Luminus bouwt de eerste windturbine van Hauts-Sarts bij NRB

In 2021 zal Luminus de eerste windturbine van het bedrijventerrein Hauts-Sarts in Herstal op de site van het IT-bedrijf NRB bouwen. Deze installatie is de verdienste van de nv Demainvest (partnership tussen Luminus (51%) en Sogepa (49%)), die tot doel heeft bedrijven te ondersteunen bij hun energietransitie.

NRB zet in op duurzame ontwikkeling

De windturbine van NRB zal een maximaal vermogen van 2,99 MW hebben en jaarlijks 7.322 MWh produceren. NRB zal 90% van de geproduceerde energie zelf verbruiken. De resterende 10% zal op het net worden gezet.  Dankzij de installatie van deze turbine zal men elk jaar 3.097 ton CO2 kunnen besparen.

Deze windmolen zal de eerste turbine zijn in Hauts-Sarts, het grootste bedrijventerrein van Wallonië. De vergunning werd in augustus 2019 verkregen. De bodemtests zijn inmiddels uitgevoerd en tegen het einde van het jaar zullen de kabels worden gelegd en zullen de infrastructuurwerken van start gaan. In april 2021 start men met de funderingswerken en vanaf juni 2021 wordt de windmolen gemonteerd. De turbine zal van het type Enercon E115 zijn, met een totale hoogte van 180 meter.

 “De installatie van deze windturbine is een belangrijke stap in het proces – dat al enkele jaren aan de gang is – om onze ecologische voetafdruk te verkleinen”, bevestigt Pascal Laffineur, Chief Executive Officer van NRB. “Zes jaar geleden installeerden we al 940 fotovoltaïsche panelen op onze gebouwen in Herstal. We koelen onze datacenters af door middel van ‘free cooling’, een technologie die gebruik maakt van verse buitenlucht. Servervirtualisatie en het toenemende gebruik van (gedeelde, private of publieke) clouddiensten  leiden ook tot een aanzienlijke vermindering van het aantal fysieke servers en dus ook van de energiebehoefte. Daarnaast wordt de warme lucht in de datacenters gebruikt om onze kantoren te ventileren en te verwarmen. Als een van de belangrijkste IT-dienstverleners van het land zijn we er erg trots op dat we de eerste windturbine van deze grootte in Wallonië, die 40% van onze elektriciteitsbehoefte zal dekken, op onze site mogen verwelkomen. Dit is dus een grote stap in de richting van een groen IT-aanbod.”

Demainvest: bedrijven helpen bij de financiering van hun energietransitie

Deze windmolen is niet alleen de allereerste turbine van het bedrijventerrein Hauts-Sarts, maar ook het eerste concrete resultaat van Demainvest nv, een publiek-private samenwerking (PPS) tussen Luminus en Sogepa (Waalse beheer- en participatiemaatschappij). Deze naamloze vennootschap, voor 49% in handen van Sogepa en voor 51% van Luminus, heeft tot doel de ontwikkeling, de bouw en de exploitatie van projecten op het vlak van energie-efficiëntie, elektriciteitsbevoorrading en energie- en warmteproductie voor bedrijven te financieren.

Philippe Buelen, Voorzitter van Demainvest nv, benadrukt dat “de windmolen die in het bedrijvenpark Hauts-Sarts zal worden geïnstalleerd, via het netwerk eveneens groene stroom zal leveren aan 3 bedrijven uit de portefeuille van SOGEPA, namelijk BRITTE-MUSTAD, ICARUS en PROXY SERVICES SPRL, die goed zijn voor 410 banen en die samen 13.450.751 euro aan toegevoegde waarde zullen realiseren.  Kortom, in een tijd waarin de opwarming van de aarde een feit is en bedrijven niet altijd de financiële middelen hebben om te investeren in de energietransitie, beschikt Demainvest over een brede waaier van oplossingen om hen te begeleiden en zo hun concurrentievermogen te garanderen. Luminus levert de expertise en tools die nodig zijn om de verschillende projecten uit te voeren, en staat in voor de operationele activiteiten.”

Luminus: nummer 1 in windenergie op het vasteland met een geïnstalleerd vermogen van meer dan 520 MW

Als belangrijke en verantwoordelijke speler en als nummer 1 in onshore windenergie en waterkracht draagt Luminus bij aan een industriële oplossing voor de energietransitie, door zijn klanten innovatieve oplossingen te bieden op het vlak van energie-efficiëntie en door massaal te investeren in hernieuwbare energie.

Luminus zet sinds 2001 in op windenergie en zijn windmolenpark kent een constante groei. Met zijn 217 windmolens op 30 juni 2020 heeft het bedrijf in België een geïnstalleerd vermogen voor windenergie van 521 MW. Tegen 2024 wil Luminus zijn geïnstalleerd vermogen tot 850 MW verhogen. Luminus bouwt ook windturbines op parkeerterreinen en opslagterreinen van zijn industriële klanten. Deze klanten verliezen bijna geen ruimte en verbruiken 100% hernieuwbare energie die rechtstreeks op hun site geproduceerd wordt.

Grégoire Dallemagne, CEO van Luminus: “Dit project bij NRB kadert perfect binnen onze ambitie om onze klanten te helpen hun CO2-voetafdruk te verkleinen. Met de installatie van deze turbine op zijn site kan NRB zijn ecologische voetafdruk verkleinen door zelf de groene stroom te produceren die het bedrijf nodig heeft. We danken NRB voor het vertrouwen en zijn trots dat we dit bedrijf mogen begeleiden bij zijn energietransitie.”

Martine Moreau

Communication Manager, Luminus

Daniel Eycken

Director Marketing & External Communication, NRB

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Luminus

We produceren elektriciteit en leveren energie en energiediensten. We zijn nummer 1 in onshore windenergie en waterkrachtenergie in België. We spelen ook een sleutelrol in de Belgische bevoorradingszekerheid dankzij meerdere elektriciteitscentrales op aardgas die het variabel karakter van zonne- en windenergie opvangen. Met een geïnstalleerd vermogen van 2.199 MW in januari 2024 vertegenwoordigt Luminus ongeveer 10% van het totale geïnstalleerde vermogen in België. We verkopen elektriciteit, gas en energiediensten aan residentiële en professionele klanten, met een marktaandeel van ongeveer 23%. We investeren in de energie-uitdagingen van morgen door onze klanten innovatieve oplossingen op het vlak van energie-efficiëntie aan te bieden en we blijven inzetten op hernieuwbare energie. We zijn met 2.915 medewerkers. De meerderheid van hen zet zich voltijds in voor de ontwikkeling van energie-efficiëntiediensten en hernieuwbare energie. Voor het twaalfde jaar op rij maakt ons bedrijf deel uit van de 87 bedrijven die verkozen zijn tot Top Employer in België. We bogen op een sterke lokale verankering en de expertise van de EDF Groep, een van de wereldleiders in de energiesector. Meer informatie is beschikbaar op www.luminus.be

Neem contact op met

Koning Albert II laan 7 1210 Brussel België

+32 (0)2 229 19 50

communication@luminus.be

www.luminus.be