"La Maison des Entreprises Wallonnes" wordt groen dankzij Luminus

Luminus heeft onlangs zonnepanelen geplaatst op de daken van het business center van La Maison des Entreprises Wallonnes, in het hart van Waals-Brabant. Dankzij deze installatie, in combinatie met vier oplaadpalen voor elektrische voertuigen, zal deze organisatie, die zich inzet voor de ontwikkeling van de economische activiteiten in Wallonië, een groenere mobiliteit kunnen bevorderen, haar energieverbruik met ongeveer 50% kunnen verminderen en de uitstoot van 9,3 ton CO2 per jaar kunnen vermijden.

Een inspirerend voorbeeld voor jonge ondernemers

In 2019, na meer dan 25 jaar, verhuisde de Union wallonne des entreprises (UWE) van de N4 in Waver naar het business center Le Cercle du Lac in Louvain-la-Neuve. De UWE, via La Maison des Entreprises Wallonnes, is er gevestigd in een gebouw van 1.370 m², gespreid over twee verdiepingen.

Deze volledig uitgeruste kantoren in een modern kader met veel daglicht beschikken over alle diensten van een business center: snel internet, telefonie, kantoormeubilair, onderhoud, cafetaria, parking, vergaderzalen uitgerust met de nieuwste technologieën enz. Door deze werkruimten voor startende bedrijven van groene stroom te voorzien, krijgen ze een extra duurzame dimensie.

Investeren om de energiefactuur en de koolstofvoetafdruk te verlagen

Deze installatie, ontworpen en ontwikkeld door twee filialen van Luminus (Dauvister voor de zonnepanelen en Newelec voor de oplaadstations), werd op 6 mei 2021 in gebruik genomen. Over een oppervlakte van 300 m² werden 110 panelen van 370 Wp geplaatst. Met een totaal vermogen van 40,7 kWp zal de installatie 40 MWh/jaar aan groene stroom opwekken, waardoor jaarlijks 9,3 ton CO2 wordt bespaard. Het gebouw zal 48% van deze groene energie zelf verbruiken, de rest wordt in het net geïnjecteerd.

Op de gemeenschappelijke parking van de UWE en Le Cercle du Lac werden de eerste vier oplaadpalen van 11 kW geïnstalleerd, die gevoed zullen worden met de groene stroom die door de zonnepanelen wordt geproduceerd. Dankzij de installatie zal de UWE jaarlijks 3.000 euro kunnen besparen op haar energiefactuur.

Voor de Union Wallonne des Entreprises was de investering in zonnepanelen, gekoppeld aan 4 laadstations voor elektrische voertuigen op haar parking, een evidente keuze van zodra ze eigenaar werd van het gebouw dat ze in gebruik heeft. De Europese, Belgische en Waalse doelstellingen voor de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen vereisen dat iedereen - staten, gewesten, instellingen, bedrijven en particulieren - op zijn eigen niveau actie onderneemt. Dat is wat UWE heeft gedaan. Aangezien zij bovendien tot taak heeft haar ondernemingen te informeren, te sensibiliseren en bewust te maken van deze problematiek (met name via haar adviesafdelingen die toegankelijk zijn voor alle ondernemingen, ongeacht of zij al dan niet lid zijn van de UWE), kan de UWE met kennis van zaken spreken en haar ervaringen delen.

Olivier de Wasseige, gedelegeerd bestuurder en algemeen directeur van UWE: "Dit project stelt ons in staat om op onze eigen schaal bij te dragen aan de uitdagingen van de klimaatverandering en duurzame mobiliteit, door te steunen op de deskundigheid en knowhow van onze Waalse bedrijven en de best “practices” te delen.”

De bestaansreden van Luminus: zijn klanten helpen hun CO2-uitstoot te verminderen

Luminus investeert al tientallen jaren in groene energie. Het bedrijf heeft zich ook gespecialiseerd in energieoplossingen op maat van zijn zakelijke klanten. Luminus bouwt windturbines op industrieterreinen en installeert zonnepanelen, warmtekrachtkoppelingen en oplaadsystemen voor elektrische voertuigen, allemaal met hetzelfde doel: bedrijven helpen hun ecologische voetafdruk te verkleinen en tegelijk hun productiviteit en competitiviteit te verhogen.

“De bescherming van de planeet is een dagelijkse zorg voor Luminus”, bevestigt Grégoire Dallemagne, CEO van Luminus.  “Dit project met de Union wallonne des entreprises past perfect in onze strategie om te bouwen aan een CO2-neutrale energietoekomst. We zijn er trots op dat we de UWE kunnen begeleiden bij haar energietransitie. Deze installatie is niet alleen van belang voor het milieu: ze zal ook een voorbeeldfunctie vervullen en we hopen dat ze andere Waalse bedrijven die zich ook willen inzetten voor een duurzamere toekomst, zal inspireren. Enkel samen kunnen we bouwen aan een CO2-neutrale toekomst.”

Nico De Bie

Head of External Communications, Luminus

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Luminus

We produceren elektriciteit en leveren energie en energiediensten. We zijn nummer 1 in onshore windenergie en waterkrachtenergie in België. We spelen ook een sleutelrol in de Belgische bevoorradingszekerheid dankzij meerdere elektriciteitscentrales op aardgas die het variabel karakter van zonne- en windenergie opvangen. Met een geïnstalleerd vermogen van 2.199 MW in januari 2024 vertegenwoordigt Luminus ongeveer 10% van het totale geïnstalleerde vermogen in België. We verkopen elektriciteit, gas en energiediensten aan residentiële en professionele klanten, met een marktaandeel van ongeveer 23%. We investeren in de energie-uitdagingen van morgen door onze klanten innovatieve oplossingen op het vlak van energie-efficiëntie aan te bieden en we blijven inzetten op hernieuwbare energie. We zijn met 2.915 medewerkers. De meerderheid van hen zet zich voltijds in voor de ontwikkeling van energie-efficiëntiediensten en hernieuwbare energie. Voor het twaalfde jaar op rij maakt ons bedrijf deel uit van de 87 bedrijven die verkozen zijn tot Top Employer in België. We bogen op een sterke lokale verankering en de expertise van de EDF Groep, een van de wereldleiders in de energiesector. Meer informatie is beschikbaar op www.luminus.be

Neem contact op met

Koning Albert II laan 7 1210 Brussel België

+32 (0)2 229 19 50

[email protected]

www.luminus.be