikt over de installaties op basis van een huurcontract. De klant wordt zo autoproducent en verbruikt zelf de geproduceerde groene energie en kan de overtollige elektriciteit zelf verkopen. Op het einde van het contract wordt hij eigenaar van de installatie.

Over AB Inbev

De 5 AB InBev brouwerijen (Leuven, Jupille, Hoegaarden, St-Pieters-Leeuw, Buggenhout) vormen het kloppend hart voor de Belgische activiteiten. AB InBev, de Home of Beer, is gebouwd op een erfgoed in Leuven dat teruggaat tot 1366. De brouwer is gekend van bieren als Stella Artois, Jupiler, Leffe, Hoegaarden en Tripel Karmeliet. In 2018 verminderde de brouwer zijn logistieke CO2 voetafdruk al met 9%. Doorheen de Belgische brouwerij, koeling en verpakkingsactiviteiten waren er zelfs CO2-reducties van 16, 24 en 36%. Het bedrijf heeft 3.160 werknemers in België. AB InBev kocht in 2018 58% van zijn goederen en diensten in België. De brouwer ondersteunt hierbij zowel KMO’s (69%) en grote bedrijven (31%), wat leidt tot substantiële indirecte jobcreatie in België.

 

Nico De Bie

Head of External Communications, Luminus

Laure Stuyck

External Communication Manager BeLux, AB InBev

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Luminus

We produceren elektriciteit en leveren energie en energiediensten. We zijn nummer 1 in onshore windenergie en waterkrachtenergie in België. We spelen ook een sleutelrol in de Belgische bevoorradingszekerheid dankzij meerdere elektriciteitscentrales op aardgas die het variabel karakter van zonne- en windenergie opvangen. Met een geïnstalleerd vermogen van 2.199 MW in januari 2024 vertegenwoordigt Luminus ongeveer 10% van het totale geïnstalleerde vermogen in België. We verkopen elektriciteit, gas en energiediensten aan residentiële en professionele klanten, met een marktaandeel van ongeveer 23%. We investeren in de energie-uitdagingen van morgen door onze klanten innovatieve oplossingen op het vlak van energie-efficiëntie aan te bieden en we blijven inzetten op hernieuwbare energie. We zijn met 2.915 medewerkers. De meerderheid van hen zet zich voltijds in voor de ontwikkeling van energie-efficiëntiediensten en hernieuwbare energie. Voor het twaalfde jaar op rij maakt ons bedrijf deel uit van de 87 bedrijven die verkozen zijn tot Top Employer in België. We bogen op een sterke lokale verankering en de expertise van de EDF Groep, een van de wereldleiders in de energiesector. Meer informatie is beschikbaar op www.luminus.be

Neem contact op met

Koning Albert II laan 7 1210 Brussel België

+32 (0)2 229 19 50

communication@luminus.be

www.luminus.be