Kaarsenproducent Spaas vermijdt elk jaar 176 ton CO2 dankzij zonne-installatie van Insaver

Insaver, dat deel uitmaakt van de Luminus Groep, installeerde 2.172 zonnepanelen op de daken van kaarsenproducent Spaas uit Hamont-Achel, één van de belangrijkste spelers op de Europese kaarsenmarkt. De zonne-installatie zal jaarlijks 763.500 kWh groene energie produceren, waarvan ruim 70% door Spaas zelf zal verbruikt worden. Zo vermijdt het familiebedrijf, dat al 168 jaar zorgt voor extra gezelligheid, ieder jaar 176 ton CO2.

 

100% groene en lokale stroom

De 2.172 liggen verspreid over 5 daken van Spaas in Hamont-Achel en hebben een vermogen van 803 kWp. Ze produceren samen elk jaar 763.500 kWh groene energie. Dit komt overeen met het verbruik van ongeveer 200 gezinnen. Ruim 70% van de groene stroom wordt door Spaas zelf verbruikt. De rest wordt op het net geïnjecteerd. Insaver, gevestigd in Houthalen-Helchteren en gespecialiseerd in zonnepanelen en dakwerken, stond in voor het ontwerp, de plaatsing en de inwerkingstelling.

Jan Pollaris, CEO van Insaver: “Zonne-energie blijft een slimme investering, zowel economisch als ecologisch. Door zonnepanelen te installeren vermindert Spaas niet alleen zijn energiefactuur, maar produceert het zelf 100% groene energie waardoor ze hun ecologische voetafdruk verkleinen. Dankzij de installatie vermijden ze elk jaar 176 ton CO2. Ik ben blij dat Insaver dit project mocht realiseren bij Spaas, een icoon in Limburg en ver daarbuiten.”

Van lokale kaarsenfabrikant tot duurzame speler op de Europese kaarsenmarkt

Wat in 1853 begon als een kleine wasblekerij voor kaarsen in kerken en abdijen, groeide na vijf generaties uit tot een internationaal bedrijf dat actief is in 40 verschillende landen. Zo heeft Spaas meer dan 320 medewerkers in dienst en behoort het in z’n niche tot de top drie van Europa. Dat is goed voor een jaaromzet van 81 miljoen euro.

Naast de verkoop van kaarsen, zet Spaas zich volop in voor duurzaam en verantwoord ondernemen. Dankzij hun inspanningen behaalde het bedrijf in 2020 de zilveren medaille van Ecovadis, een onafhankelijk platform dat bedrijven wereldwijd beoordeelt op vlak van duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Met de installatie van zonnepanelen zet Spaas nu ook volop de stap naar groene energie.

Ben Spaas, CEO van Spaas: “Duurzaam ondernemen staat hoog op onze agenda. We zochten een doorgewinterde partner om de beschikbare ruimte op onze gebouwen optimaal in te richten met pv-panelen. Dankzij de doordachte aanpak van Insaver konden we dit ambitieuze project realiseren.

Strijd tegen de klimaatverandering

Voor Luminus is de strijd tegen de klimaatverandering een werk van elke dag. “Het is de bestaansreden geworden van ons bedrijf”, bevestigt Grégoire Dallemagne, CEO van Luminus. “Dit project past perfect binnen onze strategie om onze klanten te helpen hun CO2-voetafdruk te verkleinen, zoals hier, door de groene stroom zelf te produceren met deze zonnepaneleninstallatie. We zijn trots dat we Spaas hierbij mochten helpen. Enkel samen kunnen we bouwen aan CO2-neutrale energietoekomst”.  

 

Over Insaver

Insaver is in 2012 ontstaan uit een oprechte interesse in de verbetering van de energiebesparing van gebouwen en werkt dagelijks aan het verkleinen van de ecologische voetafdruk van gezinnen en bedrijven in Vlaanderen & Brussel. Het bedrijf is gespecialiseerd in zonnepanelen, isolatie, dakwerken en batterijsystemen. In 2017 trad Insaver toe tot de Groep Luminus. Insaver realiseerde in 2020 1450 installaties voor een totaal van 13500 KWp. Insaver telt meer dan 30 werknemers en is gevestigd op het bedrijventerrein Europark in Houthalen-Helchteren.

Over Spaas

Spaas produceert en verkoopt kwaliteitskaarsen sinds 1853. Het is een Limburgs familiebedrijf met een rijke geschiedenis en een grote liefde voor het vakmanschap. Het hoofdkantoor ligt in Hamont-Achel en hier wordt ook een deel van het assortiment geproduceerd. In 2007 kwam er nog een tweede fabriek bij in Polen. Eindklanten kopen de kwaliteitskaarsen van Spaas in supermarkten, tuincentra en doe-het-zelfzaken. De verkoop via e-commerce nam de laatste jaren ook een hoge vlucht. Horecagroothandels kunnen een specifiek assortiment afnemen bij Spaas.

 

Nico De Bie

Head of External Communications, Luminus

Ben Spaas

Gedelegeerd bestuurder, Spaas Kaarsen

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Luminus

We produceren elektriciteit en leveren energie en energiediensten. We zijn nummer 1 in onshore windenergie en waterkrachtenergie in België. We spelen ook een sleutelrol in de Belgische bevoorradingszekerheid dankzij meerdere elektriciteitscentrales op aardgas die het variabel karakter van zonne- en windenergie opvangen. Met een geïnstalleerd vermogen van 2.199 MW in januari 2024 vertegenwoordigt Luminus ongeveer 10% van het totale geïnstalleerde vermogen in België. We verkopen elektriciteit, gas en energiediensten aan residentiële en professionele klanten, met een marktaandeel van ongeveer 23%. We investeren in de energie-uitdagingen van morgen door onze klanten innovatieve oplossingen op het vlak van energie-efficiëntie aan te bieden en we blijven inzetten op hernieuwbare energie. We zijn met 2.915 medewerkers. De meerderheid van hen zet zich voltijds in voor de ontwikkeling van energie-efficiëntiediensten en hernieuwbare energie. Voor het twaalfde jaar op rij maakt ons bedrijf deel uit van de 87 bedrijven die verkozen zijn tot Top Employer in België. We bogen op een sterke lokale verankering en de expertise van de EDF Groep, een van de wereldleiders in de energiesector. Meer informatie is beschikbaar op www.luminus.be

Neem contact op met

Koning Albert II laan 7 1210 Brussel België

+32 (0)2 229 19 50

communication@luminus.be

www.luminus.be